Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο

Ήταν μία κίνηση που, αν και χαρακτηρίζεται «αιφνιδιαστική», πολλοί την περίμεναν, μετά από την αλλαγή της κυβέρνησης. Το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε χθες πως αναστέλλεται η λειτουργία 38 πανεπιστημιακών τμημάτων, που θα λειτουργούσαν τις επόμενες ακαδημαϊκές χρονιές.

Μεταξύ αυτών είναι και έξι Τμήματα του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, τα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, Χημικών Μηχανικών, Μηχανικών Βιοϊατρικής, Μουσικών Σπουδών, Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού και Φυσικοθεραπείας. Άμεση ήταν η αντίδραση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, κ. κ. Βαρδάκη και Μαμουλάκη.

Υπουργείο: «Μικροπολιτικές σκοπιμότητες»

Αναλυτικά, την αναστολή της λειτουργίας 38 πανεπιστημιακών τμημάτων, η έναρξη των οποίων θα γινόταν μέσα σε επόμενες ακαδημαϊκές χρονιές, αποφάσισε το Υπουργείο Παιδείας. Παράλληλα, θα επανεξεταστούν, ώστε, όπως αναφέρει το Υπουργείο, «η θεσμοθέτηση και λειτουργία τους να ανταποκρίνεται σε ακαδημαϊκά κριτήρια και να υποστηρίζεται από τις αναγκαίες μελέτες, με τη συνδρομή της καθ’ ύλην αρμόδιας ανεξάρτητης αρχής».

Μάλιστα, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, και ο αρμόδιος υφυπουργός, Βασίλης Δαγαλάκης, έκαναν λόγο για «μικροπολιτικές σκοπιμότητες», με βάση τις οποίες θεσμοθετήθηκε μία σειρά τμημάτων σε όλη τη χώρα με προβλεπόμενη έναρξη λειτουργίας από το ακαδημαϊκό έτος 2020-21 και μετά, αναδιατάσσοντας τον ακαδημαϊκό χάρτη.

«Τα εν λόγω τμήματα δημιουργήθηκαν χωρίς συγκεκριμένα ακαδημαϊκά κριτήρια,  χωρίς να έχουν προηγηθεί οι απαιτούμενες μελέτες σκοπιμότητας και βιωσιμότητας, χωρίς συνεκτικό σχεδιασμό, χωρίς καν την προηγούμενη γνώμη της Ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ), ενώ ο νόμος προέβλεπε τη συμβολή και της αρχής αυτής σε τέτοιου είδους αποφάσεις, ενίοτε και με βουλευτικές τροπολογίες της τελευταίας στιγμής, υποτιμώντας έτσι τα ιδρύματά μας και τις δυνατότητες του εκπαιδευτικού μας συστήματος», ανέφεραν.

«Όπως είναι φυσικό, ορισμένα από τα νέα αυτά τμήματα αντιμετωπίζουν προβλήματα σε υποδομές και προσωπικό, χωρίς να μπορεί να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη και εύρυθμη λειτουργία τους προς όφελος των μελλοντικών φοιτητών και της ακαδημαϊκής κοινότητας», συμπλήρωσαν.

Στόχος, όπως τόνισαν, είναι να επανεξεταστεί η ανάγκη δημιουργίας των τμημάτων συνολικά από την αρμόδια Ανεξάρτητη Αρχή -τη λειτουργία της οποίας προτίθεται να ενισχύσει το υπουργείο- στη βάση ακαδημαϊκών κριτηρίων και μετά από την εκπόνηση των αναγκαίων μελετών σκοπιμότητας και βιωσιμότητας. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για τη νέα Ανεξάρτητη Αρχή για την ανώτατη εκπαίδευση.

«Σκοπεύουμε να την ενδυναμώσουμε και να την καταστήσουμε βασικό εταίρο διαμόρφωσης πολιτικής για την ανώτατη εκπαίδευση, αποκεντρώνοντας παράλληλα μια σειρά από εξουσίες με τη μεταφορά τους εκεί που πραγματικά πρέπει να ανήκουν», σημείωσαν οι κ.κ. Κεραμέως και Διγαλάκης. Τα 38 τμήματα, των οποίων η λειτουργία αναστέλλεται:

Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

– Υδροβιολογίας και Υδατοκαλλιεργειών (Αθήνα)

– Πολιτισμού και Αγροτικού Τουρισμού (‘Αμφισσα)

– Πληροφορικής στη Γεωργία και το Περιβάλλον (Αθήνα)

– Διαιτολογίας και Ποιότητας Ζωής (Αθήνα)

Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος

– Γεωλογίας (Καβάλα)

– Ανατολικών Γλωσσών και Πολιτισμών (Θεσσαλονίκη)

– Μουσειολογίας (Έδεσσα)

– Δημόσιας Διοίκησης (Θεσσαλονίκη)

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

– Τμήμα Εκπαίδευσης Ενηλίκων (Αθήνα)

– Διατροφής και Διαιτολογίας (Ψαχνά Ευβοίας)

– Τουριστικών Σπουδών και Εναλλακτικού Τουρισμού (Ψαχνά Ευβοίας)

Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο

– Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων (Ηράκλειο)

– Φυσικοθεραπείας (Ιεράπετρα)

– Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Αγ. Νικόλαος)

– Μηχανικών Βιοϊατρικής (Ηράκλειο)

– Χημικών Μηχανικών (Χανιά)

– Μουσικών Σπουδών (Ρέθυμνο)

Ιόνιο Πανεπιστήμιο

– Εθνομουσικολογίας (Ληξούρι)

– Περιφερειακής Ανάπτυξης (Λευκάδα)

– Τμήμα Τουρισμού (Κέρκυρα)

Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

– Πολιτικών Δημόσιας Υγείας (Αιγάλεω)

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

– Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής (Φλώρινα)

– Λογοθεραπείας (Πτολεμαΐδα)

– Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Ηλικία (Καστοριά)

– Μάρκετινγκ (Γρεβενά)

– Παραγωγής Οπτικοακουστικών Μέσων (Κοζάνη)

– Κινηματογράφου (Φλώρινα)

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

– Λογοθεραπείας (Λαμία)

– Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία (Καρδίτσα)

– Ψυχολογίας (Βόλος)

Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

– Μηχανολόγων Μηχανικών (Ιωάννινα)

– Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής (‘Αρτα)

– Μετάφρασης και Διερμηνείας (Ηγουμενίτσα)

Πανεπιστήμιο Πατρών

– Γεωργικής Βιοτεχνολογίας (Αγρίνιο)

– Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Πύργος)

Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

– Αγροτικής Οικονομίας (Άργος)

– Στατιστικής και Αναλογιστικής Επιστήμης (Σπάρτη)

– Δημόσιας Υγείας (Τρίπολη).

Ο πρύτανης του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., κ. Νίκος Κατσαράκης

Ν. Κατσαράκης: «Ανατρέπονται όλα»

Ο πρύτανης του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., κ. Νίκος Κατσαράκης, τονίζει στην «Π» πως με την απόφαση του Υπουργείου ανατρέπεται όλος ο σχεδιασμός του Ιδρύματος. Ήδη, είχαν υπάρξει πρωτοβουλίες για να αναπτυχθούν τα συγκεκριμένα τμήματα τα επόμενα χρόνια. Μεταξύ άλλων, υπήρχαν συνεννοήσεις με τους Δήμους Αγίου Νικολάου αλλά και Ρεθύμνου προκειμένου να παραχωρηθούν οικόπεδα για να ανεγερθεί φοιτητική εστία.

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με τον νόμο που είχε ψηφιστεί τον περασμένο Μάιο (επί υπουργίας Κώστα Γαβρόγλου), η έναρξη της ακαδημαϊκής λειτουργίας των συγκεκριμένων τμημάτων καθορίζεται με αιτιολογημένη απόφαση της Συγκλήτου, που εκδίδεται ύστερα από συνεκτίμηση των υλικοτεχνικών υποδομών και του εκπαιδευτικού προσωπικού, και πάντως όχι νωρίτερα από το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021. Η απόφαση αυτή εκδίδεται έως τις 30 Απριλίου του προηγούμενου έτους από το έτος έναρξης της ακαδημαϊκής λειτουργίας.

Το ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., λόγω των βουλευτικών εκλογών που μεσολάβησαν, δεν έλαβε σχετικές αποφάσεις και η έναρξη λειτουργίας των ιδρυμάτων υπολογιζόταν για το ακαδημαϊκό έτος 2021- 2022. Ο κ. Κατσαράκης αντιδρά στα σχόλια της ηγεσίας του Υπουργείου περί προχειρότητας και επισημαίνει πως για την ένταξη του ΤΕΙ Κρήτης στον πανεπιστημιακό χώρο είχε συσταθεί επιτροπή, που κατέληξε σε συγκεκριμένο πόρισμα μετά από σοβαρές συζητήσεις και, φυσικά, ψηφίστηκε ο σχετικός νόμος. Το ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. έχει προχωρήσει σε σημαντικά βήματα για την ανάπτυξή του, όπως τη σύσταση επιτροπών, τις συνέργειες με άλλα Ιδρύματα, όπως το ΙΤΕ. Η χωροταξική κατανομή των Τμημάτων έγινε με συγκεκριμένα κριτήρια, όπως και η δημιουργία των Σχολών και των Τμημάτων που ανήκουν σε αυτές.

Ξεκαθαρίζει πως το Ίδρυμα θα συνεχίσει να πορεύεται με το συγκεκριμένο πλάνο και εκπονεί ένα στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξής του.

Για την απόφαση του Υπουργείου, σχολιάζει πως αιφνιδιάστηκε, ο ίδιος δέχτηκε χθες το πρωί ένα τηλεφώνημα από τον κ. Διγαλάκη, ενώ υπήρξε προσπάθεια επικοινωνίας από πλευράς του Υπουργείου και το βράδυ της περασμένης Τετάρτης.

Ο κ. Κατσαράκης αναφέρει πως ο τρόπος που ανακοινώθηκε η αναστολή της έναρξης λειτουργίας των Τμημάτων ήταν λάθος, ενώ θίγεται και το αυτοδιοίκητο των ιδρυμάτων.

Αντίδραση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ

Με αφορμή τις δηλώσεις της υπουργού Παιδείας για κατάργηση 38 νέων πανεπιστημιακών τμημάτων, ο κ. Βαρδάκης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:  «Η κυβέρνηση μετά την ισοπέδωση των εργασιακών δικαιωμάτων, προχωρά αποφασιστικά ένα ακόμα βήμα ώστε να πράξει κάτι αντίστοιχο και στην παιδεία.

Σήμερα η υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε την αναστολή λειτουργίας 38 πανεπιστημιακών τμημάτων, συρρικνώνοντας κι άλλο τη δωρεάν μορφή της και ρίχνοντας στον κάλαθο των αχρήστων δίκαια και διαχρονικά αιτήματα τοπικών κοινωνιών, που σε συνδυασμό με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας δημιουργήθηκαν από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ», αναφέρει, σε δήλωσή του ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ, κ. Σωκράτης Βαρδάκης.

Τονίζει, ακόμα, πως «η σημερινή ηγεσία, με τις ευλογίες προφανώς του πρωθυπουργού προχωρά χωρίς καμία προειδοποίηση και χωρίς κανένα διάλογο, όχι απλά να αναστείλει τη λειτουργία 38 τμημάτων, αλλά ταυτόχρονα να πριμοδοτήσει τις ιδιωτικές σχολές και κολλέγια, δημιουργώντας συνθήκες μάθησης για λίγους.

Η Κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει να τιμωρεί τον ελληνικό λαό, στέλνοντας καθημερινά το μήνυμα της επιστροφής στην δική της κανονικότητα». «Για μια ακόμα φορά η υπουργός Παιδείας μας επιφυλάσσει αρνητικές εκπλήξεις» αναφέρει σε δήλωσή του ο βουλευτής Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Χωρίς ενημέρωση, χωρίς διαβούλευση, χωρίς προειδοποίηση, η κ. Κεραμέως αποδεικνύει με τις αποφάσεις της ότι ο μόνος στόχος είναι να γκρεμίσει ό,τι έχει δημιουργηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για μια τακτική που, ειδικά στον ευαίσθητο χώρο της Παιδείας, δεν θα έπρεπε να υπάρχει. Ελπίζω κι εύχομαι να αναθεωρήσει την απόφασή της, αναλογιζόμενη τις αρνητικές συνέπειες που επιφέρει στην εκπαιδευτική κοινότητα και τις τοπικές κοινωνίες».