Στα ύψη η κτηματογράφηση μετά την «αγορά» χρόνου

ΕΦΟΣΟΝ ΦΑΝΟΥΝ ΣΥΝΕΠΕΙΣ ΟΣΟΙ ΠΗΡΑΝ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΕΜΠΡΟΘΕΣΜΗΣ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗΣ

457

Ένα απίστευτο “γκελ” καταγράφεται στους πέντε δήμους του νομού Ηρακλείου σε ό,τι αφορά τη διαδικασία της κτηματογράφησης. Έτσι, ενώ μέχρι τις 31-10-19, οπότε έληξε η προθεσμία για την παραλαβή των αιτήσεων είχε καταγραφεί το 43,5% των ιδιοκτησιών, με τα έγγραφα εμπρόθεσμης προσέλευσης που μοιράστηκαν πρόκειται να δηλωθεί ένα ποσοστό της τάξεως του 30-40% των ιδιοκτησιών στους δήμους Αρχανών-Αστερουσίων, Μινώα, Βιάννου, Φαιστού, Γόρτυνας.

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι μόνο από τα έγγραφα της εμπρόθεσμης προσέλευσης διπλασιάζεται το ποσοστό της προοπτικής της κτηματογράφησης, που μπορεί να προσεγγίσει το 80% υπό την αίρεση πάντα της συνεπούς ανταπόκρισης των πολιτών που έχουν πάρει τα έγγραφα της εμπρόθεσμης προσέλευσης.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα ραντεβού που έκλεισαν όσοι εξασφάλισαν το  έγγραφο της εμπρόθεσμης προσέλευσης για να «αγοράσουν» χρόνο, και να καταθέσουν σε επόμενη φάση, την αίτηση κτηματογράφησης φτάνουν μέχρι και τον Απρίλιο. Ωστόσο τα  γραφεία κτηματογράφησης, χτυπάνε «καμπανάκι», καθώς κάποιοι δεν προσέρχονται στα ραντεβού που έχουν κλείσει, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να κριθούν εκπρόθεσμοι.

Στο μεταξύ, όπως προκύπτει σε κάποιες περιπτώσεις λόγω της κεκτημένης ταχύτητας της τελευταίας στιγμής δόθηκαν ημερομηνίες για ραντεβού σε λάθος μέρα… Συγκεκριμένα πολίτης με ιδιοκτησίες στην περιοχή του Πύργου έλαβε έγγραφο εμπρόθεσμης προσέλευσης με ραντεβού για να προσέλθει στις 24 Νοεμβρίου, που όμως πέφτει Κυριακή!

Το “γκελ” της κτηματογράφησης στον νομό Ηρακλείου

Όπως τονίζει με δηλώσεις του στην «Π», ο προϊστάμενος του γραφείου κτηματογράφησης Ηρακλείου κ. Μηνάς Σεϊμένης και στους πέντε δήμους του νομού έχουν καταγραφεί 350 χιλιάδες δικαιώματα μέχρι τις 31-10-19 που αντιστοιχούν σε ποσοστό 43,5 %.

Αντίστοιχα με τη διαδικασία του εγγράφου της εμπρόθεσμης προσέλευσης πρόκειται να δηλωθούν 300 χιλιάδες εμπράγματα δικαιώματα,  τα οποία αντιστοιχούν σε ένα ποσοστό της τάξεως του 38-40%. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, εάν οι πολίτες δείξουν συνέπεια σε ό,τι αφορά τα ραντεβού που έχουν κλείσει μέσα από τη διαδικασία της εμπρόθεσμης προσέλευσης η προοπτική είναι η διαδικασία της κτηματογράφησης να φτάσει στο 83,5%.

Να μην «καίγονται» τα ραντεβού

Όπως είχε γράψει η «Π» τα γραφεία κτηματογράφησης, μετά την καταιγιστική προσέλευση πολιτών μικρό χρονικό διάστημα λίγο πριν από την εκπνοή της προθεσμίας που είχε δοθεί για την κατάθεση αιτήσεων κτηματογράφησης, έδωσαν τη δυνατότητα σε ικανό αριθμό πολιτών να προσέλθει μεταχρονολογημένα.

Στο πλαίσιο αυτό διατέθηκε το έγγραφο εμπρόθεσμης προσέλευσης, το οποίο ουσιαστικά βεβαίωνε ότι ο πολίτης προσήλθε εγκαίρως και ότι σε συγκεκριμένη ημερομηνία θα πρέπει να καταθέσει το φάκελο με τα συνοδευτικά στοιχεία που πιστοποιούν τα εμπράγματα δικαιώματα του.

Με τη διάθεση του εγγράφου αυτού δόθηκε η δυνατότητα στους πολίτες  να «αγοράσουν» χρόνο, και να προσέλθουν σε επόμενο διάστημα προκειμένου να καταθέσουν το σύνολο των εγγράφων που απαιτούνται. Ωστόσο μέσα από τη διαδικασία αυτή, εκείνο το οποίο προκύπτει είναι οτι τα ραντεβού έχουν αρχίσει πλέον να πιάνουν τον Απρίλιο.

Ήδη στα γραφεία κτηματογράφησης έχει ξεκινήσει η διαδικασία των ραντεβού των πολιτών που διασφάλισαν την εμπρόθεσμη προσέλευση τους που σύμφωνα με τον κ. Σεϊμένη, ανταποκρίνονται σε ποσοστό 90-95%. Ο ίδιος υπογραμμίζει την ανάγκη που υπάρχει ο φάκελος που θα καταθέσουν να είναι πλήρης και να περιέχει όλα τα αναγκαία στοιχεία που απαιτούνται στο πλαίσιο της κτηματογράφησης.

Όπως τονίζει, μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, και εφόσον διαπιστωθεί  ότι κάποια στοιχεία ενδεχομένως λείπουν από τον φάκελο θα έχει τη δυνατότητα ο πολίτης να καταθέσει μια υπεύθυνη δήλωση με την οποία θα διαβεβαιώνει ότι θα τα προσκομίσει μόλις τα παραλάβει.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει