“Ντου” της Επιτροπής Ανταγωνισμού στις τράπεζες

ΓΙΑ ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΜΕΝΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΤΙΣ ΧΡΕΩΣΕΙΣ

161

Επιτροπή Ανταγωνισμού

Αιφνιδιαστική έφοδο πραγματοποίησε χθες  η Επιτροπή Ανταγωνισμού στα κεντρικά γραφεία των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (Εθνική, Πειραιώς, AlphaBank και Eurobank) προκειμένου να ελέγξει εάν λειτουργούν συντονισμένα όσον αφορά τις χρεώσεις σε ηλεκτρονικές συναλλαγές και στις αναλήψεις από τα ATM.

Παράλληλα, έφοδος πραγματοποιήθηκε και στα γραφεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ).

Σύμφωνα με πληροφορίες, για τη διενέργεια της εφόδου η Επιτροπή χρησιμοποίησε 120 υπαλλήλους της, οργανωμένους σε κλιμάκια των 10 ατόμων. Οι έρευνες πραγματοποιήθηκαν από τα γραφεία των διευθυνόντων συμβούλων μέχρι και των γραμματέων των στελεχών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Επιτροπή ξήλωσε σκληρούς δίσκους, πήρε έγγραφα, όπως και προσωπικούς υπολογιστές που βρήκε στα γραφεία. Οι έλεγχοι ήταν διεξοδικοί σε όλα τα γραφεία των επικεφαλής των τραπεζών, καθώς τους ζητήθηκε να ανοίξουν ντουλάπες, κλειδωμένους φοριαμούς και ασφαλισμένα συρτάρια.

Σε κάθε τράπεζα ερευνήθηκαν από 20 έως και περίπου 50 γραφεία της ανώτατης διοίκησης, αλλά και των βοηθών τους. Οι τραπεζίτες περιγράφουν το προσωπικό της Επιτροπής που έκανε τον έλεγχο ως «ευγενικούς, αυστηρούς και τυπικούς».

Οι διοικήσεις κάλεσαν τους νομικούς συμβούλους των τραπεζών και, καθώς δεν υπήρχε κάτι παράνομο στις ενέργειες της επιτροπής, περιορίστηκαν στο να παρακολουθούν τη διενέργεια του ελέγχου.

Οι έλεγχοι από τα κλιμάκια της Επιτροπής Ανταγωνισμού αφορούν στο ενδεχόμενο εναρμονισμένων πρακτικών στις χρεώσεις των τραπεζικών καρτών.

Για το ζήτημα των χρεώσεων είχε προηγηθεί πριν από περίπου μία εβδομάδα σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό και εν συνεχεία οι τράπεζες είχαν ανακοινώσει αναπροσαρμογές στις χρεώσεις.

Εξάλλου, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης είχε προειδοποίησει τις τράπεζες ότι η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει παράλογες και υπερβολικές χρεώσεις, ενώ είχε πει ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα επιληφθεί του θέματος και θα επιβάλει υψηλά πρόστιμα σε περίπτωση που διαπιστώσει ότι εφαρμόζουν εναρμονισμένες πρακτικές.

«Δεν θα επιτρέψουμε να υπάρχουν παράλογες, υπερβολικές χρεώσεις τραπεζών και εναρμονισμένες πρακτικές των συστημικών τραπεζών. Η κυβέρνηση παρακολουθεί το θέμα και είναι έτοιμη να επέμβει στο πλαίσιο του ελληνικού θεσμικού πλαισίου και της ευρωπαϊκής οδηγίας που υπάρχει», είχε τονίσει χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης, στις 31 Οκτωβρίου, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει