Η “Σταματία” μάς αποχαιρετά

ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟ ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

108

Μαζί με το φθινόπωρο, μάς αποχαιρετά η αγαπημένη μας «Σταματία».  Γέλια, δάκρια, γλαφυρή αφήγηση, τσαχπινιές της σκηνής της Νικολέτας Δάφνου, υπό την καθοδήγηση και ευρηματική σκηνοθεσία σε ένα φόντο λευκό και λιτό της Σοφίας Δερμιτζάκη, συνεχόμενα soldout, ιστορικές αλήθειες και προσωπικές διαστρεβλώσεις. Μια παράσταση που αγαπήθηκε και μάς ταξίδεψε θα ρίξει την αυλαία της στην εκπνοή του μήνα Νοεμβρίου.

Οι τελευταίες παραστάσεις θα δοθούν: Κυριακή 10, 17 και 24 Νοεμβρίου, στις 9 το βράδυ, στο Θέατρο Κάτω (Θεοτοκοπούλου 28).

Η Σταματία είναι ένα κωμικοτραγικό σύμπλεγμα συντεθειμένο από αναγνωρίσιμα στερεότυπα της όχι και τόσο παλιάς Ελλάδας: μια συντηρητική, εθνικόφρων, παρθένα γεροντοκόρη που “έχει τζαζέψει απ’ το λιβάνι και την αγαμία”.

Μια φιγούρα άκρως συμπαθητική. Μια γυναίκα, που μοιάζει με μικρό παιδί, κάθε φορά, που εκμυστηρεύεται τις “αμαρτίες” των άλλων, άλλοτε με οργή κι άλλοτε με διάθεση εξομολογητική, με κύριο χαρακτηριστικό την παντελή αφέλεια και αθωότητα. Ξεθάβει ένα ένα τα κομμάτια του παρελθόντος της, ξετυλίγοντας έτσι και την ιστορία της μεταπολεμικής και μετεμφυλιακής Ελλάδας.

Ο Κώστας Σωτηρίου φλερτάρει μεν με την παρωδία, αλλά αντί για έναν επιδερμικά κωμικό τύπο μας παραδίδει έναν κανονικότατο χαρακτήρα: μια ηρωίδα γλαφυρή και παράδοξα συμπαθή μέσα στην ιστορική, πολιτική, κοινωνική και οντολογική αφασία της. Αυτή είναι η Σταματία και συνένοχοι, συνεπιβάτες, συνυπεύθυνοι όλοι εμείς.

Εισιτήριο: 12 ευρώ, μειωμένο 10 ευρώ

τηλ. κρατήσεων: 6942291891, 2810 343483

Κείμενο: Κώστας Σωτηρίου

Σκηνοθεσία: Σοφία Δερμιτζάκη

Σταματία: Νικολέτα Δάφνου

Σκηνικά-Κοστούμια: Νίκος Καλαθάκης

Επιμέλεια ήχου-μουσικής: Στέλλα Κουφάκη, Σοφία Δερμιτζάκη

Φωτογραφίες: Μάνος Πολιτάκης

Σχεδίαση αφίσας: Λίλα Δάφνου- Metrographics.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει