κατάληψη στο Γυμνάσιο Αρκαλοχωρίου
Τα κτηριακά προβλήματα έφεραν την κατάληψη στο Γυμνάσιο Αρκαλοχωρίου

Σοβάδες που πέφτουν και αίθουσες που πλημμυρίζουν αποτελούν συνηθισμένες εικόνες για τα σχολικά κτήρια στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου.

Κτηριακά θέματα επικρατούν, μεταξύ άλλων, στις κινητοποιήσεις των μαθητών που συνεχίστηκαν χθες.

Κλειστά έμειναν τα 7ο, 12ο, 5ο Γυμνάσιο Ηρακλείου, το Καλλιτεχνικό σχολείο Ηρακλείου, τα Γυμνάσια Προφήτη Ηλία και Αρκαλοχωρίου, τα 5ο, 8ο, 13ο Λύκεια Ηρακλείου και το Λύκειο Αρκαλοχωρίου.

Τα κτηριακά προβλήματα στο Γυμνάσιο Αρκαλοχωρίου
Με ομπρέλες στην τάξη

Κόσμημα δεν το λες… μάλλον ερείπιο!

Οι μαθητές του Γυμνασίου Αρκαλοχωρίου στα αιτήματά τους εξηγούν πως το κτήριο του σχολείου έχει πολλά προβλήματα, μπαίνουν νερά στις τάξεις, έχει χαλασμένα παράθυρα, τα καλοριφέρ δε λειτουργούν, τα κάγκελα είναι σκουριασμένα, οι ασφάλειες ρεύματος δεν προστατεύονται στις αίθουσες, μπετά και σοβάδες κρέμονται, υπάρχουν ρηγματώσεις ενώ οι κολόνες είναι σαθρές.

Στο πλευρό τους είναι ο Σύλλογος Διδασκόντων και η ΕΛΜΕ Ηρακλείου.

Ένα κτήριο για το Καλλιτεχνικό

Η Ένωση Γονέων Δήμου Χερσονήσου στέκεται στο πλάι των μαθητών του Καλλιτεχνικού Σχολείου Ηρακλείου.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής: «Βασικό ζήτημα για το οποίο αγωνίζονται τα παιδιά μας είναι οι τραγικές κτηριακές εγκαταστάσεις μέσα στις οποίες καλούνται να αφομοιώσουν τις πολύτιμες γνώσεις, να αναπτύξουν τα ιδιαίτερα ταλέντα τους, να εκφράσουν τις νεανικές σκέψεις και ιδέες τους.

Το κτήριο του Καλλιτεχνικού Σχολείου Ηρακλείου βρίσκεται μέσα στην πρώην Αμερικάνικη Βάση και δεν πληροί ούτε στο ελάχιστο τις απαιτούμενες προδιαγραφές.

Η ύπαρξη πολλών λυόμενων κτηρίων, η απουσία αίθουσας πολλαπλών χρήσεων, η χρήση ακατάλληλης αίθουσας σίτισης και η παντελή έλλειψη εργαστηρίων, βιβλιοθήκης και γυμναστηρίου συμπληρώνουν μια εικόνα απαξίωσης ίδια με αυτή που βλέπουμε σε πολλά σχολεία.

Το αίτημα των μαθητών για άμεση εύρεση οικοπέδου και ανέγερση νέου κτηρίου που να πληροί όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές για την καλλιτεχνική παιδεία είναι πέρα για πέρα δίκαιο.

Ωστόσο απαραίτητη κρίνεται και η άμεση μέριμνα από τους αρμόδιους φορείς για βελτίωση των υφιστάμενων κτηριακών εγκαταστάσεων και των συνθηκών σίτισης, για την αγορά του αναγκαίου εξοπλισμού των μαθημάτων ειδικότητας, για την επισκευή του αύλειου χώρου και την τοποθέτηση στεγάστρων, για την επισκευή των αθλητικών υλικών, για την αποκατάσταση φθορών των εξωτερικών τοίχων από την υγρασία, για το βάψιμο του σχολείου και τόσα άλλα αμέτρητα χρόνια αιτήματα των παιδιών».