Επιχειρηματικότητα και καινοτομία στην εκπαίδευση

114

Εκπαιδευτικοί, μαθητές και μέλη της τοπικής κοινωνίας παρακολούθησαν την εσπερίδα «Επιχειρηματικότητα και καινοτομία στην Εκπαίδευση” που έγινε την περασμένη Τρίτη στην αίθουσα Καστελλάκη στο Εμπορικό Επιμελητήριο Ηρακλείου.

Παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, η αντιπεριφερειάρχης Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης, Απασχόλησης και Νέας Γενιάς Κρήτης, κα Κουντέτακη, και ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης, κ. Καρτσωνάκης.

Στην εσπερίδα παρουσιάστηκε το πρόγραμμα του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων (ΣΕΝ) “Εικονική Επιχείρηση” από την υπεύθυνη του προγράμματος κα Χελιώτη Ελένη. Το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων είναι ένας μη-κερδοσκοπικός οργανισμός και ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 2005.

Είναι μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εκπαίδευσης & Επιχειρηματικότητας JuniorAchievementWorldwideκαι υλοποιεί τα εκπαιδευτικά προγράμματα του οργανισμού στην Ελλάδα. Στην εσπερίδα τονίστηκαν τα οφέλη που αποκτούν οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί καθώς και το σχολείο από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα αυτό που διεξάγεται σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στην εσπερίδα παρουσιάστηκε η κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση «από κοινού» ως ένα παράδειγμα τοπικής επιχείρησης με σημαντικό κοινωνικό αντίκτυπο που αποσκοπεί σε μια ζωή πιο δίκαιη, πιο ηθική, με βάση την αειφορία, την επαφή με τη φύση και τις τέχνες και με εμπιστοσύνη στις ανθρώπινες σχέσεις. Επίσης παρουσιάστηκε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Tippingpoint, όπου δίνει την ευκαιρία σε μαθητές που βρίσκονται μέχρι και στο πιο απομακρυσμένο χωριό της Ελλάδας να συναντήσουν μέσω live video ανθρώπους πρότυπα (μέντορες) από όλο τον κόσμο, που διαφορετικά δεν θα είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν.

Το πρόγραμμα παρουσίασε η εκπαιδευτικός Ματαλιωτάκη Δήμητρα μαζί με την Κουμάκη Μαρία που ως μαθήτρια συμμετείχε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Παρουσιάστηκε επίσης το  πρόγραμμα StudentEntrepreneurshipLabτου H2BHUB  καθώς και οι εκπαιδευτικές δράσεις του.

Παρουσιάστηκαν πέντε εικονικές μαθητικές επιχειρήσεις της Κρήτης.

Η επιχείρηση «Μπουρμπουλήθρες» του 12ου Γυμνάσιο Ηρακλείου, η επιχείρηση «CretaXenia» του ΓΕΛ Μοχού, η επιχείρηση «Κρητοβουτιές» του ΕΠΑΛ Βρυσών, οι επιχειρήσεις Δαίδαλος και Κρητών Αμβροσία του Εσπερινό Γυμνασίου Ηρακλείου καθώς και η επιχείρηση ΧΑΡΟΥΠΙ του 1ου Εργαστηριακού κέντρου Ηρακλείου.

Την εσπερίδα συνδιοργάνωσαν το Περιφερειακό Τμήμα Αν. Κρήτης της Επιστημονικής Ένωσης Οικονομολόγων Εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΕΟΕΔΕ) σε συνεργασία με το Εμπορικό Επιμελητήριο Ηρακλείου, το H2BHUBκαι το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων (ΣΕΝ) με τη συμμετοχή της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κρήτης.

Την εσπερίδα συντόνισαν οι Βουζαξάκης Γεώργιος (πρόεδρος ΕΟΕΔΕ Αν. Κρήτης) και ο Βασσάκης Κωνσταντίνος (διευθυντής του H2BHUB).

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει