Το πρόβλημα των “ελληνοποιήσεων” αγροτικών προϊόντων

188

Την ανάγκη να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των παράνομων ελληνοποιήσεων αγροτικών προϊόντων φέρνει με ερώτηση του στη Βουλή ο γραμματέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής Ηρακλείου, Βασίλης Κεγκέρογλου σε συνεργασία με συναδέλφους του.

«Σάλο προκαλούν σε ολόκληρη τη χώρα, τα τελευταία χρόνια, οι μαζικές ελληνοποιήσεις αγροτικών προϊόντων, τα οποία μάλιστα σε πολλές των περιπτώσεων απειλούν την δημόσια υγεία» αναφέρεται μεταξύ άλλων στο κείμενο της ερώτησης όπου και προστίθεται:

«Συγκεκριμένα, καθημερινό είναι το φαινόμενο όπου τόνοι αγροτικών προϊόντων προερχόμενα από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διακινούνται στην ελληνική αγορά φέροντας ελληνική ταυτότητα.

Οι περιπτώσεις αθέμιτων εμπορικών πρακτικών και διαρκούς παραβίασης της κείμενης νομοθεσίας είναι πολυάριθμες με ευθεία οικονομική ζημία των Ελλήνων παραγωγών καθώς τα προϊόντα τους παραμένουν αδιάθετα.

Επιπλέον, εξαπατώνται οι καταναλωτές, καθώς τα προϊόντα που πωλούνται ως ελληνικά τιμολογούνται και ως ελληνικά με αποτέλεσμα η τιμή να μην ανταποκρίνεται στην πραγματική ποιότητά τους.

Όπως ήδη αναφέρθηκε, ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία είναι μεγάλος καθώς τα εισαγόμενα αγροτικά προϊόντα προέρχονται από χώρες όπου γίνεται ευρεία χρήση ισχυρών φυτοφαρμάκων, τα οποία τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ε.Ε. έχουν απαγορευθεί ως επιβλαβή”.

Ο κ. Κεγκέρογλου τονίζει ότι παρ’ όλο που ο ΕΦΕΤ έχει ξεκινήσει ήδη να εντατικοποιεί τις παρεμβάσεις του και να δίνει στη δημοσιότητα παράνομες ελληνοποιήσεις προϊόντων προκειμένου να ενημερώνεται το καταναλωτικό κοινό, οι έλεγχοι που πραγματοποιούνται χαρακτηρίζονται μάλλον ανεπαρκείς.

Παραγωγοί και ιδίως κτηνοτρόφοι ζητούν να συμμετέχουν και αυτοί στους ελεγκτικούς μηχανισμούς και τονίζουν ότι οι έλεγχοι πρέπει να επαναλαμβάνονται ανά δύο μήνες.

Ο κ. Κεγκέρογλου και οι συνάδελφοι του καταλήγουν ρωτώντας τον αρμόδιο Υπουργό, ποιος είναι ο σχεδιασμός για έλεγχο και προστασία παραγωγών αλλά και καταναλωτών από τις «ελληνοποιήσεις» αγροτικών προϊόντων, καθώς και πώς σκοπεύει το Υπουργείο να διασφαλίσει την προστασία της δημόσιας υγείας από τους κινδύνους που εγκυμονεί η διακίνηση εδώδιμων προϊόντων τα οποία έχουν καλλιεργηθεί με τη χρήση μη εγκεκριμένων φυτοφαρμάκων;

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει