Στις προτεραιότητες της Περιφέρειας η καθημερινότητα των ηλικιωμένων

105

Η ανάπτυξη δράσεων και υπηρεσιών για τη βελτίωση της καθημερινής ζωής των ηλικιωμένων συζητήθηκε χθες στην Περιφέρεια σε σύσκεψη που συγκάλεσε ο αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής Λάμπρος Βαμβακάς  παρουσία θεσμικών εκπροσώπων της υγείας, στο πλαίσιο της συμμετοχής της Περιφέρειας στο ευρωπαϊκό  εταιρικό σχήμα για την ενεργό και υγιή γήρανση.

Ο κ. Βαμβακάς αναφέρθηκε στις προτεραιότητες της Περιφέρειας όσον αφορά την κοινωνική ένταξη των ηλικιωμένων αλλά και στην πολιτική που θα ακολουθήσει σε συνεργασία με άλλους φορείς για τη βελτίωση της καθημερινότητας των ατόμων τρίτης ηλικίας. «Οι ηλικιωμένοι αποτελούν ομάδα προτεραιότητας της περιφερειακής στρατηγικής για την κοινωνική ένταξη και την καταπολέμηση της φτώχειας της Περιφέρειας Κρήτης.

Στη βάση των προτεραιοτήτων που θέτει η ΠΕΣΚΕ και του συντονιστικού ρόλου που καλείται να διαδραματίσει η Περιφέρεια Κρήτης στην παρακολούθηση και αξιολόγηση των πολιτικών κοινωνικής ένταξης και κοινωνικής συνοχής στην επικράτειά της, αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες σημαντικές στο πεδίο της ενεργού γήρανσης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής Λάμπρος Βαμβακάς.

Παράλληλα πρόσθεσε ότι  η Περιφέρεια Κρήτης, θα προωθήσει τη συνεργασία, την ανταλλαγή καλών πρακτικών, την ανάπτυξη καινοτόμων δράσεων και την παροχή υπηρεσιών για τη βελτίωση της καθημερινής ζωής των ηλικιωμένων.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν η διοικήτρια της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης Λένα Μπορμπουδάκη, ο υποδιοικητής  Χάρης Λυδάκης, ο καθηγητής Κοινωνικής και Οικογενειακής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Χρήστος Λιονής, ο επίκουρος καθηγητής στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο Μιχάλης Ροβίδης, η πρόεδρος της εταιρείας Alzheimer και συναφών διαταραχών Ηρακλείου « Αλληλεγγύη» Ιωάννα Κορτσιδάκη, η προϊσταμένη του τμήματος Περιφερειακού Παρατηρητηρίου Κοινωνικής ένταξης της Περιφέρειας Κρήτης Κατερίνα Βλασάκη καθώς και εκπρόσωποι τοπικών μονάδων υγείας σε θέματα εκπαίδευσης.

Η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης κ. Μπορμπουδάκη ανέφερε από την πλευρά της ότι στόχος της 7ης ΥΠΕ Κρήτης είναι να ενισχύσει τις δομές ώστε να παρέχει ποιότητα ζωής σε ανθρώπους τρίτης ηλικίας καθότι τα επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι ο γηράσκων πληθυσμός αυξάνεται. «Πρέπει με την προσπάθεια όλων των φορέων, να δημιουργηθούν δομές για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα της γήρανσης» επεσήμανε η κα. Μπορμπουδάκη.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει