Εντυπωσιακή νίκη της ΑΜΑΚ στις εκλογές του ΤΕΕ/ΤΑΚ 

1,228

Σαρωτική νίκη πέτυχε η ΑΜΑΚ στις εκλογές του ΤΕΕ /ΤΑΚ, καθώς κατάφερε να σπάσει το φράγμα του 40% και να βγει πρώτη, μεγαλώνοντας τη διαφορά της σε σχέση με τη δεύτερη σε αριθμό ψήφων παράταξη κατά 11,7 μονάδες.

Αντίστοιχα, πέτυχε μεγάλη νίκη και στο πανελλαδικό ψηφοδέλτιο της αντιπροσωπείας ΤΕΕ, αυξάνοντας και εκεί τα ποσοστά της, που άγγιξαν το 37,26%. Δεύτερη δύναμη σε ψήφους αναδείχτηκε η Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών, που απέσπασε το 29,07% των ψήφων του εκλογικού σώματος, η οποία όμως σε πανελλαδικό επίπεδο αναδείχτηκε πρώτη δύναμη και με θεαματική ενίσχυση των ποσοστών της.

Η παράταξη open ΤΕΕ ΤΑΚ κατέγραψε ενίσχυση των δυνάμεών της συγκεντρώνοντας ποσοστό 26,95%. Αντίστοιχα, η Πανεπιστημονική συγκέντρωσε ποσοστό 2,34%, ενώ η ανεξάρτητη υποψηφιότητα του κ. Γ. Κλεισαρχάκη 0,8%.

Αναλυτικότερα, η ΑΜΑΚ συγκέντρωσε ποσοστό 40,76%, ενώ στις αντίστοιχες εκλογές του 2016 είχε φτάσει το 37.41%. Η Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών  έλαβε ποσοστό 29,07%, ενώ στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση είχε συγκεντρώσει ποσοστό 31,25%.

Σε ό,τι αφορά στην παράταξη open ΤΕΕ, το ποσοστό της έφτασε το 26,95%, ενώ στις εκλογές του 2016  που συμμετείχε ως  ΑΠΡΟΣΥΜΗ είχε λάβει ποσοστό 26,06%.

Τα εκλογικά αποτελέσματα, όπως είναι φυσικό, αλλού σκόρπισαν χαμόγελα και αλλού προκάλεσαν σκεπτικισμό, ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, μετά και την τελική επικύρωσή τους θα αρχίσει και επισήμως η διαδικασία της διαβούλευσης μεταξύ των παρατάξεων, για να αποφασίσουν τη συγκρότηση της νέας διοικούσας επιτροπής και των οργάνων διοίκησης του ΤΕΕ/ ΤΑΚ.

Αυτό το οποίο καταγράφεται είναι μια φυσική εγκράτεια όλων των επικεφαλής των παρατάξεων, προκειμένου να αποκαλύψουν τα επόμενα βήματά τους ή τις πολιτικές προθέσεις τους για το πώς θα κινηθούν και με ποιους όρους.

Όπως είναι προφανές, θα ακολουθήσουν πολιτικές συζητήσεις ενδοπαραταξιακά σε πρώτη φάση για την κάθε παράταξη ξεχωριστά, η οποία θα κληθεί να οριοθετήσει τη στάση της σε ότι αφορά στο κρίσιμο ζήτημα των συνεργασιών που είναι προαπαιτούμενο για τη συγκρότηση της νέας διοίκησης του ΤΕΕ/ ΤΑΚ.

Η επικεφαλής της ΑΜΑΚ κ. Ειρήνη Βρέντζου
Η επικεφαλής της ΑΜΑΚ κ. Ειρήνη Βρέντζου

Η επόμενη μέρα

Το κλίμα στην ΑΜΑΚ, όπως είναι αναμενόμενο, είναι πανηγυρικό, καθώς η παράταξη πέτυχε μια δυναμική πρωτιά σε μια δύσκολη εκλογική αναμέτρηση. Η επικεφαλής της παράταξης κ. Ειρήνη Βρέντζου με δηλώσεις της στην «Π» εκφράζει την απόλυτη ικανοποίησή της από το εκλογικό αποτέλεσμα, τονίζοντας ότι είναι πολύ χαρούμενη και συγκινημένη όχι μόνο για την πρωτιά αλλά και για την αυξημένη συμμετοχή που καταγράφηκε στην εκλογική διαδικασία σε ποσοστό 10%.

Η παράταξη ενισχύθηκε δυναμικά όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο αλλά σε σχέση με την εκπροσώπησή της στην Αθήνα, και αυτό έχει ένα ειδικό πολιτικό βάρος, αν λάβει κανείς υπόψη του ότι κατεβήκαμε κόντρα σε όλες τις κομματικές παρατάξεις και καταφέραμε να πάρουμε τις τρεις από τις τέσσερις έδρες.

Αλλά και σε τοπικό επίπεδο πήγαμε εξαιρετικά, καθώς καταφέραμε να διπλασιάσουμε τη διαφορά μας από τη δεύτερη παράταξη, με 11,7 μονάδες διαφορά. Η ίδια εκτιμά ότι το εκλογικό αποτέλεσμα  ουσιαστικά έρχεται να επιβραβεύσει τον τρόπο που λειτούργησε η παράταξη τον τελευταίο 1,5 χρόνο που ανέλαβε το τιμόνι του ΤΕΕ /ΤΑΚ, και το γεγονός αυτό αποτελεί την καλύτερη απάντηση σε όσους λοιδορούσαν κατά το παρελθόν την παράταξη ότι δεν θέλει να αναλάβει θέσεις εξουσίας, αφού διαψεύστηκαν πανηγυρικά.

Ο επικεφαλής της ΔΚΜ Μιχάλης Γολοβάνης
Ο επικεφαλής της ΔΚΜ Μιχάλης Γολοβάνης

Ο επικεφαλής της δεύτερης σε ψήφους παράταξης της Δημοκρατικής Κίνησης Μηχανικών Μιχάλης Γολοβάνης, αποτιμώντας το εκλογικό αποτέλεσμα σημειώνει ότι είναι μια δύσκολη εξίσωση να απαντήσει κάποιος το πώς κινήθηκε το εκλογικό σώμα και τι μετακινήσεις είχαμε στις παρατάξεις, αλλά σε κάθε περίπτωση έχει ξεχωριστό πολιτικό ενδιαφέρον.

Ο ίδιος σημειώνει ότι σήμερα το κυρίαρχο ζήτημα για τη ΔΚΜ είναι να αξιολογηθεί και να ενισχυθεί το συστατικό που την κράτησε ψηλά. Και το συστατικό αυτό είναι τα νέα στελέχη της που πρέπει να πάρουν τις ευκαιρίες στα χέρια τους (ανεξαρτήτως της εκλογής) αλλά και τα δυνατά «χαρτιά» της ΔΚΜ που δεν υπολόγισαν προσωπικά οφέλη και μπήκαν δυναμικά στη μάχη. Η επόμενη μέρα μας βρίσκει αποφασισμένους να συνεχίζουμε την προσπάθεια να αυξάνουμε τις δυνάμεις μας με αυτοσκοπό να βοηθήσουμε με τις θέσεις μας.

Ο επικεφαλής της Open ΤΕΕ Γιώργος Tαβερναράκης
Ο επικεφαλής της Open ΤΕΕ Γιώργος Tαβερναράκης

Ο επικεφαλής της παράταξης Open ΤΕΕ κ. Γιώργος Ταβερναράκης με δηλώσεις του στην «Π» τονίζει μεταξύ άλλων ότι «ως παράταξη θεωρούμε ότι βρεθήκαμε σε μια συγκυρία, έχοντας κυρίαρχα δύο πολιτικά κόμματα, τη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ, που τοποθέτησαν δίκες τους επιλογές στα ψηφοδέλτια και παρ’ όλα αυτά καταφέραμε να αυξήσουμε τη δύναμή μας και τα ποσοστά μας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι με μικρή διαφορά από τη Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών είμαστε τρίτοι στην ανατολική Κρήτη, ενώ είμαστε δεύτερη δύναμη στον νομό Ηρακλείου και η Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών τρίτη. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους μηχανικούς που συμμετείχαν μαζικά σε αυτές τις εκλογές, που εξήραν τη δημοκρατική διαδικασία, και με την παρουσία τους και ενίσχυσαν τον θεσμικό ρόλο του ΤΕΕ /ΤΑΚ.

Η επόμενη μέρα των εκλογών δείχνει ότι οι μηχανικοί της ανατολικής Κρήτης μάς κατέταξαν σε ρόλο ρυθμιστή. Στο πλαίσιο αυτό, θεωρούμε ότι τώρα με νηφαλιότητα θα πρέπει να καταθέσουμε τις προτάσεις μας, το πρόγραμμα δράσης και το όραμά μας για επόμενη τριετία, ώστε να τεθεί το πλαίσιο των συνεργασιών για την επόμενη διοικούσα του ΤΕΕ /ΤΑΚ.

Το τμήμα Ανατολικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου στο διηνεκές  έχει δείξει ότι σε ένα σύστημα απλής αναλογικής δεν υπάρχουν αδιέξοδα και ο λευκός καπνός για την επόμενη διοίκηση είναι σίγουρο ότι θα έχει στόχο αυτόν που θέσαμε προεκλογικά για τη χάραξη της νέας στρατηγικής για τον ρόλο του μηχανικού».

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει