Άλλαξαν τα δεδομένα για την παραχώρηση προσωρινής στάσης και στάθμευσης

737

Μια νέα κανονιστική πράξη που πρόσφατα ψήφισε το δημοτικό συμβούλιο αλλάζει τα δεδομένα σε σχέση με την οριοθέτηση αλλά και την παραχώρηση της προσωρινής στάσης και στάθμευσης στο Ηράκλειο.

Η πρώτη και σημαντική αλλαγή είναι ότι όλες οι θέσεις ΑΜΕΑ θα επανεξεταστούν και θα επαναδιανεμηθούν, όπως επίσης και οι θέσεις στάθμευσης των ιδιωτικών επιχειρήσεων, που πλέον θα  διατίθενται επί πληρωμή, με  ένα τέλος 100 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο ανά έτος.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Γιάννης Αναστασάκης με δηλώσεις του στην «Π» τονίζει μεταξύ άλλων ότι «με αυτή την κανονιστική απόφαση, η Τεχνική Υπηρεσία έχει πλέον το σύγχρονο εργαλείο, σύμφωνα με το οποίο ορίζονται πλήρως οι διαδικασίες για τη χορήγηση των θέσεων στάθμευσης και φορτοεκφόρτωσης σύμφωνα με τις δυνατότητες του οδικού δικτύου, τους κανόνες του νομικού πλαισίου και τις αρχές της οδικής ασφάλειας του συνόλου των μετακινούμενων. Αποτελεί άλλο ένα βήμα νοικοκυρέματος του δημοσίου χώρου με αξιοκρατικά κριτήρια».

Σε ό,τι αφορά στη χρέωση τελών στις θέσεις στάθμευσης των ιδιωτικών επιχειρήσεων, σημειώνει ότι «δεν έχει εισπρακτικό χαρακτήρα καθώς είναι μικρό το τίμημα. Τα χρήματα θα επιστρέφουν πολλαπλάσια στις περιοχές από όπου θα εισπράττονται. Απλά θα αιτείται κάποιος αυτό που πραγματικά χρειάζεται».

Πώς θα διατεθούν οι θέσεις ΑμεΑ

Επανεκκίνηση όλων των αδειών διαγράμμισης για τις θέσεις στάθμευσης  ΑΜΕΑ σηματοδοτεί η πρόσφατη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, με βάση την κανονιστική απόφαση που ψηφίστηκε. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση, «οι θέσεις ΑμεΑ που υπάρχουν σήμερα στον δήμο θα εξεταστούν και θα αναδιανεμηθούν με κριτήρια αστικών πυκνοτήτων και επιτρεπόμενων ορίων όπως θα προκύψει από την αναθεώρηση της κυκλοφοριακής μελέτης και το σχέδιο βιώσιμης αστικής κινητικότητας.

Για την ακρίβεια οι θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ  είναι ατομικές για την εξυπηρέτηση των δικαιούχων και η διάρκεια της παραχώρησής τους θα είναι για τρία χρόνια».

Στάθμευση ιδιωτικών επιχειρήσεων

Σε ό,τι αφορά στις θέσεις στάθμευσης των ιδιωτικών επιχειρήσεων και οργανισμών, όπως τονίζεται στην κανονιστική απόφαση, «δεδομένης της έλλειψης χώρων στάθμευσης στην πόλη, δεν παραχωρούνται θέσεις στάθμευσης προς αποκλειστική εξυπηρέτηση ιδιωτικών επιχειρήσεων δημοσίων υπηρεσιών κ.ά.

Εξαίρεση αποτελούν υπηρεσιακά οχήματα έκτακτης ανάγκης ή κινητά συνεργεία φορέων του Δημοσίου, όπως για παράδειγμα των αστυνομικών Αρχών των νοσηλευτικών ιδρυμάτων ή του δήμου Ηρακλείου και επιχειρήσεις με αντικείμενο σχετικό με οχήματα (ενοικιαζόμενα συνεργεία επισκευής αντιπροσωπείες εμπορία μεταχειρισμένων).

Οι επιχειρήσεις αυτές συχνά εκμεταλλεύονται τμήματα οδών στις οποίες μετατρέπεται η στάση και η στάθμευση και τις μετατρέπουν σε χώρο επίδειξης των προς μίσθωση ή πώληση οχημάτων ή αποθήκευση κοινόχρηστου χώρου  οποίος στερείται από τους δημότες και αφετέρου προκαλείται αθέμητος ανταγωνισμός εις βάρος των επιχειρηματιών που μισθώνουν και χρησιμοποιούν ιδιωτικούς χώρους για τις ίδιες τις δραστηριότητες.

Για τους λόγους αυτούς, στις επιχειρήσεις που ανήκουν στην παραπάνω κατηγορία και δεδομένου του γεγονότος ότι οι δραστηριότητες αυτές γίνονται σε οδούς που επιτρέπεται η στάση και η στάθμευση, και δεν μπορεί να επιβληθεί κάποια άλλη κύρωση θα πρέπει να επιβάλλεται πρόστιμο κατάληψης κοινόχρηστου χώρου.

Η απόφαση του Σώματος μετά από τη σχετική εισήγηση της υπηρεσίας προβλέπει ότι θα δίνεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να μισθώσουν για αποκλειστική χρήση μια θέση στάθμευσης προς διευκόλυνση των δραστηριοτήτων τους.  Η άδεια θα αφορά μόνο στάθμευση οχημάτων και σε καμία περίπτωση δεν νομιμοποιείται η άσκηση και άλλων δραστηριοτήτων στο οδόστρωμα που θα μετέτρεπαν τον κοινόχρηστο χώρο σε υπαίθριο συνεργείο.

Η παραχώρηση τμήματος του οδοστρώματος σε ιδιωτικές επιχειρήσεις σε συνδυασμό με την έλλειψη θέσεων στάθμευσης και το έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης θα πρέπει να έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα για τους δημότες και να παραχωρείται με τέλος 100 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο ανά έτος».

Το ωράριο φορτοεκφόρτωσης

Σε ό,τι αφορά στις θέσεις φορτοεκφόρτωσης, που αφορούν τη σύντομη στάση τόσο για επαγγελματίες, αλλάζει το ωράριο λειτουργίας από τις 6.00 έως τις 10.00 το πρωί και από τις 15.00 έως τις 17.00 το απόγευμα, με οχήματα μεικτού βάρους έως και 3,5 τόνων.

Το ωράριο επιμηκύνεται κατά μία ώρα μετά από πλήθος αιτημάτων. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αποκλειστικές θέσεις στάσης – φορτοεκφόρτωσης ιδιωτικών επιχειρήσεων δεν παραχωρούνται λόγω έλλειψης θέσεων στάθμευσης.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει