Είχαν ενεργό ρόλο οι δύο στη δολοφονία του 19χρονου

«ΝΑ ΟΔΗΓΗΘΟΥΝ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ» ΥΠΕΡΙΣΧΥΣΑΝ ΟΙ ΕΝΟΡΚΟΙ

250
Η μητέρα του 19χρονου άκουσε συγκινημένη την απόφαση

Η  μητέρα του 19χρονου Βρετανού Tyrell Matthews Burton, ο οποίος έχασε άδικα τη ζωή του στη διάρκεια φονικής συμπλοκής στα Μάλια, άκουσε χθες  συγκινημένη την ετυμηγορία του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Λασιθίου σχετικά με την εμπλοκή δύο 25χρονων Βρετανών στην υπόθεση δολοφονίας του παιδιού της.

Ομόφωνα, τακτικοί δικαστές και ένορκοι, έκριναν ότι οι δύο νεαροί είχαν ενεργό ρόλο στην ανθρωποκτονία και θα πρέπει να καταδικαστούν. Ο ένας, ο οποίος εκπροσωπήθηκε από δικηγόρο, καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης επτά ετών για την κατηγορία της απλής συνέργειας σε ανθρωποκτονία ενώ του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας.

Ο έτερος νεαρός κατηγορούμενος καταδικάστηκε ερήμην του σε ποινή κάθειρξης 10 ετών για άμεση συνέργεια. Με πλειοψηφία τέσσερα-τρία (πλειοψήφησαν οι ένορκοι) η έφεση των δύο κατηγορουμένων δεν έχει αναστέλλουσα δύναμη και ως εκ τούτου θα πρέπει να οδηγηθούν στη φυλακή, πράγμα που σημαίνει ότι θα κινηθεί η διαδικασία για την έκδοση ευρωπαϊκών ενταλμάτων σε βάρος τους.

Έξι χρόνια μετά το τραγικό περιστατικό, η τραγική μητέρα Sharon Matthews μπορεί να αισθάνεται δικαίωση αφού το δικαστήριο αναγνώρισε ότι οι δύο νεαροί συμπατριώτες της είχαν καταλυτική συνδρομή στην αναίτια δολοφονία του παιδιού της, το οποίο μαχαιρώθηκε θανάσιμα, ανήμερα των γενεθλίων του.

Υπήρξε μάλιστα πλήρης ανατροπή στην περίπτωση του κατηγορουμένου, ο οποίος καταδικάστηκε σε επτά χρόνια κάθειρξη για απλή συνέργεια.

Ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος είχε αθωωθεί ομόφωνα στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο μετά και την αθώωση του βασικού κατηγορούμενου.

Η οικογένεια του θύματος έκανε αναίρεση στον Άρειο Πάγο, η οποία έγινε δεκτή στην ουσία της και έτσι η υπόθεση εκδικάστηκε από μηδενική βάση.

Η μητέρα πλέον προσδοκά να δει στη φυλακή τόσο τους συνεργούς όσο και τον φυσικό αυτουργό, ο οποίος κυκλοφορεί ελεύθερος.

Όπως έχει γράψει η «Π», ο νεαρός που φέρεται να μαχαίρωσε θανάσιμα στην καρδιά τον 19χρονο Tyrell δεν εκδόθηκε στην χώρα μας, καθώς η Βρετανική Δικαιοσύνη είπε «όχι» στο αίτημα των ελληνικών Αρχών.

Το αίτημα απορρίφθηκε επειδή προβλήθηκε ο ισχυρισμός ότι ο κατηγορούμενος δεν είχε λάβει κλήση για το δευτεροβάθμιο δικαστήριο. Πρωτόδικα είχε αθωωθεί λόγω αμφιβολιών, ασκήθηκε έφεση κατά της απαλλακτικής πρότασης από τον εισαγγελέα Εφετών Ανατολικής Κρήτης και έτσι η υπόθεση εκδικάστηκε από την αρχή.

Ο Βρετανός κατηγορούμενος δεν εμφανίστηκε ούτε εκπροσωπήθηκε. Κρίθηκε ένοχος και καταδικάστηκε σε κάθειρξη 15 ετών, αφού του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας.

Έτσι, για τη φονική συμπλοκή στα Μάλια με θύμα τον 19χρονο σήμερα έχουν καταδικαστεί τρεις νεαροί Βρετανοί, ένας ως φυσικός αυτουργός και δύο ως συνεργοί, ουδείς όμως βρίσκεται στη φυλακή.

Ο συνήγορος της τραγικής μητέρας κ. Γιάννης Κωνσταντουδάκης εξέφρασε την ικανοποίησή τους για το γεγονός ότι το δικαστήριο αναγνώρισε με την απόφασή του τον κρίσιμο και ενεργό ρόλο που είχαν οι δύο κατηγορούμενοι σε αυτή την αναίτια δολοφονία. Πλέον αναμένουν τα επόμενα στάδια και φυσικά την έκδοση των ευρωπαϊκών ενταλμάτων.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει