Τι αλλάζει με τα δημοτικά τέλη μετά την απόφαση

141

Ανακατατάξεις στις χρεώσεις των δημοτικών τελών σηματοδότησε η τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στη διάρκεια της οποίας αποφασίστηκε ότι οι χρεώσεις για τις οικιακές παροχές στον αστικό ιστό θα είναι 0,66 ευρώ ανά τ.μ. ενώ στην ενδοχώρα του δήμου και τον περιαστικό ιστό 0,60 ευρώ ανά τ.μ.

Αντίστοιχα σε όλα τα δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα, την τριτοβάθμια εκπαίδευση το ΙΤΕ, το ΙΚΑ,τα φιλανθρωπικά μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα δημόσια ιδρύματα το κόστος των τελών θα είναι 1,00 ευρώ ανά τ.μ. Σε ότι αφορά στις επαγγελματικές παροχές εντός των τειχών θα χρεώνονται 2,59 ευρώ ανά τ.μ. ενώ στην ίδια κατηγορία που αφορά σε επαγγελματικές παροχές εκτός των τειχών είναι 2,16 ευρώ ανά τ.μ.

Στις βιομηχανικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις χαμηλής όχλησης και κάθε είδους γραφεία και επιχειρήσεις (που βρίσκονται στην ειδική κατηγορία 115/2011 ΑΔΣ) που είναι εγκατεστημένες εντός της προτεινόμενης ζώνης ειδικών χρήσεων του ΓΠΣ όσο και επί των οδών Μ. Κατράκη και Ειρήνης και Φιλίας (δεξιά και αριστερά αυτών) μέχρι και τα νότια όρια της ζώνης ειδικών χρήσεων καθώς και τα καταστήματα επί των οδών στο κέντρο που πλήττονται εμπορικά από τη συνέχιση των εργασιών ανάπλασης η χρέωση θα είναι 1,83 ευρώ ανά τ.μ.

Στην περιοχή του ΟΛΗ οι χρεώσεις των δημοτικών τελών θα είναι 0,48 ευρώ ανά τμ. στους υπαίθριους και στεγασμένους σταθμούς πάρκιγκ θα είναι 1,50 ευρώ ανά τ.μ. και στα καταστήματα ειδικής κατηγορίας όπως περιγράφονται στην απόφασΗ 115/2011 ΑΔΣ 3,5 ευρώ ανά τ.μ.

Παρά το γεγονός ότι οι προτάσεις  που διατυπώθηκαν σε σχέση με τη διαμόρφωση των δημοτικών τελών από τη δημοτική Αρχή και τις παρατάξεις της μείζονος αντιπολίτευσης, και των Ενεργών Πολιτών ήταν παρεμφερείς σε σχέση με την προσέγγιση τους  -με περιορισμένες αποκλίσεις-, η τελική ψηφοφορία έδειξε τις πολιτικές συγκλίσεις που θεμελιώνονται μέσα στο Σώμα.

Έτσι οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης («Ηράκλειο 375», Ενεργοί Πολίτες, και Σύνπραξη Δημοτών) συμμάχησαν με ευκολία επιλέγοντας να στηρίξουν την πρόταση του Γ.Κουράκη και όχι της δημοτικής Αρχής παρά το γεγονός ότι στη διάρκεια της συνεδρίασης ενσωμάτωσε στην εισήγηση της στοιχεία των προτάσεων της αντιπολίτευσης.

Η πολιτική αυτή σύμπραξη, είχε σαν αποτέλεσμα την τελική επικράτηση της εισήγησης της μείζονος αντιπολίτευσης, που έδειξε ότι ήθελε να κερδίσει τη μάχη των εντυπώσεων χτίζοντας τις συμμαχίες της, απέναντι στη δημοτική Αρχή.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η μοναδική παράταξη η οποία τοποθετήθηκε με εντελώς διαφορετική πολιτική προσέγγιση ήταν αυτή της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ενώ οι παρατάξεις των Ε. Κουκιαδάκη και Ε.Σχοιναράκη κράτησαν αποστάσεις και εκφράστηκαν με λευκή ψήφο.

Η αντιδήμαρχος οικονομικών κ. Μ. Καναβάκη σχολιάζοντας το αποτέλεσμα σημείωσε ότι «είναι σεβαστή η δυνατότητα του νόμου να κατατεθούν αντιπροτάσεις που όμως δεν είχαν πρακτικα ουσιαστικές διαφοροποιήσεις από την εισήγηση της δημοτικής Αρχής που πρότεινε μειώσεις.

Ο Δήμαρχος έδειξε διάθεση να υιοθετήσει τις προτάσεις της αντιπολίτευσης, που όμως επέλεξε να στηρίξει την πρόταση του κ. Κουράκη. Επί της ουσίας η εξέλιξη αυτή δε είναι ήττα δική μας ούτε νίκη της μείζονος αντιπολίτευσης, με την έννοια ότι οι τελικές προτάσεις δεν είχαν ουσιαστικές διαφοροποιήσεις παρά τις διαφορετικές αναγνώσεις που επιχειρούνται από την κάθε παράταξη, ανάλογα με τη θέση που καταλαμβάνει στα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου…»

Από την πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης ο κ. Δ.Αγαπάκης μετά το αποτέλεσμα έσπευσε να σχολιάσει ότι η πρόταση που υπερψηφίστηκε ήταν  αποτέλεσμα  συλλογικής προσπάθειας, που προέκυψε με συζητήσεις και συνεργασία με την κοινωνία και τους φορείς της. Είναι μια ρεαλιστική και άμεσα εφαρμόσιμη πρόταση που θα ενισχύει το αίσθημα δικαίου και το ύψος της ανταποδοτικότητας, θα ενδυναμώνει την ισότιμη κατανομή των δημοτικών τελών.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει