Ξεκινούν οι εργασίες αναβάθμισης του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

356

Η Κρήτη δεν έχει τίποτα να ζηλέψει τα ευρωπαϊκά μουσεία και σε αυτό παίζει βασικό ρόλο το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης – Πανεπιστήμιο Κρήτης! Τους αμέσως επόμενους μήνες θα ξεκινήσουν οι εργασίες στο Μουσείο προκειμένου η έκθεσή του να αναβαθμιστεί, να αναμορφωθεί και να καταστεί το ΜΦΙΚ ένα από τα πλέον προηγμένα τεχνολογικά της Ευρώπης!

«Πρόκειται για ένα καθόλα δυναμικό Μουσείο. Στόχος μας είναι η εξωστρέφεια, θέλουμε κοντά μας την κοινωνία του Ηρακλείου και όχι μόνο», σχολιάζει στην «Π» ο διευθυντής του Μουσείου, κ. Νίκος Πουλακάκης.

Όπως αναφέρει, σήμερα το Μουσείο μετρά 70.000 επισκέπτες κάθε χρόνο, εκ των οποίων οι 20.000 είναι παιδιά.

Ο κ. Πουλακάκης σημειώνει πως μέσα από τα εκθέματά του και τις δράσεις του, το Μουσείο θέλει να ευαισθητοποιήσει το κοινό σε θέματα περιβάλλοντος.

Η αναβάθμιση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας
Η βιοποικιλότητα της Ανατολικής Μεσογείου και της Κρήτης θα παρουσιάζεται στο ισόγειο του Μουσείου, θα χωρίζεται στις ενότητες για την Κρήτη και τα οικοσυστήματά της και για την “μεγάλη συνεύρεση των ζώων”

Σημειώνεται πως οι εργασίες θα αφορούν σε δύο επίπεδα, το ισόγειο και το υπόγειο του Μουσείου, θα ξεκινήσουν, εκτός απροόπτου, ως τον ερχόμενο Φεβρουάριο του 2020, ενώ από τη στιγμή που θα αρχίσουν θα ολοκληρωθούν σε 15 μήνες.

Πρόκειται για ένα έργο που χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Κρήτης και είναι σε φάση ολοκλήρωσης ο διαγωνισμός του.

Βιοποικιλότητα και νερόσ στην αναβάθμιση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας
Το νερό και η απουσία του σε ένα οικοσύστημα θα παρουσιάζεται στο υπόγειο του Μουσείου

Βιοποικιλότητα και νερό

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας (ΜΦΙΚ-ΠΚ) έχει μπει στην καρδιά του κοινού με τα μοναδικά του εκθέματα, το συναρπαστικό ταξίδι στον χρόνο που προσφέρει και τη μοναδική ποικιλία της φύσης του νησιού μας.

Το ΜΦΙΚ-ΠΚ την επόμενη διετία θα προβεί στην ολοκλήρωση του εκθεσιακού χώρου του βάσει της μουσειολογικής μελέτης που έχει εκπονηθεί ώστε να καταστεί ένα πλήρως λειτουργικό και σύγχρονο μουσείο φυσικής ιστορίας, καθιστώντας το μεταξύ των πλέον σύγχρονων και τεχνολογικά προηγμένων μουσείων της Ευρώπης, προβάλλοντας τις διαδικασίες, την ποικιλότητα, τις ιδιαιτερότητες των περιοχών, καθώς και την ιστορία και το ρόλο του ανθρώπου.

Οικοσύστηματα με απουσία νερoού σ στην αναβάθμιση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας

Η έκθεση, εμπλουτισμένη με νέα εκθέματα, εποπτικό συνοδευτικό υλικό και καινοτόμα ψηφιακά μέσα, φιλοδοξεί να αποτελέσει έναν πολυδύναμο χώρο επιστήμης και πολιτισμού με διεθνή ακτινοβολία.

Συνδυάζοντας και εμπλουτίζοντας τα υπάρχοντα εκθέματα με εντυπωσιακά πετρώματα, ταριχευμένα εκθέματα, προπλάσματα και τεχνολογικές εφαρμογές, θα μετατρέψει την περιήγηση στον χώρο σε μία μοναδική εμπειρία και προσκαλεί τον επισκέπτη να συμμετέχει ενεργά μέσα από τον διαδραστικό σχεδιασμό του.

Όσον αφορά την κεντρική ιδέα, το σενάριο της νέας έκθεσης βασίζεται στην αναδιαπραγμάτευση της σχέσης του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον μέσα από την ευαισθητοποίηση και τη γνώση για τη φύση. Πρόκειται για μία συγκριτική προσέγγιση των διαφορετικών οικοσυστημάτων, μέσα από τα βασικά τους χαρακτηριστικά, τη χλωρίδα και την πανίδα που φιλοξενούν, τη γεωμορφολογία, το υψόμετρο κ.α.

Η αναβάθμιση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας

Ο ολοκληρωμένος εκθεσιακός χώρος θα συνδέει το παρελθόν με το παρόν, ανοίγοντας μια πόρτα στο αύριο, ενώ παράλληλα θα αγγίζει επίκαιρα θέματα, όπως οι φυσικές καταστροφές, μέσα από έναν διδακτικό και πρωτότυπο τρόπο, και την ίδια στιγμή θα διατηρήσει τον επιμορφωτικό χαρακτήρα του με υποδομές και εκπαιδευτικά προγράμματα για μικρά και… μεγάλα παιδιά.

Τα δύο επίπεδα του εκθεσιακού χώρου που θα αναμορφωθούν μέσα στα επόμενα δύο χρόνια είναι το -1 και το 0. Οι δύο βασικές ενότητες του επιπέδου -1 οργανώνονται με βάση το αντιθετικό δίπολο νερού και ξηρασίας, μέσα από συγκριτικά διοράματα, αλλά και έκθεση ζώων σε ειδικά διαμορφωμένα terrarium.

Ο όροφος, όπως και ο επόμενος όροφος (επίπεδο ±0) ολοκληρώνεται με την περιβαλλοντική υπόμνηση, μία ενότητα με στόχο την ενημέρωση πάνω σε φλέγοντα περιβαλλοντικά ζητήματα και την κοινωνική ευαισθητοποίηση. Ακολούθως, στο επίπεδο του ισογείου παρουσιάζεται μέσα από 6 (έξι) κύριες ενότητες η βιοποικιλότητα, τόσο της Κρήτης, όσο και της Ανατολικής Μεσογείου συνολικότερα, καθώς και το φαινόμενο των εισβολέων.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει