ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Πρόωρες εκλογές στις 12 Δεκεμβρίου

209

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στη Βρετανία με τον Μπόρις Τζόνσον να κερδίζει μια μάχη ύστερα από τις τρεις απανωτές ήττες που έχει υποστεί στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Το Κοινοβούλιο ενέκρινε τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 12 Δεκεμβρίου, σε μια προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο του Brexit και ύστερα από την επίσημη έγκριση που δόθηκε από τις Βρυξέλλες για αναβολή της εξόδου της Βρετανίας από την Ένωση μέχρι τις 31 Ιανουαρίου του 2020.

Νωρίτερα, ο αρχηγός των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν τόνισε ότι το κόμμα του θα υποστηρίξει τις πρόωρες εκλογές, για τις 9 Δεκεμβρίου. Ωστόσο, απορρίφθηκε η συγεκριμένη τροπολογία, με 315 βουλευτές να την καταψηφίζουν έναντι 295 που την υπερψήφισαν.

Πριν από την ψηφοφορία, ο Τζόνσον τόνισε ότι ένα  ανανεωμένο Κοινοβούλιο θα μπορούσε ευκολότερα να εφαρμόσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 2016, επισημαίνοντας ότι μια νέα αναβολή του Brexit θα ήταν καταστροφική.

Η απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού θα μπορούσε να χαρακτηριστεί κίνηση – ματ, δεδομένης της δημοσκοπικής του υπεροχής. Παρόλο  που έχει επιδοθεί σε αναδιπλώσεις, με τα μέσα ενημέρωσης να τον χαρακτηρίζουν «κωλοτούμπα», φαίνεται να μην έχει επηρεαστεί τόσο από τις ήττες του στο Κοινοβούλιο.

Το Συντηρητικό Κόμμα του πρωθυπουργού της Βρετανίας διατηρεί προβάδισμα 16 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Opinium, τα ποσοστά υπέρ των Συντηρητικών αυξήθηκαν κατά 3% σε σύγκριση με μια προηγούμενη μέτρηση πριν από οκτώ ημέρες και ανέρχονται στο 40%, ενώ το Εργατικό Κόμμα παραμένει σταθερό στο 24%.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει