Εκπαιδευτικοί στα… κάγκελα για τις συμπεριφορές γονέων

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΓΟΝΕΙΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΕΚΟΝΤΑΙ

272

Με… κράνη και αλεξίσφαιρα γιλέκα ετοιμάζονται να εφοδιαστούν οι εκπαιδευτικοί που το τελευταίο διάστημα πέφτουν θύματα επίθεσης από γονείς των μαθητών τους.

Η χθεσινή απόφαση του δικαστηρίου που επιβάλλει ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών στον πατέρα που ξυλοκόπησε τη δασκάλα του 14ου Δημοτικού σχολείου Χανίων δεν είναι αρκετή για να αισθάνονται ασφαλείς. Όπως τονίζουν εκπρόσωποι της εκπαιδευτικής κοινότητας στην «Π», είναι ανάγκη να ληφθούν μέτρα προστασίας των δασκάλων αφού το κακό έχει παραγίνει.

Χθες, στο πλευρό της δασκάλας, μόνιμης εκπαιδευτικού, υπεύθυνης για το ολοήμερο τμήμα του σχολείου, η οποία έχει χρόνια προϋπηρεσία στο ενεργητικό της, στάθηκαν συνάδελφοί της, που προχώρησαν σε στάση εργασίας, αλλά και γονείς που καταδίκασαν τη στάση του πατέρα.

«Είμαστε σύμμαχοι και όχι εχθροί»

«Πρέπει να υπάρχει απόλυτος σεβασμός των γονέων απέναντι στο σχολείο και τους εκπαιδευτικούς. Είναι ανάγκη να καταλάβουν οι γονείς ότι είμαστε από την ίδια μεριά του ποταμιού προς όφελος των παιδιών τους.

Ο κ. Καρτσωνάκης
Ο κ. Καρτσωνάκης

Πρέπει να εκτιμούν και να σέβονται την εργασία των εκπαιδευτικών, γιατί μας δίνουν τα παιδιά τους για τις πρωινές ώρες που λειτουργεί το σχολείο. Πρέπει μαζί, εκπαιδευτικοί και οικογένεια να φροντίζουμε για το καλό των μαθητών», τονίζει στην «Π» ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης, κ. Μανώλης Καρτσωνάκης.

Αναφέρει πως «κάθε πρόβλημα που πιθανόν να αναδύεται πρέπει να συζητιέται στη βάση καλής θέλησης και όχι στη βάση αντιπαράθεσης», πόσο μάλλον τέτοιων απαράδεκτων περιστατικών, όπως είναι η χειροδικία.

Ο ίδιος θεωρεί πως μία κίνηση που θα είχε ουσία είναι να ενεργοποιηθούν πιο δραστικά οι σύλλογοι, ενώσεις και ομοσπονδίες γονέων, να διαδραματίζουν έναν πιο ουσιαστικό ρόλο και να είναι σε θέση να εξομαλύνουν τέτοια προβλήματα.

Καλεί, λοιπόν, τους γονείς να μετέχουν στους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, να συνεργάζονται με τις διευθύνσεις των σχολείων και τους συλλόγους διδασκόντων, προκειμένου με εμπιστοσύνη να λύνονται τα όποια θέματα μπορεί να προκύπτουν στη λειτουργία του σχολείου και αφορούν τους μαθητές.

Ο κ. Τερτίπης
Ο κ. Τερτίπης

Στη χθεσινή συγκέντρωση έξω από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Χανίων βρέθηκε και ο διευθυντής του σχολείου, κ. Δημήτρης Τερτίπης. Όπως είπε, σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα καταδικάζει το γεγονός της επίθεσης στη δασκάλα και συμπαρίσταται με όλους τους τρόπους που μπορεί στην εκπαιδευτικό που χτυπήθηκε.

Το σχολείο χθες έμεινε κλειστό ως ένδειξη αλληλεγγύης προς τη δασκάλα, ενώ στο πλευρό της, εκτός από τους συναδέλφους της, στάθηκε και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου.

Στα δικαστήρια βρέθηκαν και εκπαιδευτικοί άλλων σχολείων, αλλά και γονείς. Ο κ. Τερτίπης τόνισε πως ανάλογα περιστατικά δεν πρέπει να επιτραπεί να ξανασυμβούν σε σχολεία.

Ο κ. Τσαλαπάκης
Ο κ. Τσαλαπάκης

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων, κ. Αντώνης Τσαλαπάκης, τόνισε πως «καλέσαμε την τοπική κοινωνία να βάλει στο περιθώριο τέτοιες λογικές και αντιλήψεις και να καταδικάσουμε απερίφραστα το περιστατικό». Όπως είπε στην «Π», στη διαμαρτυρία συμμετείχε η Ένωση Γονέων, ο Σύλλογος του σχολείου καθώς και εκπαιδευτικοί από άλλα σχολεία.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου «Δ. Θεοτοκόπουλος», κ. Γιώργος Μακράκης, αναφέρει πως τέτοια περιστατικά επηρεάζουν ολόκληρη τη σχολική κοινότητα, φυσικά την ψυχολογία των μαθητών και διαμορφώνουν ένα άσχημο κλίμα σε μία εκπαιδευτική μονάδα.

Όπως λέει, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αύξηση ανάλογων κρουσμάτων και από πλευράς εκπαιδευτικών επιδεικνύεται μεγαλύτερη προσοχή στην άσκηση των καθηκόντων τους. «Υπάρχει ένα άγχος, το οποίο δε θα έπρεπε να υπάρχει στο πλαίσιο της παιδαγωγικής λειτουργίας του σχολείου», αναφέρει.

Ο πρόεδρος του συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας Ηρακλείου «Δ. Θεοτοκόπουλος», κ. Γιώργος Μακράκης
Ο κ. Μακράκης

Κάνει λόγο για μεμονωμένες περιπτώσεις που, ωστόσο, διαρκώς αυξάνονται, «υπάρχει ένα κλίμα όχι φόβου αλλά μικρής ανησυχίας μην τύχει σε συνάδελφο τέτοιο περιστατικό», αναφέρει.

Με αφορμή και τη σημερινή εκδίκαση της υπόθεσης των νηπιαγωγών που βρίσκονται κατηγορούμενες, επειδή μίλησαν στα παιδιά για τα γεννητικά όργανα με το όνομά τους, ο κ. Μακράκης σχολιάζει πως οι γονείς ολοένα και περισσότερο παρεμβαίνουν στα εκπαιδευτικά δρώμενα.

Ο σύλλογος έχει επαφή για αυτό το θέμα με τη Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας που το έχει θέσει στο τραπέζι των συζητήσεων με τις τελευταίες πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου Παιδείας.

«Υπάρχουν περιπτώσεις γονέων που παρεμβαίνουν με τρόπο τελείως έξω από τα προβλεπόμενα πλαίσια όσο αφορά στη συμπεριφορά τους απέναντι στους εκπαιδευτικούς. Για παράδειγμα, μιλούν με απαράδεκτο τρόπο για διάφορα ζητήματα. Υπάρχουν κανόνες που πρέπει να τηρούνται από τη μία και από την άλλη πλευρά», τονίζει.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει