ΟΙ ΕΠΙΤΗΔΕΙΟΙ, ΟΙ ΧΡΗΣΙΚΤΗΣΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΒΟΣΚΟΤΟΠΙΑ: Ουρές για το κτηματολόγιο στο παρά πέντε

5,084

«Φωτιές» έχουν πάρει τα κτηματολογικά γραφεία στους πέντε δήμους του νομού Ηρακλείου όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία κτηματογράφησης που ολοκληρώνεται τέλος του μήνα.

Δεκάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, σπεύδουν να καταθέσουν τους φακέλους τους στο κτηματολόγιο πριν τη λήξη της προθεσμίας, με αποτέλεσμα τις τελευταίες μέρες να έχει εκτοξευθεί στα ύψη η συμμετοχή σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα που κυμαινόταν σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την αποτίμηση των στελεχών των κτηματολογικών γραφείων, προ εικοσαημέρου το ποσοστό κατάθεσης των δηλώσεων στον Δήμο Γόρτυνας έφτανε το 28%,

στον Δήμο Φαιστού το 25% και στον Δήμο Αρχανών – Αστερουσίων έφτανε το 35%. Σαφώς καλύτερα ήταν τα πράγματα στον Δήμο Μινώα και τον Δήμο Βιάννου όπου η συμμετοχή ξεπερνούσε το 45%.

Το γεγονός ότι το υπουργείο δεν έχει δείξει με κανένα τρόπο διάθεση να δώσει νέα παράταση στην προθεσμία κατάθεσης των δηλώσεων εμπράγματων δικαιωμάτων, έχει κινητοποιήσει τους κατοίκους της ενδοχώρας, που τρέχουν να υποβάλλουν τα στοιχεία τους, ώστε να μην είναι εκπρόθεσμοι.

Στα συμβολαιογραφικά γραφεία των πέντε δήμων  επικρατεί το αδιαχώρητο, καθώς δεκάδες ιδιοκτήτες προσπαθούν να ξεκαθαρίσουν το ιδιοκτησιακό παζλ των περιουσιών τους ώστε να τις κατοχυρώσουν.

Όπως είναι γνωστό, στο πλαίσιο της κτηματογράφησης, γίνεται ένας καλός νομικός έλεγχος των εμπράγματων δικαιωμάτων του κάθε ιδιώτη, που στην πράξη αποδεικνύεται ότι  δεν είναι για τους περισσότερους εύκολη υπόθεση, καθώς δεν υπάρχουν πάντα οι συμβολαιογραφικές πράξεις κατοχύρωσης της ιδιοκτησίας.

Στο πλαίσιο αυτό έχει ήδη αναδειχτεί ένα κρίσιμο ζήτημα που αφορά στο γεγονός ότι πολλές εκτάσεις δηλώνονται με τη διαδικασία της χρησικτησίας. Μεγάλο ζήτημα φαίνεται ότι ανοίγει με τη δήλωση των βοσκοτόπων όπου οι δικαιούχοι μπορεί να είναι περισσότερα από 30 άτομα αλλά δεν έχουν κατοχυρώσει την  ιδιοκτησία τους.

Εδώ για να μπορέσει ένας ιδιοκτήτης να κατοχυρώσει δικαίωμα ιδιοκτησιακό για το οποίο δεν υπάρχει συμβολαιογραφική πράξη,  θα πρέπει να εμφανίζει το Ε9 του 1999 στο οποίο να είναι καταχωρημένη η έκταση που διεκδικεί. Ωστόσο επειδή πολλοί δεν έχουν τα στοιχεία αυτά καταφεύγουν στους συμβολαιογράφους όπου γίνονται ένορκες βεβαιώσεις ιδιοκτησίας.

Σύνθετα είναι τα πράγματα και με τις εξ αδιαιρέτου ιδιοκτησίες, ενώ ένα ακόμα ζήτημα που απασχολεί τους πολίτες συνδέεται με το γεγονός ότι ο κλήρος τους είναι διάσπαρτος σε πολλές κοινότητες και πολυτεμαχισμένος με αποτέλεσμα να αυξάνεται το κόστος χρέωσης σε πολύ μικρές ιδιοκτησίες.

Σε κάθε περίπτωση αυτό που αποδεικνύεται στην πράξη είναι ότι το πιο κρίσιμο ζήτημα στην όλη διαδικασία της κτηματογράφησης είναι ο σωστός εντοπισμός των ιδιοκτησιών, ο οποίος  είναι δυνατόν να γίνει μόνο με τη βοήθεια των εξειδικευμένων επιστημονικά επαγγελματιών, προκειμένου να μην καταλήξει ο κάθε πολίτης να δηλώνει με λάθος τρόπο τα ακίνητά του.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει