Τρενομοντελισμός στη Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου

102

Η υποδοχή και επίδειξη ενός εντυπωσιακού  έργου τρενομοντελισμού στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου θα γίνει αύριο, Τετάρτη 16 Οκτωβρίου, στις 6 το απόγευμα.

Είναι γνωστή πλέον η ανταπόκριση που έχει η Βιβλιοθήκη στους μικρούς και στους μεγάλους φίλους της. Σε αυτούς τους φίλους συναριθμούνται και οι αδελφές Ελένη και Μαρία Γαβρά που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στο Ρέθυμνο και οι γονείς τους έχουν καταγωγή από τους Αποστόλους και το Νευς Αμάρι Ρεθύμνου.

Ο σύζυγος της πρώτης,  αείμνηστος Μιχάλης Βαρδάνης είχε ως χόμπι του τον μοντελισμό, την κατασκευή διαφόρων αντικειμένων, συνήθως αυτοκινήτων, αεροπλάνων, τρένων, σε μικρογραφία. Κυρίως τον ενδιέφερε ο τρενομοντελισμός.  Αυτό το μεράκι τον αξίωσε να κατασκευάσει τη μικρότερη κλίμακα τρένου στον κόσμο, την κλίμακα Ζ, που χωράει σε μια χούφτα!

Ο Μιχαήλ Βαρδάνης ήταν ένας ξεχωριστός άνθρωπος, με έμπνευση,  πολύ δημιουργικός και δοτικός.  Τα έδινε όλα σε όλους!  Η μοναδικότητά του και η αγάπη του για τη ζωή του έδωσαν  το θάρρος και τη δύναμη να διαψεύσει όλους τους γιατρούς και να νικήσει τον καρκίνο, όταν του άφηναν ένα μικρό περιθώριο, μόλις 6 εβδομάδων.

Πάντα προχωρούσε με έμπνευση και ενθουσιασμό, γιατί αγαπούσε ό,τι δημιουργούσε και βίωνε.  Η όρεξή του για μάθηση και μόρφωση συμβάδισε με την προσπάθεια συνεχούς αυτοβελτίωσης,  και ό,τι μάθαινε ήθελε να το μοιράζεται.

Πρόσφερε σε όλους τις γνώσεις του, στους δικούς του, στους φίλους του, σε όποιους και όποιες γνώριζε!  Αυτή η τακτική τον ακολούθησε σε όλη του τη ζωή. Αισθανόταν πάντα νέος, φοιτητής, έτοιμος για την απόκτηση  νέων γνώσεων, τις οποίες συνδύαζε με πολλά ταξίδια, αναζητήσεις και ανακαλύψεις.

Η ενασχόλησή του με τον μοντελισμό, και ιδιαίτερα με τον τρενομοντελισμό, ήταν η μεγάλη προσωπική του ευχαρίστηση!   Γι’ αυτό, αλλά και γιατί αγαπούσε πολύ το Ρέθυμνο και το επισκεπτόταν τακτικά, η Δημόσια Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου χαίρεται που της δίνεται η ευκαιρία να αποδεχτεί και να υποδεχτεί την μεγάλη δωρεά που μοναδικού του έργου, από τους δικούς του ανθρώπους, με σεβασμό στη μνήμη του.

Έτσι εκπληρώνεται η επιθυμία και του ίδιου, μέσα από το πρωτότυπο έργο του, να τονώνει συνεχώς τη δύναμη για την γνώση, την τεχνολογία και την καινοτομία. Αυτά είναι και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του μοντελισμού.

Ο Μιχάλης Βαρδάνης και μετά τον θάνατό του εξακολουθεί να εμπνέει μικρούς και μεγάλους.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει