Ξεκινούν οι εκδηλώσεις για το άγνωστο λάβαρο της Μονής Αγκαράθου

69

Ξεκινά σήμερα  διήμερο εκδηλώσεων, με αφορμή την ανάδειξη του αγνώστου λαβάρου της Μονής Αγκαράθου του Κρητικού Πολέμου και συγκεκριμένα της μάχης της ανακατάληψης του Καστελλίου Τεμένους από τους Βενετούς το 1647 και την τριακοσιοστή πεντηκοστή επέτειο (350η) της άλωσης της πόλης του Χάνδακα, που συνδιοργανώνουν η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης και η Περιφέρεια Κρήτης.

Συγκεκριμένα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων σήμερα  Σάββατο 12 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί επιστημονική ημερίδα με θέμα: «Η Μονήὴ Αγκαράθου την εποχήὴ της βενετοκρατίας», στο Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, από   10:00  έως 13:30 και από 17:00  έως 20:00.

Συντονισμός εκδήλωσης: Χρύσα Μαλτέζου, Ακαδημαϊκός, πρώην διευθύντρια του Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας, Μαρία Γ. Πατραμάνη, δρ. ιστορίας, δ/ντρια Πειραματικού Λυκείου Ηρακλείου. Αύριο  Κυριακή 13 Οκτωβρίου, στην Ιερά Μονή Αγκαράθου, θα τελεσθεί Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, επί τη μνήμη του Αγίου Μελετίου, Πατριάρχου Αλεξανδρείας του Πηγά, ιερουργούντος του  Σεβασμιωτάτου ἈΑρχιεπισκόπου Κρήτης, κκ Ειρηναίου καιὶσυλλειτουργούντων Αρχιερέων της Εκκλησίας Κρήτης.

Το λάβαρο

Μετά το πέρας της θείας λειτουργίας θα γίνει η παρουσίαση της σύγχρονης αναπαράστασης του ιστορικού λαβάρου της Μονής. Το  εν λόγω λάβαρο ανακατασκευάστηκε με φροντίδα του καθηγουμένου της Μονή Αγκαράθου, πατρός Ευμενίου Ρουσσάκη και με δαπάνη της Μονής. Φιλοτεχνήθηκε από το αγιογραφικό εργαστήριο της Ιεράς Μονής Χρυσοπηγής Χανίων (2019), βάσει του αρχέτυπου σχεδίου copyright Ι.Μ.Χρυσοπηγή στη μελέτη της Μαρίας Γ. Πατραμάνη,  “Ένα άγνωστο λάβαρο του Κρητικού Πολέμου: των ιερωμένων Καλλονά της Αγκαράθου και η πρόταση αναπαράστασής του”, Νέα Χριστιανική Κρήτη, περίοδος Γ’, τεύχ. 35 (2017), εικ. 4, σ. 257.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει