Ο εικαστικός Δημήτρης Τζάνης στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΑΚΡΙΘΑΚΗ

175

Συνεχίζεται ο  κύκλος παράλληλων εκδηλώσεων (2019-2020), που οργανώνει το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης  με  εκπαιδευτικές δράσεις, ομιλίες ιστορικών της τέχνης, προβολές και συζητήσεις-περιηγήσεις με εικαστικούς  του Ηρακλείου,  στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης Αλέξης Ακριθάκης. Εν Κινήσει (16.3.2019-1.3.2020), από τη Συλλογή Σύγχρονης Τέχνης Ζαχαρία Πορταλάκη.

Την Κυριακή, 13 Οκτωβρίου 2019, στις 11:00 θα προβληθεί στο αμφιθέατρο Γιάννη Περτσελάκη το ντοκιμαντέρ της Εύης Καραμπάτσου Vive la Fuite!* (Ζήτω η Φυγή!), ένα road movie για τη ζωή και το έργο του καλλιτέχνη Αλέξη Ακριθάκη (το ντοκιμαντέρ προβάλλεται κάθε Κυριακή και καθόλη τη διάρκεια της έκθεσης).

Στις 12:15’ υποδέχονται στο αμφιθέατρο τον τρίτο προσκεκλημένο εικαστικό, τον Δημήτρη Τζάνη.

O Δημήτρης Τζάνης, γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης, το 1953. Έχει ήδη παρουσιάσει το εικαστικό του έργο σε 19 ατομικές εκθέσεις με πιο πρόσφατη παρουσίαση «Τα Ψυχανθή» (Art Athina 2019).

Έχει συμμετοχή σε περισσότερες από 70 ομαδικές εκθέσεις, σε Ελλάδα και Ιταλία. Στην έκθεση Touch 2006, παρέλαβε το Γ’  βραβείο με το έργο «Αναζήτηση» και το 2009 το Β’  βραβείο με το έργο «Ρυθμοί».

Έργα του υπάρχουν σε συλλογές σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Συνεργάστηκε, ως σχεδιαστής, με πανεπιστημιακά ιδρύματα, εκδοτικούς οίκους και τη Bικελαία Δημοτική Bιβλιοθήκη.

“Vive la fuite!” ήταν το μότο ζωής του Αλέξη Ακριθάκη, του σημαντικού Έλληνα ζωγράφου, ο οποίος πέρασε την πιο γόνιμη περίοδο της καλλιτεχνικής του πορείας στο Βερολίνο. Ένας ρομαντικός, αντισυμβατικός ζωγράφος, ένας ονειροπόλος με ανεπιτήδευτη παιδικότητα, μια παρορμητική προσωπικότητα που ταυτίστηκε με τον μύθο του «κολασμένου» καλλιτέχνη με τον πιο ταπεινό και βιωματικό τρόπο.

Σενάριο: Εύη Καραμπάτσου | Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιώργος Παπανδρικόπουλος

Μοντάζ: Ιωάννα Σπηλιοπούλου | Μουσική:Alexis Geitmann, Δημήτρης Φριτζάλας

Παραγωγός: Εύη Καραμπάτσου | Γλώσσα διαλόγων: Ελληνική | Γλώσσα υποτίτλων: Αγγλική

Φορμάτ: Έγχρωμο | Χώρα Παραγωγής: Ελλάδα | Έτος Παραγωγής: 2017 | Διάρκεια:74’ .

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει