Επιστρέφει ο εφιάλτης του ISIS

273

Ζωνταντεύουν οι χειρότεροι φόβοι για τις παρενέργειες της εισβολής της Τουρκίας στη βόρεια Συρία.

Πέραν του ανθρωπιστικού δράματος, με τους νεκρούς αμάχους και τους χιλιάδες εκτοπισμένους που παίρνουν τον δρόμο της προσφυγιάς, πλέον επιβεβαιώνεται επίσημα ότι πέντε τζιχαντιστές του ISIS που κρατούνταν σε φυλακή της περιοχής κατάφεραν να δραπετεύσουν, μετά τον βομβαρδισμό της εγκατάστασης από τις τουρκικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με τον βρετανικό Independent, την είδηση επιβεβαίωσαν οι κουρδικές Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις. Οι κρατούμενοι τζιχαντιστές δραπέτευσαν από φυλακή στην πόλη Qamishli. Εξάλλου, εκμεταλλευόμενες την γενικευμένη αναταραχή, γυναίκες που φέρονται να σχετίζονται με τον ISIS επιτέθηκαν σε πέτρες και ρόπαλα στους φύλακες, σε καταυλισμό της περιοχής.

«Οι γυναίκες του ISIS ξεσηκώθηκαν ενάντια στις δυνάμεις εσωτερικής ασφάλειας, έβαλαν φωτιά σε αντίσχοινα και επιτέθηκαν σε διοικητικούς υπαλλήλους και φύλακες», ανέφερε εκπρόσωπος των Κούρδων.

Σημειώνεται ότι ήδη από την Πέμπτη Κούρδοι αξιωματούχοι είχαν προειδοποιήσει ότι κρατούμενοι τζιχαντιστές του ISIS ενδέχεται να δραπετεύσουν λόγω της εισβολής της Τουρκίας στην περιοχή.

Στο μεταξύ περίπου 100.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους. Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ είπε στον Τούρκο ομόλογό του πως πρέπει να βρει έναν τρόπο να αποκλιμακώσει την κατάσταση στη βορειοανατολική Συρία πριν γίνει «ανεπανόρθωτη» και υπογράμμισε πως η εισβολή της Τουρκίας υπάρχει κίνδυνος να έχει σοβαρές συνέπειες για την Άγκυρα.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους αναέφερε πως δεν εγκαταλείπουν τις κουρδικές δυνάμεις, ξεκαθαρίζοντας ότι οι αμερικανικές δυνάμεις παραμένουν με τους Κούρδους σε περιοχές της Συρίας. Συνεχείς βομβαρδισμοί κοντά σε φυλακές, όπου κρατούνται τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούτσιν, δήλωσε ότι ετοιμάζονται βαριές κυρώσεις κατά της Τουρκίας, με εντολή Τραμπ, ενώ επανέλαβε ότι εφόσον χρειαστεί οι ΗΠΑ θα διαλύσουν την τουρκική οικονομία.

«Ενώ ο υπουργός επανέλαβε ότι εκτιμάμε τη διμερή στρατηγική σχέση μας, αυτή η εισβολή υπάρχει κίνδυνος να έχει σοβαρές συνέπειες για την Τουρκία», αναφέρεται σε δήλωση του Πενταγώνου σχετικά με τη συνομιλία του Έσπερ με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ και προστίθεται ότι ο Αμερικανός υπουργός τόνισε πως οι ενέργειες της Τουρκίας μπορεί να βλάψουν αμερικανικό προσωπικό στη Συρία.

«Στο πλαίσιο του τηλεφωνήματος, ο υπουργός Έσπερ ενθάρρυνε έντονα την Τουρκία να διακόψει τις δράσεις στη βορειοανατολική Συρία για να αυξήσει την πιθανότητα οι ΗΠΑ, η Τουρκία και οι εταίροι μας να μπορέσουν να βρουν κοινό δρόμο για την αποκλιμάκωση της κατάστασης πριν αυτή γίνει ανεπανόρθωτη», δήλωσε ο Έσπερ.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει