Πλήγμα για τα αγροτικά προϊόντα της Ελλάδας

384

Με αφορμή την επιβολή δασμών σε αγροτικά προϊόντα της Ελλάδας από τις Ηνωμένες Πολιτείες ο ευρωβουλευτής Μανώλης Κεφαλογιάννης, πραγματοποίησε τοποθέτηση στην οποία υποστήριξε ότι εμβληματικά εξαγωγικά προϊόντα θα υποστούν τεράστιο πλήγμα.

«Είναι ασφαλώς πολύ θετικό το γεγονός ότι, λόγω των συντονισμένων ενεργειών της Ελληνικής κυβέρνησης, έμειναν εκτός της συγκεκριμένης λίστας το ελαιόλαδο, οι βρώσιμες ελιές και τα κρασιά που αποτελούν το 50% των ελληνικών εξαγωγών προς τις ΗΠΑ» σχολιάζει ο κ. Κεφαλογιάννης και προσθέτει:

«Ωστόσο η Ελλάδα  εμφανίζεται στον κατάλογο δασμών που θα επιβληθούν από τις 18 Οκτωβρίου 2019, σε τυριά και υποκατάστατα τυριών, γιαούρτι, βούτυρο και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα, χυμούς, ροδάκινα και κονσέρβες ροδάκινου, πορτοκάλια, λεμόνια και χοιρινό.

Είναι εντελώς άδικο και δυσανάλογο να πληρώσει η αγροτική οικονομία έναν εμπορικό πόλεμο, απόρροια της πολυετούς διένεξης για τις επιδοτήσεις αεροσκαφών, που δεν έχει καμία σχέση με την ελληνική ύπαιθρο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε πρόσφατη σχετική μου ερώτηση στην απάντηση της  δηλώνει ότι  παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην επικράτηση του διαλόγου, ιδίως μεταξύ σημαντικών εταίρων όπως είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και τονίζει ότι γνωρίζει πολύ καλά τις ευαισθησίες για τα προβλεπόμενα αρνητικά μέτρα και τον ενδεχόμενο αντίκτυπο τους στον ελληνικό αγροτικό τομέα. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να ξεκινήσουν άμεσα διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ,  τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και σε εθνικό επίπεδο».

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει