Ο… λάθος συναγερμός κινητοποίησε άσκοπα τον κρατικό μηχανισμό

ΤΟ ΥΨΗΛΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΔΙΑΣΩΣΗΣ

180

Το  λάθος πάτημα ενός κουμπιού ήταν αρκετό για να κινητοποιηθεί το… σύμπαν προς αναζήτηση ενός ζευγαριού που έκανε κανό καγιάκ προχθές το πρωί νότια της Άρβης.

Η ενεργοποίηση του συναγερμού από το ζευγάρι (έναν Γερμανό και μια Βρετανίδα) είχε ως αποτέλεσμα να ενημερωθεί ο Θάλαμος Επιχειρήσεων του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και στη συνέχεια  οι λιμενικές Αρχές του νησιού.

Με την ενεργοποίηση του συναγερμού, έγινε αυτόματα γνωστό και το στίγμα του σκάφους, τη στιγμή όμως που πατήθηκε το κουμπί και στο σημείο που βρισκόταν εκείνη τη στιγμή το κανό καγιάκ. Ο Γερμανός και η Βρετανίδα, οι οποίοι δεν είχαν αντιληφθεί τι είχε γίνει συνέχισαν να κάνουν… κουπί, έχοντας διανύσει μια μεγάλη απόσταση από τη στιγμή ενεργοποίησης, του συναγερμού.

Μόλις ο Θάλαμος Επιχειρήσεων έδωσε εντολή για την ενεργοποίηση του σχεδίου που προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις, στην περιοχή της Άρβης βρέθηκαν επίγειες και θαλάσσιες δυνάμεις προς αναζήτηση των «αγνοουμένων». Συγκεκριμένα, από τον Λιμενικό Σταθμό Καλών Λιμένων βρέθηκε στην περιοχή περιπολικό όχημα, στο σημείο έσπευσε το περιπολικό σκάφος 138 από την Ιεράπετρα, αλλά και εθελοντές με τα σκάφη τους.

Μετά από αρκετή ώρα το κανό καγιάκ με τους δύο αλλοδαπούς βρέθηκε στην Ψαρή Φοράδα, όπου οι τουρίστες έκαναν κανονικά κουπί χωρίς να έχουν αντιληφθεί το παραμικρό.

Το κόστος της κάθε επιχείρησης

Σε πρόσφατο ρεπορτάζ της η «Π» είχε αναφερθεί στο πόσο κοστίζει για το κράτος η ενεργοποίηση του μηχανισμού για την αντιμετώπιση πυρκαγιών ή διάσωσης ατόμων από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Εξίσου υψηλό είναι και το κόστος για την κινητοποίηση από στεριά και θάλασσα σε περιπτώσεις όπως η συγκεκριμένη με τους αλλοδαπούς που από λάθος τους ενεργοποίησαν τα συστήματα συναγερμού προς αναζήτησή τους.

Όπως αναφέρεται στον πίνακα κοστολόγησης χρήσης μέσων και απασχόλησης προσωπικού Λ.Σ. που δημοσιεύεται στην εφημερίδα της κυβέρνησης για τα χερσαία μέσα:

Η ωριαία χρήση λεωφορείου μεταφοράς προσωπικού είναι 120 ευρώ. Για φορτηγά/γερανοφόρα η ώρα είναι στα 89 ευρώ. Για τα περιπολικά οχήματα συμβατικού τύπου η ώρα είναι 20 ευρώ, ενώ στα 30 ευρώ /ώρα είναι για τα περιπολικά οχήματα τύπου jeep 4×4. Η χρήση μοτοσυκλετών είναι προς 12 ευρώ την ώρα.

Η τιμή εκτινάσσεται όταν γίνεται χρήση πλωτών μέσων. Συγκεκριμένα, για περιπολικά πλοία ανοικτής θαλάσσης (κατηγορία Α-Ι) το κόστος είναι 1.894 ευρώ ανά ώρα. Για παράκτια περιπολικά σκάφη (κατηγορία Α-ΙΙ) η ώρα είναι 639 ευρώ. Για ταχύπλοα περιπολικά σκάφη πνευστού τύπου 51 ευρώ/ ώρα, για βοηθητικά σκάφη 23 ευρώ/ώρα, για αντιρρυπαντικά σκάφη 582/ώρα και για ναυαγοσωστικά σκάφη 748 ευρώ/ώρα.

Αναφορικά με τα εναέρια μέσα η ώρα για τα μονοκινητήρια αεροσκάφη είναι 710 ευρώ την ώρα, για δικινητήρια αεροσκάφη 2005 ευρώ/ώρα και για ελικόπτερα 1.230 ευρώ/ώρα.

Τέλος, η απασχόληση προσωπικού του Λιμενικού Σώματος είναι μόλις… 6 ευρώ την ώρα.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει