Άρχισαν από νωρίς τα όργανα των καταλήψεων στα σχολεία

265

Άρχισαν τα όργανα στα σχολεία του Ηρακλείου αφού πριν ακόμα κλείσει ένας μήνας από την έναρξη της σχολικής χρονιάς έχουμε καταλήψεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας με κυρίαρχο λόγο τις ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό.

Κλειστά σχολεία στον Χάρακα

Υπό κατάληψη τελούν τα Γυμνάσιο και Λύκειο Χάρακα από την περασμένη Δευτέρα.

Τον χώρο του Γυμνασίου έχουν καταλάβει οι γονείς και κηδεμόνες των μαθητών, διαμαρτυρόμενοι για την πρωτοφανή έλλειψη εκπαιδευτικών.

Αυτή τη στιγμή, υπηρετούν μονάχα τρεις εκπαιδευτικοί. Οι μαθητές παρακολουθούν καθημερινά μαθήματα για μία ή το πολύ δύο ώρες και αποχωρούν. Μετά και τις δεύτερες προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών, τοποθετήθηκαν στο σχολείο δύο εκπαιδευτικοί,οι οποίοι δεν παρέμειναν, καθώς η μία εκπαιδευτικός αποχώρησε με άδεια ανατροφής τέκνου  και ο δεύτερος δεν αποδέχτηκε την θέση.

Δεδομένου ότι η επόμενη φάση πρόσληψης αναπληρωτών θα πραγματοποιηθεί το νωρίτερο σε έναν μήνα,οι γονείς δηλώνουν αγανακτισμένοι για την κατάσταση που επικρατεί, μα και ιδιαίτερα ανήσυχοι για την πορεία της σχολικής χρονιάς και τη πρόοδο των μαθητών.

Ζητούν επίσης τη συντήρηση του κλειστού γυμναστηρίου του σχολείου, το οποίο έχει σοβαρό πρόβλημα στατικότητας και είναι εξαιρετικά επικίνδυνο ώστε να φιλοξενήσει μαθητές, καθώς υπάρχει άμεσος κίνδυνος να καταρρεύσει τμήμα της οροφής, απειλώντας τη σωματική ακεραιότητα των μαθητών.

Γονείς, κηδεμόνες και μαθητές, μα και το σύνολο της ευρύτερης τοπικής κοινωνίας αδυνατούν να δεχτούν ότι ένα σχολείο με τόσο μεγάλη ιστορία, το έτος 2019, σχεδόν δεν λειτουργεί από έλλειψη εκπαιδευτικού προσωπικού και ζητούν από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου να προβεί άμεσα στην κάλυψη των κενών, καθώς τα σχολεία της περιφέρειας δε δύναται να αποτελούν σχολεία δεύτερης και τρίτης κατηγορίας, όπως αναφέρουν.

Δηλώνουν επίσης αποφασισμένοι να συνεχίσουν την κατάληψη του σχολείου μέχρι την κάλυψη των λειτουργικών κενών των εκπαιδευτικών, δίνοντας έτσι τη δική τους μάχη να κρατήσουν ζωντανό ένα ιστορικό σχολείο της υπαίθρου, που δεν κινδυνεύει να καταργηθεί από την έλλειψη μαθητών, όπως συνήθως συμβαίνει, αλλά από την ανικανότητα και την αδιαφορία της πολιτείας, που θέτει την Παιδεία εκτός των προτεραιοτήτων της.

Στο “πόδι” η Βαγιωνιά

Η δημοτική αρχή Γόρτυνας, ο διευθυντής και το εκπαιδευτικό προσωπικό του Γυμνασίου Βαγιωνιάς, οι γονείς και οι μαθητές, εκφράζουν την έντονη ανησυχία και την αγωνία τους για το γεγονός ότι, σχεδόν 30 ημέρες από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, το Γυμνάσιο υπολειτουργεί, καθώς διαθέτει μόλις έναν καθηγητή Φυσικής, μία γυμνάστρια (δύο ημέρες την εβδομάδα) και έναν καθηγητή Πληροφορικής (μία ημέρα την εβδομάδα).

Με βάση τις απαιτήσεις του σχολικού προγράμματος για τους περίπου 30 μαθητές του Γυμνασίου Βαγιωνιάς, αυτή την στιγμή δεν καλύπτονται 33 ώρες Φιλολογικών Μαθημάτων, έξι ώρες Αγγλικών, έξι ώρες Γαλλικών, τρεις ώρες Τεχνολογίας και τρεις ώρες Μουσικής.

«Διεκδικούμε το αυτονόητο. Να έχουν τα παιδιά μας ίση μεταχείριση με τους μαθητές των μεγάλων αστικών κέντρων, ώστε να μην χάνουν πολύτιμες διδακτικές ώρες, οι οποίες είναι αμφίβολο αν θα αναπληρωθούν.

Ζητάμε από το υπουργείο Παιδείας και από την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου Κρήτης να προχωρήσουν άμεσα οι απαραίτητες διαδικασίες, ώστε να καλυφθούν οι κενές θέσεις εκπαιδευτικών στο Γυμνάσιο Βαγιωνιάς» τονίζει η αρμόδια για θέματα Παιδείας αντιδήμαρχος, Σοφία Χατζάκη – Σφακιανάκη.  Σημειώνεται ότι αύριο, Πέμπτη 10 Οκτωβρίου, στις 10:00 το πρωί, γονείς και εκπαιδευτικοί θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο Ηράκλειο.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει