Τι θα γίνει με τις καταστροφές στα ελαιόδεντρα;

582

Για πολλοστή φορά επανέρχεται στο προσκήνιο ο «παρωχημένος» κανονισμός του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων, στον οποίο και δεν μπορούν να στηριχθούν οι αγρότες για τις δεκάδες καταστροφές που βιώνουν κάθε χρόνο.

Το θέμα επανήλθε μετά από τις πρόσφατες καταστροφές σε ελαιόδεντρα αλλά και καλλιέργειες, που προκλήθηκαν από τους θυελλώδεις νότιους ανέμους της προηγούμενης εβδομάδας. Το μέγεθος των καταστροφών ήταν πολύ μεγαλύτερο από το αναμενόμενο, ενώ δεν αφορούσε μόνο σε ελαιόδεντρα, αλλά και σε μηλιές.

Ο Μύρων Χιλετζάκης
Ο Μύρων Χιλετζάκης

Η αρχική εκτίμηση ήταν πως οι άνεμοι μπόρεσαν να πλήξουν μόνο τις περιοχές του βόρειου τμήματος στον νομό Ηρακλείου, όμως τελικά ήταν πολύ περισσότερες.

Εκτός από τα βόρεια του Ηρακλείου, πολλά προβλήματα αντιμετώπισε και ο νομός Ρεθύμνης και το Λασίθι, αλλά και η περιοχή του Κρουσώνα και ειδικότερα η περιοχή Λιβάδι, όπου υπήρξαν εκτεταμένες καταστροφές σε μηλιές.

«Έχουμε πολύ σοβαρές και μεγάλες καταστροφές, όμως δεν αφορούν όλες το 25% της παραγωγής που αποζημιώνει ο ΕΛΓΑ» αναφέρει με δηλώσεις του στην «Π» ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου Μύρων Χιλετζάκης ο οποίος και προσθέσει:

«Αυτό το θεωρούμε κατάφωρη αδικία σε βάρος των παραγωγών, οι οποίοι παρά το γεγονός ότι βιώνουν πολύ σοβαρά προβλήματα, δεν μπορούν να αποζημιωθούν. Έχουμε ζητήσει να γίνουν παρεμβάσεις κι ελπίζουμε πως η Βουλή θα δει το θέμα και θα κατανοήσει τις προεκτάσεις του».

Ο Χάρης Μαμουλάκης
Ο Χάρης Μαμουλάκης

Στο μεταξύ, ο βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, μαζί με τον πρώην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρο Αραχωβίτη, φέρνουν το συγκεκριμένο πρόβλημα στη Βουλή, ζητώντας άμεσες απαντήσεις.

Οι βουλευτές επισημαίνουν στο κείμενο της ερώτησης τους, την ανάγκη να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες αποζημίωσης των αγροτών που υπέστησαν ζημιές στην παραγωγή τους από τους θυελλώδεις νότιους ανέμους των τελευταίων ημερών.

«Οι ζημιές από τους πρόσφατους θυελλώδεις ανέμους που υπέστησαν οι ελαιοπαραγωγοί ήταν καταστροφικές» αναφέρει σε δήλωσή του ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ν. Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Πρέπει άμεσα να ξεκινήσει η διαδικασία αναγγελίας και καταγραφής, για να μπορέσουν να αποζημιωθούν το συντομότερο δυνατόν οι αγρότες μας, που λίγες μόλις μέρες πριν την έναρξη της συγκομιδής είδαν την παραγωγή τους να καταστρέφεται».

Οι βουλευτές καταλήγουν ρωτώντας τον υπουργό Μάκη Βορίδη πότε θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες αναγγελίας από τον ΕΛΓΑ, έτσι ώστε οι παραγωγοί να μπορούν να δηλώσουν τις ζημιές, καθώς και πότε θα αρχίσουν οι εκτιμήσεις, έτσι ώστε οι παραγωγοί να λάβουν το συντομότερο δυνατόν τις σχετικές αποζημιώσεις.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει