Η Ελλάδα ξαναβγαίνει στις αγορές

ΣΤΟΧΟΣ Η ΑΝΤΛΗΣΗ 1,5 ΔΙΣ.:

129

Νέα έξοδο στις αγορές ετοιμάζει η κυβέρνηση, με σκοπό να εκμεταλλευτεί την αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού για την Ελλάδα όπως καταγράφεται στις χαμηλές αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου.

Ειδικότερα, ο ΟΔΔΗΧ προχωρά στο «άνοιγμα» (reopening) της τελευταίας έκδοσης του 10ετούς ομολόγου, λήξης τον Μάρτιο 2029.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο ΟΔΔΗΧ έδωσε εντολή στις τράπεζες BNP Paribas, Citi, Goldman Sachs, HSBC και J.P. Morgan ως συνδιοργανωτές, για να «τρέξουν» την όλη διαδικασία, να ανοίξουν εκ νέου την υφιστάμενη έκδοση 10ετούς ομολόγου λήξης τον Μάρτιο του 2029.

Πότε ανοίγει  το βιβλίο προσφορών:

Η κοινοπρακτική συναλλαγή θα λάβει χώρα στο άμεσο μέλλον, αναλόγως και των συνθηκών στις αγορές, αναφέρει σχετική ανακοίνωση του ελληνικού Δημοσίου, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες στόχος είναι η άντληση 1,5 δισ. ευρώ έτσι ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα της αγοράς και ειδικά του συγκεκριμένου τίτλου.

Εκτός απροόπτου, το βιβλίο προσφορών θα ανοίξει σήμερα, Τρίτη, ανάλογα και με τις συνθήκες στις αγορές.

Αξίζει να σημειωθεί πως το 10ετές ομόλογο εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 με επιτόκιο 3,9% και κύριοι ανάδοχοι ήταν οι ίδιες διεθνείς τράπεζες (BNP Paribas, Citi, Credit Suisse, Goldman Sachs, HSBC και JPMorgan), ενώ η Αθήνα είχε αντλήσει 2,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές το επιτόκιο και η τιμή στο «άνοιγμα» της έκδοσης θα είναι οι τρέχουσες. Σήμερα η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 1,4% και η τιμή του στο 122,1.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατέθεσε  χθες στη Βουλή επισημαίνεται ότι η δανειακή στρατηγική θα στοχεύσει φέτος στη διασφάλιση της συνεχούς εκδοτικής παρουσίας του Δημοσίου στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων, στην παροχή εκδόσεων υψηλής ρευστότητας για τη διατήρηση μιας αξιόπιστης καμπύλης αποδόσεων ελληνικών κρατικών χρεογράφων, στην περαιτέρω μείωση των περιθωρίων δανεισμού καθώς και στην περαιτέρω διασφάλιση της συνέπειας του ελληνικού Δημοσίου, ως κρατικού εκδότη με χαρακτηριστικά χώρας της ευρωζώνης.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει