Εθελοντές στον Καρτερό για τον καθαρισμό της ακτής

ΑΠΟ ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ ΚΑΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

131

Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου ανακοινώνει ότι την ερχόμενη Κυριακή στις 11.30 το πρωί θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο εορτασμού της Παγκόσμιας  Ημέρας Καθαρισμού Ακτών  2019  εθελοντικές δράσεις που αφορούν στον   καθαρισμό παραλίας έμπροσθεν παλαιού Ξενία στον Καρτερό  σε συνεργασία με το σύλλογο Υπαλλήλων Περιφέρειας Κρήτης Ν. Ηρακλείου.

H προστασία του περιβάλλοντος και ιδιαίτερα των θαλασσών και των ακτών απαιτεί κοινή δράση πολιτείας-κοινωνίας, ενώ η διεθνής εμπειρία και πρακτική έχει αποδείξει ότι η ρύπανση της θάλασσας και των ακτών μπορεί να περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό με την ύπαρξη ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού που να βασίζεται στις αρχές της αειφορίας και με τη συλλογική και συντονισμένη προσπάθεια όλων των κρατικών και ιδιωτικών φορέων .  Σε ανακοίνωση του ΚΛΗ αναφέρεται:

«Η κολυμβητική ακτή Καρτερού επιλέχθηκε δεδομένου ότι είναι  πλήρως οργανωμένη διαθέτοντας ντους, ομπρέλες, ξαπλώστρες και  είναι πολύ κοντά στο κέντρο της πόλης .

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, να δέχεται μεγάλο αριθμό λουόμενων με τις όποιες αρνητικές επιπτώσεις έχει αυτό στην περιβαλλοντική της κατάσταση. Βασικός στόχος της δράσης μας είναι, αφενός  η ευαισθητοποίηση των μελών μας σχετικά με την ανεξέλεγκτη απόρριψη και συσσώρευση απορριμμάτων στην ακτογραμμή και την παράκτια ζώνη του νησιού μας και αφετέρου ο εθελοντικός καθαρισμός μιας από τις πιο πολυσύχναστες παραλίες του Ηρακλείου.

Με τη δράση μας αυτή, θα συμβάλουμε στην απομάκρυνση των απορριμμάτων (σκουπίδια,  αποτσίγαρα, καλαμάκια, πλαστικά μπουκάλια, κ.α) που κάποιοι ασυνείδητοι αφήνουν πίσω τους, αμαυρώνοντας την όμορφη εικόνα της παραλίας του Καρτερού με τα γαλανά νερά και τη χρυσαφένια άμμο, τα βοτσαλάκια  τα βράχια και τις ελώδεις εκτάσεις και ζώνες αμμοθινών, που προσελκύουν πολλά μεταναστευτικά πουλιά και πτηνά της τοπικής ορνιθοπανίδας στην ομώνυμη εκβολή του Καρτερού ποταμού.

Επιπλέον, θα συνεισφέρουμε και στην επιστημονική μελέτη του προβλήματος καταγράφοντας τα απορρίμματα που θα συλλέξουμε, προσφέροντας έτσι πολύτιμα στοιχεία για τις ποσότητες, τα είδη και την προέλευσή τους. Τα στοιχεία αυτά θα αποσταλούν στη HELMEPA που συντονίζει στην Ελλάδα τις εθελοντικές αυτές δράσεις και αφού τα επεξεργαστεί θα τα προωθήσει στους αρμόδιους διεθνείς φορείς για περαιτέρω αξιοποίηση.

Ανάλογες εθελοντικές δράσεις στα 34 χρόνια λειτουργίας του θεσμού, έχουν ενεργοποιήσει πάνω από 13 εκατομμύρια ανθρώπους που συμμετείχαν στον Παγκόσμιο Εθελοντικό Καθαρισμό Ακτών, το μεγαλύτερο εθελοντικό γεγονός του είδους του στον κόσμο, συλλέγοντας πάνω από 100.000 τόνους απορριμμάτων».

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει