Χωρίς πρόσθετους δασμούς στις ΗΠΑ οι ελιές και το λάδι

257

Το ελληνικό ελαιόλαδο και οι ελληνικές βρώσιμες ελιές δεν θα επιβαρυνθούν με πρόσθετους δασμούς από τις ΗΠΑ, γεγονός που, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, συμβάλλει στην απρόσκοπτη εξαγωγή των δύο αυτών κορυφαίων αγροτικών προϊόντων (αποτελούν το 54,15% των ελληνικών αγροτικών εξαγωγών προς τις ΗΠΑ) στη μεγάλη αμερικανική αγορά.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, η εξέλιξη αυτή οφείλεται στις θεσμικές επαφές, τόσο του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, πριν αλλά και κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στις ΗΠΑ, όσο και του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη.

«Δυστυχώς, δεν κατέστη δυνατό να εξαιρεθεί το σύνολο των ελληνικών προϊόντων από την επιβολή επιπρόσθετων εμπορικών κυρώσεων» αναφέρεται στην ανακοίνωση αλλά όπως επισημαίνεται γίνονται επίπονες προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση, προκειμένου να μειωθούν οι οικονομικές επιπτώσεις στα ελληνικά προϊόντα από την επικείμενη επιβολή δασμολογικών αντιποίνων στην Ευρωπαϊκή Ένωση αξίας 7,5 δισ. δολαρίων που ανακοίνωσε η αμερικανική κυβέρνηση.

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει