Προσφυγή στον Άρειο Πάγο για το “κανόνι” της Thomas Cook

1.970

Η πρώτη προσφυγή στη ελληνική Δικαιοσύνη μετά την ανακοίνωση της πτώχευσης της Thomas Cook υπεβλήθη στον Άρειο Πάγο.

Το μεγάλο «κανόνι» του βρετανικού τουριστικού ομίλου άφησε μετέωρες και στη χώρα μας εκατοντάδες ξενοδοχειακές μονάδες που συνεργάζονταν με την Thomas Cook, καθώς είχαν συμβόλαια και για τη σεζόν του 2020. Ωστόσο στην πλέον δυσκολότερη θέση φαίνεται να είναι 36 ξενοδοχεία στην Ελλάδα που είχαν αποκλειστική συνεργασία με την Thomas Cook και τα οποία δεν έχουν άλλες πηγές εσόδων.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως μεταδίδει το dikastiko.gr, μηνυτήρια αναφορά υπέβαλε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλειο Πλιώτα ο ορκωτός ελεγκτής Παναγιώτης Ντάβος, προς διερεύνηση ενδεχόμενης τέλεσης αξιοποίνων πράξεων για τυχόν παραλείψεις των διοικήσεων των αρμόδιων εποπτικών Αρχών του Ελληνικού Δημοσίου καθώς και των φορέων εκπροσώπησης των παθόντων ξενοδόχων εάν αυτοί ήδη δεν έχουν ξεκινήσει και υποβάλλει σχετικές μηνυτήριες αναφορές και αγωγές αποζημίωσης.

Σύμφωνα με την μηνυτήρια αναφορά, από τον Μάιο του 2019, οι ορκωτοί ελεγκτές του βρετανικού τουριστικού ομίλου είχαν προειδοποιήσει για την ύπαρξη ουσιώδους αβεβαιότητας στη συνέχιση της δραστηριότητας της εν λόγω εταιρείας στο άμεσο μέλλον.

Παρόλα αυτά οι εποπτικοί φορείς της Ελλάδος – που γνώριζαν ή όφειλαν να γνωρίζουν – δεν προέβησαν στις απαραίτητες ενέργειες μία εκ των οποίων ήταν και η ενημέρωση όλων των μελών και των ξενοδόχων ώστε να λάβουν τα μέτρα τους και να αποφευχθεί η ζημία των 315 εκατομμυρίων ευρώ και η αποθεματική ζημία των 2,5 δισ. ευρώ, ή έστω να μειωθεί σημαντικά.

Ο Παναγιώτης Ντάβος ζητεί από την δικαιοσύνη να διερευνηθούν άμεσα η ενδεχόμενη τέλεση αξιόποινων πράξεων αναφορικά με ενέργειες ή παραλείψεις του Υπουργείου Τουρισμού και των υπό αυτών γενικών γραμματέων Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, των Ξενοδοχειακών Επιμελητηρίων Ελλάδος και αντίστοιχων τοπικών της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων καθώς και των Πρωτοβάθμιων Επαγγελματικών Οργανώσεων των Ξενοδόχων ανά την Ελλάδας και παντός άλλου υπεύθυνου.

Thomas Cook: Πρόγραμμα για 4.500 εργαζόμενους από τον ΟΑΕΔ

Εντωμεταξύ, την κατάρτιση ειδικού προγράμματος διατήρησης 4.500 θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τη χρεοκοπία της Thomas Cook, αποφάσισε ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ).

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή του ο ΟΑΕΔ αναφέρει ότι «ανταποκρινόμενος άμεσα στην ανάγκη λήψης μέτρων που θα βοηθήσουν τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πτώχευση της εταιρείας Thomas Cook Group», αποφάσισε, στη συνεδρίαση της 1/10/2019 του διοικητικού του συμβουλίου, την κατάρτιση «ειδικού προγράμματος διατήρησης 4.500 θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης, με επιχορήγηση της εργοδοτικής εισφοράς σε τουριστικές επιχειρήσεις, που επλήγησαν από την πτώχευση της εταιρείας “Thomas Cook Group”».

Ο Οργανισμός έχει προχωρήσει στην υποβολή γνώμης προς το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για έκδοση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ).

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει