Η νέα ένταση έφερε οριστική ρήξη στο δημοτικό συμβούλιο

943

Αλλεπάλληλες πολιτικές καραμπόλες καταγράφονται μετά την αντιπαράθεση που έχουν πυροδοτήσει τα όσα διαδραματίστηκαν στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Η μία ανακοίνωση διαδέχεται την άλλη με μια λεκτική οξύτητα που φαίνεται ότι ραγίζει κάθε προσπάθεια πολιτικής συνεύρεσης που είχε επιχειρηθεί να χτιστεί όλο το προηγούμενο διάστημα.

Δημοτική Αρχή και μείζονα αντιπολίτευση αντάλλαξαν σκληρές ανακοινώσεις, ενώ ο Γ. Ξυλούρης δίνει τη δική του απάντηση  και τοποθετείται ευθέως για το τι ακριβώς συνέβη στην επίμαχη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Αντίστοιχα ο κ. Ινιωτάκης σε ανακοίνωσή του μιλά για διαλυτική κατάσταση και κατήφορο στον Δήμο Ηρακλείου.

 

στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Να αναλάβουν όλοι το μερίδιο που τους αναλογεί

Ειδικότερα, με χρονοκαθυστέρηση η δημοτική Αρχή αλλά με ξεκάθαρο τρόπο καταδικάζει την ατυχή και καταδικαστέα φράση του Γ. Ξυλούρη στο Δημοτικό Συμβούλιο. Παράλληλα όμως  υπογραμμίζει με νόημα ότι το μεμονωμένο αυτό περιστατικό δεν αναιρεί το ήθος και τις αρχές του κ. Ξυλούρη, τα οποία έχει αποδείξει πολλάκις στη μακρά πορεία του στα κοινά.

Παράλληλα η Λότζια «σηκώνει το γάντι» στην πρόκληση που δέχτηκε τις προηγούμενες μέρες από την παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης τονίζοντας ότι «η -κατά την παράταξη του  κ. Κουράκη-  «κατάπτωση» του Δημοτικού Συμβουλίου δεν οφείλεται  στη συγκεκριμένη κακή στιγμή του κ. Ξυλούρη, αλλά σε όσους ρίχνουν συστηματικά το επίπεδό του και επιχειρούν να το μετατρέψουν από κυρίαρχο όργανο επίλυσης των προβλημάτων των δημοτών σε χώρο προσωπικής προβολής.

Εκεί η δημοτική Αρχή ξεκαθαρίζει ότι αναλαμβάνει τις ευθύνες της και παράλληλα καλεί και τους υπόλοιπους να αναλάβουν το μερίδιο που τους αναλογεί.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζει στην ανακοίνωσή της η δημοτική Αρχή, « η φράση του κ. Γιάννη Ξυλούρη ήταν ατυχής και καταδικαστέα. Χωρίς “ναι μεν αλλά” και αστερίσκους. Για αυτόν τον λόγο αντέδρασαν άμεσα και ο δήμαρχος και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, ζητώντας την ανάκλησή της καθώς και τη διαγραφή της από τα πρακτικά.

Το μεμονωμένο αυτό περιστατικό δεν αναιρεί το ήθος και τις αρχές του κ. Ξυλούρη, τα οποία έχει αποδείξει πολλάκις στη  μακρά πορεία του στα κοινά.

Την περασμένη πενταετία αλλά και ήδη κατά  την σύντομη διάρκεια της νέας δημοτικής περιόδου, το σώμα έχει έρθει αντιμέτωπο συχνά με θεατρικές και άκρως προσβλητικές συμπεριφορές, αποκλειστικά στημένες για τις κάμερες. Συμπεριφορές δε που όσοι σήμερα “θλίβονται για τον ευτελισμό του θεσμού”,  ποτέ δεν τις αποδοκίμασαν.

Η -κατά την παράταξη του  κ. Κουράκη-  «κατάπτωση» του Δημοτικού Συμβουλίου, δεν οφείλεται  στην συγκεκριμένη, κακή στιγμή του κ. Ξυλούρη. Οφείλεται σε εκείνους που ρίχνουν συστηματικά το επίπεδό του και επιχειρούν να το μετατρέψουν από κυρίαρχο όργανο επίλυσης των προβλημάτων των δημοτών, σε χώρο προσωπικής προβολής.

Σε κάθε περίπτωση, η δημοτική Αρχή αναλαμβάνει το μερίδιο της ευθύνης που της αναλογεί για την κακή εικόνα την οποία παρουσιάζουν ορισμένες συνεδριάσεις. Ας αναλάβουν και όλοι οι υπόλοιποι το δικό τους».

Λίγη ντροπή δε βλάπτει

Άμεση ήταν η απάντηση της παράταξης «Ηράκλειο 375» που απάντησε με σφοδρότητα στη δημοτική Αρχή τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι « αφού επί τρία 24ωρα τήρησε σιγήν ιχθύος και αφού εισέπραξε τη δημόσια κατακραυγή, η Δημοτική Αρχή  – χωρίς να ζητήσει ούτε μια απλή συγνώμη, για τα απαράδεκτα, υβριστικά σχόλια του προέδρου της ΔΕΠΑΝΑΛ κ. Γιάννη Ξυλούρη και μέλους της παράταξης του δημάρχου – «ανακάλυψε» ποιος ευθύνεται για την θλιβερή εικόνα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η …μείζονα αντιπολίτευση!!!

Λίγη ντροπή δεν βλάπτει».

Γιάννης Ξυλούρης: «Δεν υπάρχουν     χυδαίες λέξεις. Υπάρχουν χυδαίοι άνθρωποι»

Με μια ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο κ. Γιάννης Ξυλούρης τοποθετείται επισήμως για τα όσα διαδραματίστηκαν στην επίμαχη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με σκοπό την αποκατάσταση της αλήθειας όπως εξηγεί.

Όπως τονίζει «στη συνεδρίαση τού Δημοτικού Συμβουλίου τής 30ής Σεπτεμβρίου, ξεκίνησε συζήτηση για τον ορισμό εκπροσώπου τού Δήμου στη Γ.Σ. τής ΔΕΠΑΝΑΛ που θ’ αποφασίσει την αύξηση τού μετοχικού κεφαλαίου τής εταιρείας. Όπως είναι καθιερωμένο, η συζήτηση άρχισε με ερωτήσεις στις οποίες θ’ απαντούσα ως Προεδρος, και στη συνέχεια θ’ ακολουθούσαν οι απόψεις τών συμβούλων και η ψηφοφορία. Μεταξύ τών ερωτώντων η κ. Σπανάκη ξεκίνησε με μια προσωπική επίθεση εναντίον μου.

Σε ανεξήγητα έντονο ύφος, με κατηγορούσε για κάποια πρόταση συμβάσεως για την ασφαλιστική κάλυψη τών υπαλλήλων και τών μελών τού Δ.Σ. τής εταιρείας από παράτυπες αποφάσεις και ενέργειες, που είχα φέρει πριν δυο χρόνια σχεδόν στο Συμβούλιο.

Τη σύμβαση αυτή τελικά δεν την υπέγραψα αν και θα μπορούσα, για λόγους ευθιξίας μετά τις αντιρρήσεις τής αντιπολιτεύσεως. Όμοιες συμβάσεις έχουν υπογράψει μεταξύ πολλών άλλων ο Ο.Λ.Η., o Δήμος Αθηναίων κ.ά. Δήμοι. Το θέμα ήταν παντελώς άσχετο με το συζητούμενο και ήταν προφανές, τουλάχιστο από το ύφος και τον τόνο τής φωνής της, πως κάτι είχε εναντίον μου.

Ενδεχομένως, δεν μού έχει συγχωρήσει την αντίδραση μου όταν κατά την περίοδο που ήταν αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής αρθρογραφούσε προτρέποντας να μην δεχθούμε μετανάστες, γιατί κινδυνεύαμε από ασθένειες και γενικότερα από τη μόλυνση τής Αρίας Φυλής μας. Με άρθρο μου τότε, είχα εκφράσει την έντονη αντίθεση μου σ’ αυτές τις αντιλήψεις. Και βέβαια, δεν ήταν το άρθρο μου η αιτία τής τότε αποπομπής της από την αντιδημαρχία.

Την άκουγα υπομονετικά, περιμένοντας να διατυπώσει την ερώτηση της. Αφού επανέλαβε τουλάχιστο οκτώ φορές καθ’ όλη τη συνεδρίαση, “είμαι χαζή”, “δεν είμαι έξυπνη” (κάποια φορά τής απάντησα “αυτό φαίνεται”, για να την σταματήσω απ’ αυτή τη μονότονη επανάληψη) με ρώτησε γιατί αποφασίσαμε την αύξηση τού κεφαλαίου τώρα, και όχι με το νέο Διοικητικό Συμβούλιο. Αναρωτήθηκε μάλιστα, μήπως έχω σκοπό “μ’ αυτά τα χρήματα να ικανοποιήσω προηγούμενες υποσχέσεις”.

Ο υπαινιγμός στο πρόσωπο μου ήταν σαφέστατος. Παρά ταύτα, χωρίς ν’ απαντήσω σ’ αυτή την αήθη προσωπική προσβολή που έθιγε ευθέως την τιμή και την υπόληψη μου, ξεκίνησα σε πολύ ήρεμο ύφος να τής λέω ότι η αύξηση τού μετοχικού κεφαλαίου επείγει, διότι μετά το πέρας τής κατασκευής τού Πολιτιστικού Κέντρου χρειάζεται ο εξοπλισμός του για να τεθεί σε πλήρη λειτουργία, αφού ήδη έχουν προγραμματισθεί εκδηλώσεις, μεταξύ τών οποίων και το Πανελλήνιο Οδοντιατρικό Συνέδριο σε δυο εβδομάδες.

΄Οπως φαίνεται, η κ. Σπανάκη μάλλον δεν είχε σκοπό να ακούσει.  Με διέκοπτε συνεχώς, με την ίδια πάντα εισαγωγή “είμαι χαζή και δεν καταλαβαίνω”, αναρωτώμενη μάλιστα γιατί αφού είχαμε αρνηθεί στο παρελθόν τη διενέργεια άλλων συνεδρίων, δεν αρνηθήκαμε και αυτή τη φορά.

Αυτό βέβαια δεν είναι αληθές, γιατί πρώτη φορά μάς ζητήθηκε η μεγάλη αίθουσα για τέτοιο σκοπό. Τότε τής απάντησα πράγματι, “Επαναλαμβάνετε συνέχεια ότι είστε χαζή. Σάς λέω ότι η αυτοκριτική σας, δηλαδή το αυτομαστίγωμα, όπως και η αυτοϊκανοποίηση είναι πράγματα που γίνονται κατά μόνας, και ποτέ δημόσια”.

Είναι προφανές ότι αυτό δεν αποτελεί σεξιστικό σχόλιο σε μια γυναίκα. Όχι μόνο γιατί θα μπορούσε ν’ απευθυνθεί στον καθένα, άντρα ή γυναίκα, αλλά και γιατί η “αυτοϊκανοποίηση” δεν έχει μόνο σεξουαλική σημασία. Η πέρα από τον καθρέφτη δημόσια προβολή τής ωραιοπάθειας (για την οποία δεν νομίζω να υπάρχουν σοβαρές αντιρρήσεις επί τού συγκεκριμένου) τον ίδιο σκοπό εξυπηρετεί.

Τέλος, η “αυτοϊκανοποίηση” δεν απευθυνόταν στην ίδια, αφού την επικαλέσθηκα για να καταδείξω με περισσότερη έμφαση, ότι η δική της αυτοκριτική δεν μπορεί να γίνεται δημόσια, σ’ ένα Δημοτικό Συμβούλιο που έχει σοβαρότερα θέματα ν’ ασχοληθεί.

Αν η φρασεολογία μου σκόπιμα παρερμηνεύθηκε, για λόγους καθαρά ιδιοτελείς, όχι μόνο εγώ δεν φταίω, αλλά και λυπάμαι βαθύτατα. Άλλωστε, πριν από ένα αιώνα και πλέον ο Λορέντζος Μαβίλης (Κερκυραίος βουλευτής και ποιητής) είχε πεί: «Δεν υπάρχουν χυδαίες λέξεις. Υπάρχουν χυδαίοι άνθρωποι».

 

Τι θα γίνει τη Δευτέρα

Τα μάτια όλων είναι στραμμένα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την ερχόμενη Δευτέρα όπου θα επανέλθει για τρίτη συνεχή φορά το επίμαχο θέμα του ορισμού εκπροσώπου του Δήμου για τη σύγκλιση αυτόκλητης καθολικής Γενικής Συνέλευσης της ΔΕΠΑΝΑΛ Α.Ε. Όπως είναι γνωστό, στην τελευταία συνεδρίαση του Σώματος, η συζήτηση διακόπηκε επεισοδιακά με την αποχώρηση της αντιπολίτευσης από τα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου, με αποτέλεσμα να μη ληφθεί απόφαση.

Στο πλαίσιο αυτό, θα βρεθούν ξανά στα έδρανα των συνεδριάσεων της αίθουσας «Ελ. Βενιζέλος» ο Γ. Ξυλούρης ως πρόεδρος της ΔΕΠΑΝΑΛ και η Α.Σπανάκη ως δημοτική σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης, για πρώτη φορά μετά το θλιβερό περιστατικό που σημειώθηκε.

Δημοτικοί παράγοντες τονίζουν ότι θα πρέπει με κάθε τρόπο να περιφρουρηθεί το καλό κλίμα και για κανένα λόγο να μην έχουμε επανάληψη αντίστοιχων καταστάσεων, διότι μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν επιζήμια για όλους.

Όπως τονίζουν, είναι άδικο να χάνεται η ουσία, που είναι η αντιμετώπιση των κρίσιμων ζητημάτων της πόλης και να επαναλαμβάνονται συγκρούσεις ανέξοδες στο όνομα του εντυπωσιασμού και της προσωπικής αυτοπροβολής.

 

Να σταματήσει ο κατήφορος

Βαρύτατες πολιτικές ευθύνες στον Δήμαρχο και τον Πρόεδρο του ΔΣ Ηρακλείου, όχι μόνο για την λειτουργία του οργάνου αλλά συνολικά για την πορεία της πόλης, αποδίδει με ανακοίνωση του ο επικεφαλής της Συνπραξης πολιτιών κ. Π. Ινιωτάκης στην οποία αναφέρει μεταξύ άλλων ότι, «έκλεισε ήδη ένας μήνας από την ανάληψη των καθηκόντων της νέας δημοτικής αρχής στον δήμο Ηρακλείου.

Οι πολιτικές  της επιλογές ήδη δείχνουν ότι δεν μπορεί να αντιληφθεί το νέο Αυτοδιοικητικό τοπίο που διαμόρφωσαν οι πρόσφατες εκλογές και οδηγείται στην αναποτελεσματικότητα και, εν τέλει, στην κοινωνική απομόνωση.

Ο σημερινός δήμαρχος είχε μια μοναδική ευκαιρία που δεν διέθεταν οι προηγούμενοι. Μια ευκαιρία για την ανάπτυξη και λειτουργία του πιο πλουραλιστικού Δημοτικού Συμβουλίου των τελευταίων χρόνων στο Ηράκλειο, η οποία ωστόσο χάνεται αμετάκλητα κάθε μέρα που περνά, για χάρη της επιβίωσης ενός κλειστού συστήματος εξουσίας. Μετά από μια μακρόχρονη περιπέτεια και δοκιμασία του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τον κομματισμό, η ελληνική κοινωνία βρέθηκε μπροστά σε μια ανοικτή πρόκληση:

Έπρεπε ο θεσμός να αποκτήσει ευρωπαϊκή ταυτότητα, να αποτελέσει τον κατεξοχήν  δημόσιο χώρο παραγωγής δημιουργικής πολιτικής που θα στηρίξει τις αναπτυξιακές προσπάθειες της κοινωνίας και θα συμβάλλει στον δημοκρατικό διάλογο για την πολιτική, πνευματική και πολιτιστική αναβάθμιση μιας κοινωνίας που προσπαθεί να βρει διέξοδο μετά από μια δεκαετή, γενικευμένη αξιακή κρίση».

Ο δήμαρχος ξεκίνησε έναν διάλογο με όλες τις δημοτικές παρατάξεις που προσήλθαν με πνεύμα σύνθεσης και συνεργασίας, είχε την ιστορική ευθύνη να εγκαινιάσει μια νέα εποχή. Προτίμησε όμως να κάνει χρήση ενός αντιδημοκρατικού νόμου, επικαλούμενος μια ψευδεπίγραφη κυβερνησιμότητα όπου απέναντι σε αυτές τις λογικές ήταν το 76% της κοινωνίας του πρώτου γύρου των εκλογών.

Η απλή αναλογική είχε σαν αποτέλεσμα ο Δήμος μας να διαθέτει σήμερα το πλέον αντιπροσωπευτικό Δημοτικό Συμβούλιο έκφρασης της Ηρακλειώτικης κοινωνίας, με ένα αξιόλογο πολιτικό προσωπικό, με προσωπικότητες της πολιτικής, επαγγελματικής και κοινωνικής δράσης που ήρθαν να αμφισβητήσουν, μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες, τις “κακές πρακτικές” προηγούμενων εποχών.

Μέσα σε ένα μήνα η δημοτική Αρχή έχει βαλτώσει, έχει τσαλακωθεί η εικόνα της και η αποτελεσματικότητά της και έχει ταυτιστεί με τις αντιδραστικές και αναχρονιστικές πρακτικές που εξέθρεψαν την ελληνική κρίση.

Το ποτήρι ξεχείλισε με την πρωτοφανή επίθεση απέναντι σε μια μάχιμη εκλεγμένη δημοτική σύμβουλο, την κα Αθηνά Σπανάκη-Κοχιαδάκη, που η δημοτική Αρχή όχι απλά ανέχθηκε αυτή την συμπεριφορά αλλά την κάλυψε σε όλα τα επίπεδα.

Ο εκλογικός νόμος ανέδειξε δυο ισχυρούς πόλους στο Αυτοδικοικητικό πεδίο, ισχυροποίησε το Δημοτικό Συμβούλιο ως το ανώτερο δημοκρατικό όργανο παραγωγής εφαρμοσμένης πολιτικής και τον δήμαρχο, ως τον δεύτερο ισχυρό πόλο  που έχει την λαϊκή εντολή να υπερβεί  τα στενά και περιορισμένα όρια της μειοψηφούσας παράταξης του.

Οι πολίτες στο 2ο γύρο ψήφισαν με κριτήριο τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του δημάρχου, να σεβαστεί την λαϊκή βούληση, να συνθέσει, να αξιοποιήσει το πολιτικό προσωπικό του Δήμου, να αφουγκραστεί την φωνή των πολιτών, να λειτουργήσει χωρίς εξαρτήσεις.

Όταν ο λαός επιλέγει δήμαρχο με υπερδιπλάσια ποσοστά από εκείνα της παράταξής του, του παρέχει πολιτική αυτονομία υπερβατικών επιλογών και συνθέσεων κι εκεί κρίνεται η εναρμόνιση της κυβερνησιμότητας με την λαϊκή ετυμηγορία. Άμεσα πρέπει να υπάρξουν πρωτοβουλίες από όλες τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης για να αντιμετωπιστεί η διαμορφωμένη διαλυτική κατάσταση στον Δήμο Ηρακλείου.

Η κατάρρευση της δημοτικής Αρχής δεν πρέπει να παρασύρει τον Δήμο στην αδράνεια και την απαξίωση. Είναι καθήκον όλων μας να σταματήσει αυτός ο κατήφορος, που αν συνεχιστεί, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο θα έχει μεγάλες συνέπειες στο Ηράκλειο και την Κρήτη γενικότερα.  Αφού, ο πιο μεγάλος  δήμος της Κρήτης, κινδυνεύει να απολέσει τον μητροπολιτικό του ρόλο και να απομονωθεί από την Αυτοδιοικητική κοινότητα του νησιού».

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει