Ένας κωφός επιστήμονας προκάλεσε το μακελειό

341

Τέσσερις νεκροί, μια γυναίκα και τρεις άντρες, είναι ο τραγικός απολογισμός της αιματηρής επίθεσης με μαχαίρι στο αρχηγείο της αστυνομίας, που σημειώθηκε στο Παρίσι. Ο δράστης οπλισμένος με μαχαίρι επιτέθηκε εναντίον των αστυνομικών. Λίγο αργότερα, σκοτώθηκε μέσα στην εσωτερική αυλή της έδρας της παρισινής αστυνομίας. Όπως έγινε γνωστό, ο δράστης ήταν κωφός επιστήμονας ηλεκτρονικών υπολογιστών ηλικίας 45 ετών και εργαζόταν για την αστυνομία του Παρισιού για 20 χρόνια.

Η επίθεση σημειώθηκε νωρίς το απόγευμα μέσα στο εμβληματικό αυτό κτήριο, που βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας, κοντά στον καθεδρικό ναό της Νοτρ Νταμ.

Το κίνητρο της επίθεσης δεν είναι ακόμη σαφές, αλλά οι ερευνητές υποψιάζονται ότι προκλήθηκε από μια αντιπαράθεση για τις θέσεις εργασίας. Αστυνομικοί δήλωσαν ότι υπήρχαν «εντάσεις» μεταξύ του ανθρώπου και του επιβλέποντος και χαρακτήριζαν την επίθεση ως μια «στιγμή τρέλας».

Εργαζόμενοι στο κτήριο περιέγραψαν τον δράστη ως αξιόπιστο υπάλληλο που είχε πλήρη άδεια ασφαλείας και ποτέ δεν είχε προκαλέσει προβλήματα.

Διεξήχθη έρευνα και στο σπίτι του δράστη το απόγευμα χθες και γαλλικά μέσα αναφέρουν ότι η σύζυγός του έχει τεθεί υπό κράτηση. Ακόμη, επισημαίνουν ότι η σύζυγός του είναι επίσης κωφή.

Ο εισαγγελέας του Παρισιού Ρέμι Χέιτς είπε ότι οι αντιτρομοκρατικές αρχές «αξιολόγησαν» την κατάσταση και δήλωσαν ότι ξεκίνησε έρευνα για τη δολοφονία.

Ο κ. Heitz δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι τρεις από τους νεκρούς ήταν αστυνομικοί και ο τέταρτος ήταν διοικητικός βοηθός. Ένας αξιωματικός της αστυνομίας είχε πει νωρίτερα ότι και οι τέσσερις ήταν αστυνομικοί.

Οι μάρτυρες περιγράφουν «πανικό» στο κτήριο, καθώς η επίθεση εκτυλισσόταν το μεσημέρι της Πέμπτης. Η εταιρεία του παρισινού μετρό RATP ανακοίνωσε ότι ο σταθμός Cite, που βρίσκεται κοντά στο αρχηγείο της αστυνομίας έκλεισαν για λόγους ασφαλείας.

«Ακούσαμε πυροβολισμούς. Στην αρχή δεν θεωρήσαμε ότι ήταν κάτι, όμως ένα άτομο που δούλευε εκεί μας είπε να μην πανικοβαλλόμαστε και να μείνουμε στο δωμάτιο, γιατί είχε γίνει δολοφονία» ανέφερε χαρακτηριστικά εργαζόμενη.

Με αναφορά στο αιματηρό περιστατικό άνοιξε η χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής. «Νωρίς το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε επίθεση στην έδρα της αστυνομίας του Παρισιού. Στη μνήμη των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους, σας ζητώ να κρατήσουμε ενός λεπτού σιγή» ανέφερε ο αντιπρόεδρος του κόμματος La République En Marche!.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει