Τσίπρας: Παραλίγο να χαλάσει η συμφωνία

367

Αποκαλύψεις σχετικά με τη συμφωνία για τα Σκόπια έκανε ο κ. Τσίπρας που ταξίδεψε στη Βόρεια Μακεδονία, προκειμένου να μετάσχει σε ημερίδα για τα Βαλκάνια και είχε συνάντηση με τον Ζόραν Ζάεφ. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο κανάλι alsat, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε έγκλημα ότι από την αρχή δεν υπήρξε συμβιβασμός μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας για το ονοματολογικό.

«Εγκλημα θα ήταν αν μας δινόταν η ευκαιρία έπειτα από 25 χρόνια, και εγώ μαζί με τον Ζόραν, αντί να αρπάξουμε αυτή την ευκαιρία να λύσουμε το πρόβλημα, την πετούσαμε στα σκουπίδια. Και θα ήταν έγκλημα διότι θα βυθίζαμε τη Βόρεια Μακεδονία στην πολιτική αστάθεια, πράγμα το οποίο θα πυροδοτούσε εξελίξεις αποσταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, που όλοι γνωρίζουμε πόσο εύθραυστη περιοχή είναι.

Συνεπώς, αντιθέτως, δεν πιστεύω ότι επιστρέφω στον τόπο του εγκλήματος, αλλά επιστρέφω στον τόπο όπου καταφέραμε να βρούμε κοινό τόπο και να προχωρήσουμε μπροστά αφήνοντας πίσω μας εγκληματικές πολιτικές», συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.

Τσίπρας: “Υπήρξε στιγμή που σηκώσαμε τα μολύβια”

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε και για τις διαπραγματεύσεις που οδήγησαν στη Συμφωνία των Πρεσπών και αποκάλυψε μια στιγμή που οι συζητήσεις έφτασαν σε αδιέξοδο και ο ίδιος πίστεψε ότι δεν θα υπάρξει τελικά συμβιβασμός μεταξύ των δύο πλευρών.

«Δεν ήταν μια εύκολη υπόθεση. Μπορεί κάποιος τρίτος να το βλέπει εύκολο, διότι πολλοί λένε “μα εντάξει δεν κάνατε και πολύ μεγάλα βήματα, διότι ένα όνομα είχατε να βρείτε”, αλλά στην πραγματικότητα πίσω από το όνομα υπήρχαν πάρα πολλές λεπτομέρειες που έπρεπε να επιλυθούν», είπε ο κ. Τσίπρας.

«Δεν ήταν εύκολο, όμως, να βρούμε συναίνεση σε όλα τα κεφάλαια της Συμφωνίας. Πράγματι υπήρξε μια στιγμή, ένα Σαββατοκύριακο πριν την τελική συμφωνία, που σηκώσαμε τα μολύβια. Και εγώ και ο Ζόραν, και ο Νίκος ο Κοτζιάς και ο κ. Ντιμιτρόφ είπαν ότι δεν μπορούμε να βρούμε κοινό τόπο. Επικράτησε η λογική. Αυτό ήτανε λίγες ημέρες πριν καταλήξουμε στην τελική συμφωνία, ήταν στο τέλος μιας πολύ δύσκολης διαδρομής. Και στο τέλος της διαδρομής πάντοτε υπάρχει κούραση.

Πάντοτε η κάθε μια πλευρά νιώθει ότι έχει εξαντλήσει τις κόκκινες γραμμές της και τις δυνατότητές της. Μια βδομάδα σχεδόν πριν γίνει το τηλεφώνημα από την πλευρά του Ζόραν που καταλήξαμε με κάποιες επιμέρους διορθώσεις και με κάποιες, αν θέλετε, υποχωρήσεις και από τις δύο πλευρές, μια βδομάδα πριν είχαμε σηκώσει τα μολύβια και είχα κι εγώ καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία» συνέχισε ο κ. Τσίπρας.

Η Συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο μελέτης σε διπλωματικό πεδίο στο μέλλον, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, γιατί «δεν είναι μια Συμφωνία, η οποία ταπεινώνει κάποιον και δικαιώνει κάποιον άλλον. Είναι μία Συμφωνία με συμβιβασμούς και από τις δύο πλευρές, αλλά και με ουσιαστική βούληση και των δύο πλευρών να κοιτάξουμε μπροστά και να βρούμε λύσεις, δίνοντας προοπτική για τους λαούς μας».

Οταν ρωτήθηκε για τη στάση της ΝΔ, ως αντιπολίτευση και ως κυβέρνηση, απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι αποτελεί μια δικαίωση.

«Δεν συνηθίζω όταν δίνω συνεντεύξεις στο εξωτερικό να ασκώ κριτική στους πολιτικούς μου αντιπάλους στο εσωτερικό. Αυτό που έχει σημασία, ανεξάρτητα από τη θέση που είχε η αξιωματική αντιπολίτευση τότε, είναι ότι σήμερα που είναι στην κυβέρνηση, δηλώνει και διαδηλώνει ότι θα τηρήσει και θα τιμήσει τη Συμφωνία αυτή. Και μάλιστα δηλώνει ότι θα φροντίσει να τηρηθεί μέχρι τελευταίας γραμμής, άρα αυτό για μένα είναι, ούτως ή άλλως, μια δικαίωση», ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι ο καθένας κρίνεται για αυτά που λέει διαχρονικά και κυρίως όσα κάνει και λέει όταν είναι κυβέρνηση.

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει