Θυρανοίξια σε κλίμα κατάνυξης στον ιστορικό ναό Κωνσταντίνου και Ελένης στο Κάιρο

292

Τα θυρανοίξια  του ανακαινισμένου ιστορικού Ιερού Ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην καρδιά του Καϊρου έγιναν το Σάββατο 28η Σεπτεμβρίου,με κατάνυξη και βυζαντινή μεγαλοπρέπεια.

Της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας προεξήρχε η Α. Θ. Μακαριότης, ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’, συλλειτουργούντων του Σεβ. Μητροπολίτου Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικολάου, εκπροσώπου του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Καρπασίας κ. Χριστοφόρου, εκπροσώπου του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου, ως επίσης των Σεβ. Μητροπολιτών του Αλεξανδρινού Θρόνου.

Θυρανοίξια σε κλίμα κατάνυξης στον ιστορικό ναό Κωνσταντίνου και Ελένης στο Κάιρο
Η τελετή έγινε σε κλίμα κατάνυξης

Στην προσφώνησή του, ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος εκφράζοντας τη συγκίνησή του, καλωσόρισε και ευχαρίστησε τον υπουργό Αρχαιοτήτων, ο οποίος εκπροσώπησε τον πρόεδρο της Αιγύπτου κ. Αμπντούλ Φατάχ Σίσι, τονίζοντας:

«Πριν 15 χρόνια σε αυτόν εδώ τον Ναό ανέβηκα για να ξεκινήσω μια ταπεινή Πατριαρχία. Κοίταξα για πρώτη φορά αυτόν εδώ τον Ναό και τότε τα μάτια μου δάκρυσαν, και είπα: ως εμεγαλύνθη τα έργα σου, Κύριε, εν ω εστώτες κραυγάζομεν, Τούτον τον Οίκον, στερέωσον Κύριε».

Πλήθος κόσμου παρέστη στα θυρανοίξια

Στη συνέχεια ο Πατριάρχης στράφηκε προς τον πρόεδρο της Κοινότητας Καϊρου κ. Χρήστο Καβαλή, εκφράζοντας φανερά συγκινημένος ένα μεγάλο ευχαριστώ και χαιρετίζοντας στο πρόσωπό του όλα τα πνευματικά του παιδιά, ονομάζοντάς τα «Νέστορες του Ελληνισμού» από τον Νέστορα τον Τσανακλή.

«Εδώ φυλάμε Θερμοπύλες και υπερήφανος ο Λεωνίδας και ο Αλέξανδρος ο Μακεδόνας, υψώνουν τα αναστήματά τους και λένε: ζει ο ελληνισμός! Γιατί σήμερα ανακαινίζεται αυτή εδώ η Εκκλησία» πρόσθεσε ο Προκαθήμενος της Αλεξανδρινής Εκκλησίας.

Εν συνεχεία ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος, τίμησε με το Οφφίκιο «της Πρέσβειρας Αποδήμου Ελληνισμού» την κα. Κατερίνα Σοφιανού Μπελεφάντη, ενώ της προσέφερε και μια ποιμαντορική ράβδο που φιλοτέχνησαν γι΄ αυτόν τα παιδιά της Αφρικής.

Συγκινητική ήταν επίσης η στιγμή όταν ο Πατριάρχης απένειμε στον πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας, κ. Χρήστο Καβαλή, τον «Ανώτερον Ταξιάρχην του Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου»  όπου και του παρέδωσε το ιστορικό ευαγγέλιο του Νέστορα Τσανακλή που βρέθηκε με θαυματουργικό τρόπο κάτω από ένα μάρμαρο.

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει