Ένα χρόνο εργοτάξιο το πάρκο Γεωργιάδη

Από την ένταση και τα ΜΑΤ στην αδράνεια

3,701
Ένα χρόνο εργοτάξιο το πάρκο Γεωργιάδη
Με απίστευτα αργούς ρυθμούς τα έργα στο πάρκο την ίδια ώρα που η πόλη στερείται ενός σημαντικού ελεύθερου χώρου

Ούτε μισό τετραγωνικό μέτρο δεν έχει παραδοθεί ακόμα από την περίφημη ανάπλαση στο πάρκο Γεωργιάδη, ενώ κοντεύει να κλείσει ένας χρόνος από την εκκίνηση των εργασιών που παραλίγο να προκαλέσουν εμφύλιο πόλεμο στην πόλη.

Το πρώτο έργο στο Ηράκλειο το οποίο ξεκίνησε με την περιφρούρηση των ΜΑΤ και κόντεψε να αιματοκυλήσει την πόλη, μετά από μια πρωτόγνωρη για τα σύγχρονα τοπικά χρονικά αντιπαράθεση, εξακολουθεί να παραμένει ένα κλειστό εργοτάξιο.

Το πρώτο έργο που ξεκίνησε στην πόλη με ΜΑΤ και βίαια επεισόδια
Το πρώτο έργο που ξεκίνησε στην πόλη με ΜΑΤ και βίαια επεισόδια

Παρά τις κατά καιρούς διαβεβαιώσεις ότι σύντομα θα παραδοθεί το πρώτο τμήμα του η μία αναβολή διαδέχεται την άλλη, χωρίς τελικά κανείς να έχει καταλάβει τι ακριβώς συμβαίνει και γιατί.  Η δημοτική Αρχή που διαβεβαίωνε για την ομαλή εκτέλεση των εργασιών, τονίζοντας παράλληλα ότι το τελικό αποτέλεσμα θα  αφήσει ικανοποιημένη την τοπική κοινωνία, δεν έχει δώσει καμία επίσημη εξήγηση για την απίστευτη χρονοτριβή που καταγράφεται και έχει προκαλέσει αίσθηση σε ολόκληρη την πόλη.

Περιφραγμένος και κλειστός όλος ο εργοταξιακός χώρος του πάρκου Γεωργιάδη
Περιφραγμένος και κλειστός όλος ο εργοταξιακός χώρος
του πάρκου

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι, ένα από τα βασικά επιχειρήματα που είχε χρησιμοποιήσει η Αντιδημαρχία Τεχνικών Έργων  πριν ένα χρόνο για να αποδείξει την ανάγκη να μην μπλοκάρει το έργο ήταν το γεγονός ότι εντάχθηκε με το  ποσό του ενός εκατομμυρίου  ευρώ στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Υποδομές μεταφορών, περιβάλλον και αειφόρος ανάπτυξη 2014-2020, Τομέας Περιβάλλον».

Μάλιστα όπως είχε ανακοινωθεί, το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης ήταν εννέα μήνες. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι  θα είναι άδικο να χαθούν τα δεσμευμένα χρήματα μιας χρηματοδότησης που δεν ήταν εύκολο να αποκτηθεί.

Σήμερα το ίδιο επιχείρημα καλείται να το απαντήσει σαν ερώτημα, καθώς δεν προκύπτει από πουθενά ότι η διαχειριστική Αρχή του έργου έχει εξουσιοδοτήσει εν λευκώ τον Δήμο να προχωρήσει το έργο με ρυθμούς που δε συνάδουν με τα συμβατικά χρονοδιαγράμματα υλοποίησης.

Πέρα όμως από τους φόβους της απένταξης που εγείρονται, εάν τιναχθούν στον αέρα τα χρονοδιαγράμματα του έργου, το κρίσιμο ζήτημα που μένει να απαντηθεί είναι για πόσο χρόνο ακόμα η πόλη θα στερείται ένα τόσο σημαντικό δημόσιο χώρο που αποτελεί ζωτική ανάγκη για τον κάθε δημότη.

Όπως προκύπτει από της επίσημες δηλώσεις της δημοτικής Αρχής, αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι το πρώτο κομμάτι του έργου θα είχε παραδοθεί μέσα στο καλοκαίρι.

Ένα χρόνο εργοτάξιο το πάρκο Γεωργιάδη

Ωστόσο η αναβλητικότητα συνεχίζεται χωρίς να έχει εξηγήσει κανείς πού οφείλεται η καθυστέρηση αυτή,  τι ακριβώς συμβαίνει με την πορεία υλοποίησής του, που προβληματίζει έντονα, με δεδομένο το γεγονός ότι οι προβλεπόμενες εργασίες δεν είναι τόσο σύνθετες τεχνικά που να δικαιολογούν αυτό που σήμερα συμβαίνει…

Θυμίζουμε ότι η μελέτη ανάπλασης των 15 στρεμμάτων του πάρκου Γεωργιάδη περιλαμβάνει τη φύτευση 6,5 χιλιάδων νέων φυτών, την εγκατάσταση ενός ηλιακού ρολογιού, ενώ παράλληλα αλλάζουν τα υλικά  επίστρωσης ώστε να γίνουν πιο φιλικά στο περιβάλλον.

Προβλέπεται επίσης να γίνει ένας μεγάλος καθαρισμός, ώστε να αναδειχτεί ουσιαστικά το ενετικό τείχος, το οποίο σήμερα στο μεγαλύτερο τμήμα του παραμένει καλυμμένο, και παράλληλα να βελτιωθούν οι προσβάσεις του πάρκου, ώστε να είναι εύκολη η διάβαση του από τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Δήμου, η μελέτη που θα εφαρμοστεί προβλέπει επίσης τη διαμόρφωση ήπιων κλίσεων και την κατασκευή όδευσης τυφλών στη μεγαλύτερη επιφάνεια των διαδρόμων και τη βελτίωση εδάφους με προσθήκη νέου χώματος και χρήση εδαφοβελτιωτικών.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει