Άνοδο των ποιοτικών δεικτών θέλει το Υπουργείο Τουρισμού

231

Στις προτεραιότητες του Υπουργείου Τουρισμού, με στόχο να ανέβουν οι ποιοτικοί δείκτες του ελληνικού τουρισμού, αναφέρθηκαν στην πρώτη συνάντηση που είχαν με τους δημοσιογράφους ο υπουργός και ο υπουργός και ο υφυπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης και Μάνος Κόνσολας αντίστοιχα. Τις προτεραιότητες του υπουργείου Τουρισμού για την εξασφάλιση των συνθηκών που θα ανεβάσουν τους ποιοτικούς δείκτες του ελληνικού τουρισμού ανέλυσε ο υπουργός και ο υφυπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης και Μάνος Κόνσολας σε συνάντηση που είχαν σήμερα με δημοσιογράφους.

Βασικοί άξονες στους οποίους κινείται το σχέδιο του Υπουργείου για την ποιοτική αναβάθμιση του ελληνικού τουρισμού είναι ο μακροχρόνιος στρατηγικός σχεδιασμός ως συνολικό σχέδιο για τον τουρισμό, η έμφαση στην εκπαίδευση, με την ευρύτερη έννοια, των επαγγελματιών αλλά και των στελεχών των Δήμων και Περιφερειών, καθώς και η στροφή στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Ο κ. Θεοχάρης δήλωσε για την εφετινή χρονιά ότι, ενώ είχε αρνητική εκκίνηση, τα μεγέθη αυξήθηκαν στη συνέχεια εξαιτίας κυρίως της τάσης των Ευρωπαίων ταξιδιωτών για κρατήσεις τελευταίας στιγμής, με πολύ καλή εικόνα τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο.

Η βρετανική αγορά, που στις αρχές της χρονιάς είχε αρνητική εικόνα εξαιτίας της αβεβαιότητας ταου Brexit, επανήλθε στη συνέχεια, ενώ εμπόδια αντιμετωπίζονται στην σκανδιναβική αγορά όπου οι ταξιδιώτες επιλέγουν λιγότερο συχνά τις αεροπορικές συνδέσεις λόγω της τάσης για «πράσινα ταξίδια», κάνοντας επιτακτική την πιστοποίηση των επιχειρήσεων σε αειφόρες πρακτικές.

Η χρονιά θα κινηθεί θετικά για τον ελληνικό τουρισμό, όσον αφορά τον αριθμό των αφίξεων, δήλωσε ο υπουργός, επισημαίνοντας ωστόσο ότι είναι λανθασμένη η τάση ερμηνείας των τουριστικών μεγεθών βάσει αποκλειστικά του αριθμού αφίξεων.

Ήδη, η μέση κατά κεφαλή δαπάνη παρουσιάζει αύξηση, δήλωσε ο υπουργός, κάτι που απέδωσε στη δημιουργία νέων πεντάστερων ξενοδοχείων τα τελευταία χρόνια, τα οποία στοχεύουν σε τουρίστες υψηλότερης οικονομικής στάθμης.

Ο τουρισμός θα πρέπει να αναγνωριστεί ως κλάδος εξαγωγών και, ως εκ τούτου, δεν πρέπει να επιβαρύνεται με ΦΠΑ για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητά του, δήλωσε ο υπουργός, εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία του για τη διαπραγμάτευση με την ΕΕ που θα επιτρέψει στο Υπουργείο Οικονομικών να προβεί σε αποκλιμάκωση των φορολογικών συντελεστών.

Άλλα σχέδια για την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού είναι το νέο χωροταξικό και η αντιμετώπιση της εποχικότητας με ανάπτυξη νέων προϊόντων και ανάδειξη των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων κάθε προορισμού.

Σε περιφερειακό επίπεδο, και βάσει του σχεδίου πολυκεντρικής ανάπτυξης στη χώρα, η ηγεσία του υπουργείου τόνισε ότι θα πρέπει στις Περιφέρειες να υπάρξουν σχέδια ανάπτυξης του τουριστικού προϊόντος, με ορισμό αντιπερειφερειαρχών Τουρισμού όπου δεν υπάρχει. Η συμβολή του Υπουργείου μπορεί να κατευθύνεται στην ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων κάθε προορισμού μέσω της Περιφέρειας με οργανωμένο τρόπο και στοχευμένο κοινό.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει