«Ξεφόρτωσαν» χρόνια στο δευτεροβάθμιο οι κατηγορούμενοι για τη γιγαντιαία χασισοφυτεία στο Αντισκάρι

272

Δέκα χρόνια «ξεφόρτωσε» από την…πλάτη του ο 42χρονος ιδιοκτήτης θερμοκηπίου στο Αντισκάρι, εντός του οποίου αποκαλύφθηκε χασισοφυτεία-μαμούθ το 2016. Αστυνομικοί εντόπισαν 4.800 δενδρύλλια ινδικής κάνναβης (ειδικής ποικιλίας με το προσδοκώμενο όφελος να προσδιορίζεται περίπου σε 7,5 εκατομμύρια ευρώ!).

Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο τον είχε κρίνει ένοχο με το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας και του είχε επιβάλλει ποινή κάθειρξης 20 ετών και χρηματική ποινή 50.000 ευρώ. Χθες, το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης του αναγνώρισε επιπλέον το ελαφρυντικό του προτέρου έντιμου βίου και μείωσε την ποινή σε δέκα έτη κάθειρξης ενώ η χρηματική ποινή έπεσε στις 30.000 ευρώ.

Και ο 25χρονος όμως συγκατηγορούμενός του έκανε… περίπατο στο δευτεροβάθμιο αναφορικά με την ποινική του αντιμετώπιση δεδομένου ότι η κατηγορία που αντιμετώπιζε μετατράπηκε σε απλή συνέργεια ενώ του αναγνωρίστηκε ένα επιπλέον ελαφρυντικό, αυτό του νεαρού της ηλικίας.

Πρωτόδικα του είχε επιβληθεί ποινή κάθειρξης 15 ετών και 8 μηνών. Χθες το δικαστήριο του επέβαλε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών με τριετή αναστολή με τον όρο να εμφανίζεται για το επίμαχο χρονικό διάστημα στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του, μία φορά τον μήνα.

Οι απολογίες των δύο κατηγορουμένων κινήθηκαν στην ίδια γραμμή με το πρωτόδικο δικαστήριο και ήταν αντικρουόμενες. Ο 42χρονος επέμεινε ότι λόγω σοβαρών οικονομικών και προσωπικών προβλημάτων δέχθηκε την πρόταση ατόμου που τον προσέγγισε ώστε να παραχωρήσει το θερμοκήπιό του για την καλλιέργεια περιορισμένου αριθμού δενδρυλλίων.

Μάλιστα στο πρωτόδικο δικαστήριο αποκαλύφθηκε ότι διαρκούσης της κράτησής του, είχε δώσει κατάθεση στους αστυνομικούς παρουσία εισαγγελικού λειτουργού, στην οποία κατονόμαζε συγκεκριμένα πρόσωπα ως τα άτομα που κινούσαν τα νήματα.

Κάποια από αυτά μάλιστα ήταν συγχωριανοί του. Ισχυρίστηκε ότι αποφάσισε να «σπάσει» τη σιωπή του συνειδητοποιώντας ότι πρόκειται για αδίστακτους ανθρώπους και ήθελε σε περίπτωση που συμβεί κάτι στον ίδιο ή σε μέλος της οικογένειάς του η Δικαιοσύνη να είναι ενήμερη.

Ο 25χρονος από την πλευρά του επανέλαβε ότι ο 42χρονος ήταν εκείνος που τον προσέγγισε και του πρότεινε να κάνουν ένα εικονικό μισθωτήριο στο όνομά του έναντι οικονομικού ανταλλάγματος καθώς ο ίδιος αδυνατούσε λόγω φορολογικού κωλύματος. «Δεν έχω πάει ποτέ στο Αντισκάρι. Μου είπε ότι έχει πρόβλημα με την εφορία, ήθελε να φυτέψει αγγούρια και τομάτες και θα έπαιρνα ένα χαρτζιλίκι για την εξυπηρέτηση. Τίποτε άλλο δεν ξέρω».

Οι συνήγοροι υπεράσπισης κ. Γιώργος Κοκοσάλης και κ. Ελευθερία Στρατάκη εξέφρασαν την απόλυτη ικανοποίησή τους, όπως ήταν αναμενόμενο, για την απόφαση.

Να σημειωθεί ότι σε σχέση με την αποκαλυπτική κατάθεση που είχε δώσει ο 42χρονος, είχε διαταχθεί προκαταρκτική που κατά πληροφορίες έχει ολοκληρωθεί και πλέον βρίσκεται στα χέρια αρμόδιας εισαγγελικής λειτουργού.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει