Η ΔΕΥΑΗ βάζει το νερό στο αυλάκι

ΜΕ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΝΕΩΝ ΑΓΩΓΩΝ ΚΑΙ HI-TECH ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΥΔΡΟΜΕΤΡΩΝ

747

Σε ένα απέραντο εργοτάξιο μετατρέπεται σταδιακά όλο το Ηράκλειο, καθώς εξελίσσονται οι εργασίες αντικατάστασης των παλαιωμένων δικτύων ύδρευσης μέσα από τις οποίες εκτιμάται ότι θα μπει οριστικά φραγή στο 50% της απώλειας του νερού που χάνει τόσο άδικα η πόλη.

Σε αυτή τη φάση βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη τα έργα αντικατάστασης δικτύων ύδρευσης στον Μασταμπά, ενώ παράλληλα ξεκινούν αντίστοιχες εργασίες στα Δειλινά και τη Ν. Αλικαρνασσό. Στις αρχές του Νοέμβρη αναμένεται να εγκατασταθεί ο ανάδοχος σε ένα νέο μεγάλο έργο που αφορά στην αντικατάσταση δικτύων 43 χιλιομέτρων στην ευρύτερη περιοχή της Ηλιούπολης.

Στο τέλος του χρόνου θα δημοπρατηθεί το εμβληματικό έργο, που προβλέπει την αντικατάσταση δικτύων ύδρευσης σε μια έκταση 153 χιλιόμετρων που αναμένεται να καλύψει όλες τις εκκρεμότητες που αφορούν στην αντικατάσταση των δικτύων σε όλη την έκταση του σχεδίου πόλης, όπως τονίζει με δηλώσεις του στην «Π» ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ Γ. Βουρεξάκης.

Συγκεκριμένα θα αλλάξουν όλα τα δίκτυα στο Κορώνι Μαγαρά, στην Αγία Αικατερίνη (δίπλα στον Κατσαμπά), στη λεωφόρο Δημοκρατίας, στην περιοχή της  Κηπούπολης στη Νέα Αλικαρνασσό.

Επίσης στην περιοχή των Τριών Βαγιών, στον Εσταυρωμένο και στην περιοχή του Λίντο. Παράλληλα στον σχεδιασμό της ΔΕΥΑΗ είναι να βρεθούν κονδύλια με τη βοήθεια και της Περιφέρειας Κρήτης, ώστε να αντικατασταθούν οι αγωγοί που τροφοδοτούν με νερό το Ηράκλειο από την περιοχή των Μαλίων,  στο ύψος της Σταλίδας. Όπως εξηγεί ο κ. Βουρεξάκης «στο συγκεκριμένο σημείο οι αγωγοί εμφανίζουν συνεχώς προβλήματα και είναι σημαντικό να αντικατασταθούν. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι πρόκειται για αγωγούς 65 χρόνων…».

Τραγική η κατάσταση του υφιστάμενου δικτύου

Αμιαντοσωλήνες και οξειδωμένοι διαβρωμένοι σιδεροσωλήνες είναι τα ευρήματα των εκσκαφών στο πλαίσιο της αντικατάστασης του παλαιωμένου δικτύου, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στην περιοχή του Μασταμπά. Όπως εξηγεί ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ, δυστυχώς στο μεγαλύτερο μέρος τους τα δίκτυα της πόλης δεν αντικαταστάθηκαν ποτέ, με αποτέλεσμα αφενός οι σωλήνες να βρίσκονται σε μια τραγική κατάσταση και αφετέρου να χάνονται άδικα τεράστιες ποσότητες νερού. Είναι πραγματικά σημαντικό το γεγονός ότι η σημερινή δημοτική Αρχή κατάφερε να διαχειριστεί με τρόπο αποτελεσματικό ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα του Ηρακλείου, το οποίο δεν είχε λυθεί εδώ και δεκαετίες.

Οι σύγχρονες τεχνολογίες στην υπηρεσία της καταγραφής των υδρομέτρων

Από σήμερα έχουμε νέο τρόπο καταμέτρηση των υδρομέτρων, που θα γίνεται με τη χρήση νέων τεχνολογιών, που διασφαλίζουν ακρίβεια στην καταγραφή της κατανάλωσης αλλά και των προβλημάτων που ενδεχομένως υπάρχουν.

Όπως εξηγεί ο κ. Βουρεξάκης, τα νέα μηχανήματα θα καταγράφεται το κάθε υδρόμετρο με τη γεωγραφική θέση του, θα αποτυπώνεται η κατανάλωση και τα προβλήματα που πιθανόν εμφανίζει.   Έτσι, δεν θα υπάρχει αμφιβολία τόσο για το αποτέλεσμα της καταγραφής όσο και για τον αριθμό των ελέγχων που γίνονται σε κάθε σημείο της πόλης.

Μέσα σε ένα εξάμηνο θα έχουμε καταγράψει όλα τα υδρόμετρα, θα έχουν αποτυπωθεί τα προβλήματά τους και θα έχουμε πλήρη και ακριβή εικόνα της κατάστασης που επικρατεί. Σε αυτή τη βάση θα προχωρήσει η αντικατάσταση των υδρομέτρων που εμφανίζουν προβλήματα και είναι σημαντικό να αλλαχθούν.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που υπάρχουν, το 10%  των υδρομέτρων είναι απενεργοποιημένα, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές στους οποίους αντιστοιχούν να πληρώνουν ουσιαστικά μόνο τα πάγια του λογαριασμού, αφού δεν καταγράφεται η πραγματική κατανάλωση που έχουν. Πρόκειται για υδρόμετρα που λειτουργούν με μαγνήτες, οι οποίοι με την πάροδο του χρόνου καταλύονται, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η δυνατότητα να υπολογιστεί η κατανάλωση νερού.

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει