Εντυπωσίασε η λειτουργία του μινωικού υπολογιστή εκλείψεων

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΠΑΛΑΙΚΑΣΤΡΟ ΣΗΤΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΡΑ ΤΣΙΚΡΙΤΖΗ

302

Σε μια εκδήλωση που εντυπωσίασε πλήθος κόσμου  ο ερευνητής Αρχαιοαστρονομίας δρ Μηνάς Τσικριτσής, έθεσε σε λειτουργία το αντίγραφο του μινωικού υπολογιστή εκλείψεων.

ο ερευνητής Αρχαιοαστρονομίας δρ Μηνάς Τσικριτσής
Ο δρ Τσικριτσής

Στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο  Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος Παλαικάστρου Σητείας στον χώρο του σχολείου με θέμα ‘’Το Κοσμολογικό Μοντέλο των Μινωιτών όπως εμφανίζεται στη μήτρα του Παλακάστρου’’ ο δρ Μηνάς Τσικριτσής, προέβλεψε τις εκλείψεις που θα γίνουν.

Ειδικότερα εκλείψεις θα γίνουν στις: 10 Ιαν 2020 έκλειψη παρασκιάς Σελήνης, στις 5 Ιουνίου έκλειψη Σελήνης και μια μοναδική μερική έκλειψη Ηλίου στις 21 Ιουνίου που θα φαίνεται μοναδικά απο το Παλαίκαστρο η κάλυψη του δίσκου του Ήλιου σε ποσοστό 17%.

Το κοινό εντυπωσιάστηκε    από την εικόνα του μοντέλου που εμφανίζονται στη μήτρα του Παλαικάστρου οι πλανήτες με το Ήλιο και την Σελήνη και το φαινόμενο των Εκλείψεων σε μια περίοδο 18 ετών.

Πριν την ομιλία στον προαύλιο χώρο του σχολείου έγινε διαδραστικό εργαστήρι με το αντίγραφο του μινωικού υπολογιστή όπου μικροί και μεγάλοι και πλήθος τουριστών της περιοχής παρακολούθησαν πώς οι Μινωίτες προσδιόριζαν τον χρόνο και την ώρα με βάση την κίνηση του Ήλιου και το γεωγραφικό πλάτος του τόπου τους αφού το πείραμα έγινε τις μέρες κοντά στη φθινοπωρινή ισημερία.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει