Ο αρχαιοφύλακας είχε… υπερβολική “αγάπη” στα αρχαία αντικείμενα

226

Ένας 59χρονος, ο οποίος εργάζεται ως αρχαιοφύλακας (όχι σε υπηρεσία του Υπουργείου πολιτισμού) συνελήφθη από αστυνομικούς του τμήματος Φαιστού κατηγορούμενος για παραβάσεις της νομοθεσίας περί προστασίας αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς και παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων.

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε, τα ξημερώματα του Σαββάτου, από αστυνομικούς εντοπίστηκε ο 59χρονος να κινείται με Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο στο δρόμο Ηρακλείου Μοιρών. Ο 59χρονος δε σταμάτησε στο μπλόκο των αστυνομικών, που είχαν πληροφορίες για τη δράση του, ενώ ακολούθησε έρευνα στον ίδιο, στην οικία του και σε περιβάλλοντες χώρους.

Ο 59χρονος προσπάθησε να πετάξει το όπλο που είχε “πάνω του”, χωρίς επιτυχία. Κατά τις έρευνες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά: πιστόλι, γεμιστήρας, φυσίγγια, 4 πήλινα αγγεία, 2 μαρμάρινες βάσεις, τμήμα σκαλιστού μαρμάρου, 2 αποσπάσματα πήλινων αγγείων και 6 νομίσματα τα οποία απεικονίζουν διάφορα σχήματα.

Τα αντικείμενα εμπίπτουν στην Νομοθεσία περί προστασίας αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς και παραδόθηκαν στην αρμόδια υπηρεσία.

Η προανάκριση διενεργείται από το Αστυνομικό Τμήμα Φαιστού ενώ ο συλληφθείς με τη σε βάρος του σχηματισθείσα δικογραφία θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ηρακλείου.

Σε ανακοίνωσή της αργά το βράδυ του Σαββάτου, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου κ. Βασιλική Συθιακάκη διαψεύδει ότι ο 59χρονος είναι υπάλληλος της Εφορείας ή γενικότερα του Υπουργείου Πολιτισμού, ωστόσο είναι βέβαιο ότι ο συλληφθείς εργάζεται στο συγκεκριμένο πόστο, όχι όπως όπως αναφέρθηκε παραπάνω, σε ελληνική υπηρεσία.

Αναλυτικά η κ. Συθιακάκη αναφέρει:

“Αναφορικά με δημοσίευμα που κάνει λόγο για σύλληψη αρχαιοφύλακα στην περιοχή της Μεσαράς για παραβάσεις της νομοθεσίας περί κατοχής αρχαιοτήτων και περί όπλων η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου ανακοινώνει ότι το περιστατικό, για το οποίο δεν έχει μέχρι στιγμής καμία επίσημη ενημέρωση, δεν αφορά σε υπάλληλο της Εφορείας και εν γένει του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού”.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει