Επανέρχεται δριμύτερος ο Αλέξης μεσκληρή κριτική από τη  ΔΕΘ 

1,395

Σκληρή κριτική εναντίον της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη εξαπέλυσε από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπεραμύνθηκε σε όλα τα επίπεδα το έργο της κυβέρνησης του, ενώ τήρησε την καθαρή αντιπολιτευτική στάση του κόμματος του, σύμφωνα με την οποία όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και η νυν κυβέρνηση Μητσοτάκη έχουν συμβάλει στην αποδόμηση και την καταστροφή του Κράτους, εκτός από την διακυβέρνηση στην οποία ηγείτο ο ίδιος, η οποία δεν είχε να επιδείξει το παραμικρό λάθος.

Ο Αλέξης Τσίπρας μάλιστα εξέφρασε την αγωνία του να «μην γκρεμιστούν όσα χτίσαμε με κόπο». Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους ότι διαφωνεί κάθετα με όλες τις πρακτικές της τωρινής κυβέρνησης, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι ούτε ο ίδιος, ούτε και το κόμμα του θα προχωρήσουν σε πιέσεις πρόωρων εκλογών για ωφελιμιστικούς σκοπούς.

Ειδικότερα, σε σχέση με την υπόθεση Novartis, όπως είπε, αποτελεί ένα διεθνές σκάνδαλο με προεκτάσεις στην πολιτική και κοινωνική ζωή της Ελλάδας.

«Προκαλώ τον κ. Μητσοτάκη να κάνει εξεταστική επιτροπή, προανακριτική επιτροπή, ειδικά δικαστήρια, ό,τι ταιριάζει, για να θυμηθεί ο ελληνικός λαός ποιο είναι το σκάνδαλο και ποια η σκευωρία» είπε χαρακτηριστικά.  Σε σχέση με τους μετακλητούς υπάλληλους ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι

«ο κ. Μητσοτάκης ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης είχε 54 μετακλητούς, ενώ η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου πριν δυο μήνες είχε 12».

Σε ό,τι αφορά στο θέμα των εξορύξεων, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι είναι ένα θέμα η αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της χώρας, άρα έπρεπε να γίνουν έρευνες για να δούμε ποια είναι τα κοιτάσματα, ποιος είναι ο φυσικός μας πλούτος, και είναι άλλο θέμα αν θα στραφούμε στην αξιοποίηση του.

Για την επικείμενη εκλογή του Προέδρος της Δημοκρατίας, ο πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης υποστήριξε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν μπορεί να είναι κομματάρχης».  Είπε παράλληλα ότι έχει δικαιωθεί από την επιλογή του να προτείνει τον Προκόπη Παυλόπουλο.  Αναφερόμενος στη μεσαία τάξη τόνισε ότι «ξεκίνησε να βλέπει ελαφρύνσεις απ’ το Σεπτέμβριο του 2018».

Δεν θα προβαίναμε σε ελαφρύνσεις, θα προβαίναμε σε περαιτέρω ελαφρύνσεις» σημείωσε μάλιστα.

Σε σχέση με τον ΕΝΦΙΑ τόνισε ότι η «η κυβέρνηση Μητσοτάκη ήρθε και ανακάλυψε ένα μαξιλάρι 0.1% του προϋπολογισμού που είχαμε υπολογίσει […] Αυτά τα 250 εκατομμύρια ευρώ παραπάνω δεν τα δώσανε στη μεσαία τάξη- το να δώσεις μείωση του ΕΝΦΙΑ σε ακίνητα άνω των 500.000 ευρώ δεν θεωρώ ότι είναι μεσαία τάξη», «όπως επίσης δεν θεωρώ ότι η σπουδή να μειωθεί άμεσα ο φόρος των επιχειρήσεων από το 28% στο 24% είναι μεσαία τάξη».

Αναφερόμενος στο νέο μοντέλο που φέρνει η Νέα Δημοκρατία για την ανάπτυξη, τόνισε:

«Διαφωνούμε κάθετα με το αναπτυξιακό μοντέλο της Νέας Δημοκρατίας και θεωρούμε ότι δεν μπορεί να μας οδηγήσει στην ανάπτυξη. Το μοντέλο αυτό το έχουμε δοκιμάσει».

«Είμαστε εδώ για να αποτρέψουμε το ξήλωμα των κατακτήσεων που με πολύ κόπο καταφέραμε» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ερωτηθείς για την προοπτική να ζητήσει πρόωρες εκλογές, όπως ο νυν πρωθυπουργός όταν ήταν στην αξιωματική αντιπολίτευση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε: «Εμένα με λένε Τσίπρα, δεν με λένε Μητσοτάκη».

Ο Αλ. Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι καμία κυβέρνηση δεν προχωρά σε εκλογές επειδή το ζητά η αντιπολίτευση και προσέθεσε ότι ο κ. Μητσοτάκης ζητούσε εκλογές, γιατί ήθελε να δημιουργήσει τοξικό πολιτικό κλίμα με τη βοήθεια ΜΜΕ αλλά κυρίως «για να συσπειρώσει το κόμμα του».

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε υπερήφανος για τη Συμφωνία των Πρεσπών η οποία, όπως τόνισε «θα μείνει στην ιστορία». Τόνισε ότι με τη συμφωνία λύθηκε ένας γόρδιος δεσμός στην εξωτερική πολιτική, μπήκαν οι βάσεις για την ειρήνη και καλή γειτονία και κερδίσαμε την ελληνικότητα της Μακεδονίας.  Γέλιο προκάλεσε επίσης, η απάντησή του σε ερώτηση συναδέλφου για το θετικό ξεκίνημα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ήταν θετικό ότι θα στηρίξει τη Συμφωνία  των Πρεσπών, είπε ο Αλέξης Τσίπρας και ότι δεν τόλμησε να πει πως παρέλαβε χάος. Απάντηση έδωσε και για την ταινία του Γαβρά, λέγοντας ότι θα την δει και σχολιάζοντας το βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη, είπε ότι το 30% του περιεχομένου του βασίζεται σε αληθινά γεγονότα, το άλλο 30% σε όσα στρεβλά πιστεύει ο ίδιος ο πρώην ΥΠΟΙΚ και το υπόλοιπο 30% σε μυθοπλασίες!

Διά Μητσοτάκη

Αναφερόμενος στα οικονομικά στοιχεία των πολιτικών ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι πρέπει να είναι όλα διαφανή, να ελέγχονται και να δίνονται πειστικές απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα, τονίζοντας ότι όλοι είναι ίσοι απέναντι στο νόμο. Από εκεί και μετά ο Αλέξης Τσίπρας δεν απέφυγε να απαντήσει στο ερώτημα αν υπάρχει ΣΥΡΙΖΑ χωρίς τον ίδιο ή αν ο ίδιος θα υπήρχε χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Ούτε ο Τσίπρας θα ήταν αυτό που είναι σήμερα χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν αυτό που είναι σήμερα χωρίς τον Τσίπρα και για όσα έκανα σωστά και για όσα έκανα λάθος», ήταν η απάντησή του. Ούτε για τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ δίστασε να απαντήσει. Η στάση του, είπε, στη Συμφωνία των Πρεσπών διαμόρφωσε και τη θέση του, «δεν εντάσσεται στις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου». Πιο σαφής δεν μπορούσε να γίνει.

Με την ίδια σαφήνεια απάντησε και στο δύσκολο ερώτημα για τον Προκόπη Παυλόπουλο, την ώρα που οι περισσότεροι περίμεναν μια διαφορετική απάντηση, μετά τη στάση του ΠτΔ στο θέμα της ηγεσίας των ανώτατων δικαστηρίων, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι δεν έκανε λάθος να τον προτείνει για ΠτΔ και δεν βλέπει τον λόγο να μη το ξανακάνει σε μερικούς μήνες από σήμερα.

Ίδιου βαθμού δυσκολίας ήταν και το ερώτημα για το αν θα προτείνει εκ νέου για γραμματέα του κόμματος τον Πάνο Σκουρλέτη. Μάλιστα χρειάστηκε πρώτα να διορθωθεί το μικρόφωνο του συναδέλφου που είχε χαλάσει για να κάνει το ερώτημά του με τον πρωθυπουργό να του απαντά ότι κάτι ήξερε το μικρόφωνο και δεν δούλευε, προκαλώντας άφθονο γέλιο.

Για την ουσία πάντως είπε ότι τόσο το ερώτημα για τον νέο γραμματέα του κόμματος όσο και για τον πρόεδρο θα απαντηθούν στο επερχόμενο Συνέδριο του κόμματος. Για τους δημοσιογράφους πάντως δεν μάσησε τα λόγια του, «στο μέλλον», είπε, «θα ασχολούμαστε περισσότερο με το να παράγουμε πολιτική και λιγότερο με όσα λέτε εσείς οι δημοσιογράφοι».

Σε σχέση με την εξέλιξη του κόμματος του, τόνισε ότι «αν με αφορά κάτι σήμερα και θέλω να αγωνιστώ για αυτό είναι όχι ένα κόμμα αρχηγικό αλλά ένα ακόμα πιο βαθιά δημοκρατικό, συμμετοχικό». Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι το ερχόμενο διάστημα θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ και μέχρι τέλος του μήνα θα είναι έτοιμη η πολιτική διακήρυξη του κόμματος.

Το επόμενο τρίμηνο θα τρέξει καμπάνια, κάλεσμα για το μετασχηματισμό του κόμματος. «Τους πολίτες θέλουμε να τους κάνουμε συμμέτοχους και συνοδοιπόρους» είπε ο κ. Τσίπρας και προσέθεσε ότι η πορεία της καμπάνιας θα δείξει πολλά για τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας. «Σύντομα θα έχουμε τα πρώτα δείγματα γραφής μιας καμπάνιας που ελπίζουμε ότι θα πλαισιωθεί από πολλούς χιλιάδες δημοκρατικούς πολίτες».

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει