Το αστυνομικό τμήμα στο κέντρο της πόλης έγινε απλό… γραφείο

1,642

Από την ημέρα που το Αστυνομικό Μέγαρο Ηρακλείου μεταφέρθηκε στα Δύο Αοράκια έχει περάσει μία δεκαετία. Από εκείνη τη μέρα όμως κι έπειτα, οι διεκδικήσεις για να υπάρχει ένα τμήμα μέσα στην πόλη παραμένουν διαρκείς, παρά το γεγονός ότι προς το παρόν δεν έχουν εισακουστεί.

Αυτό που έγινε ωστόσο χθες είναι τα εγκαίνια ενός αστυνομικού γραφείου Ηρακλείου, το οποίο λειτουργεί αρχικά με δύο βάρδιες σε χώρο που παραχώρησε ο Δήμος Ηρακλείου στην πλατεία Δασκαλογιάννη. Το αστυνομικό γραφείο θα καλύπτει συγκεκριμένες ανάγκες, χωρίς όμως να καλύπτει την ανάγκη για επαφή του πολίτη με υπηρεσίες για τις οποίες πρέπει να μεταβεί κάποιος στο Μέγαρο.

Για παράδειγμα, στο νέο γραφείο δεν θα μπορούν οι πολίτες να υποβάλουν κάποια μήνυση. Δεν θα έχουν τη δυνατότητα να εκκινήσουν διαδικασίες για την έκδοση ταυτότητας, αλλά ούτε και τις βασικές δυνατότητες που παρέχονται στο Αστυνομικό Μέγαρο.

Αυτές οι «ελλείψεις» άλλωστε παρουσιάστηκαν χθες συγκαλυμμένα απ’ όλους, με τη Δημοτική Αρχή και τον Δήμαρχο Ηρακλείου να τονίζουν πως παραμένει ισχυρή η διεκδίκηση για τη δημιουργία τμήματος στην πόλη.

Προς το παρόν πάντως, το νέο γραφείο θεωρείται μία καλή αρχή, αν και η μετεξέλιξή του ή η αύξηση των αρμοδιοτήτων του εκτιμάται ότι δεν θα έρθουν σύντομα. Δεδομένων των συνθηκών, ίσως θα μπορούσαν να εξεταστούν τα σενάρια ευκολότερης πρόσβασης στο Αστυνομικό Μέγαρο των πολιτών ή νέων θέσεων στάθμευσης για την εξυπηρέτηση των πολιτών.

Ο κ. Καραντινός και η κ. Αρχοντάκη συνόδευσαν στα εγκαίνια του αστυνομικού γραφείου Ηρακλείου τον δήμαρχο
Ο κ. Καραντινός και η κ. Αρχοντάκη συνόδευσαν στα εγκαίνια τον δήμαρχο

Παρ’ όλα αυτά, στο πλαίσιο της χθεσινής διαδικασίας, υπήρξε αισιοδοξία από την εξέλιξη, που έρχεται να βάλει έστω ένα μικρό λιθαράκι σε μια μεγάλη προσπάθεια να αποκτήσει το Ηράκλειο ξανά τμήμα.

«Πιστεύουμε ότι με τις αρμοδιότητες που θα έχει το νέο γραφείο, οι οποίες ενδεχομένως να διευρυνθούν στο μέλλον, θα συντελέσει στον περιορισμό της ταλαιπωρίας των δημοτών που είναι υποχρεωμένοι να πηγαίνουν στο Αστυνομικό Μέγαρο για ζητήματα καθημερινότητας, τα οποία πλέον θα επεξεργάζεται και θα ικανοποιεί το Αστυνομικό Γραφείο της πόλης» ανέφερε μεταξύ άλλων σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Ηρακλείου για να τονίσει:

«Το πάγιο αίτημα του Δήμου Ηρακλείου είναι η ίδρυση Αστυνομικού Τμήματος με πλήρεις αρμοδιότητες στο κέντρο της πόλης, αίτημα το οποίο προς το παρόν δεν είναι δυνατόν να ικανοποιηθεί λόγω ελλείψεως προσωπικού. Πιστεύουμε ότι στο μέλλον θα τα καταφέρουμε για τη δημιουργία Αστυνομικού Τμήματος με πλήρεις αρμοδιότητες γιατί το έχει ανάγκη ο κόσμος».

Από την πλευρά του ο αστυνομικός διευθυντής Νίκος Σπυριδάκης ευχαρίστησε τον δήμαρχο σημειώνοντας ότι «το γραφείο έχει σκοπό την πληροφόρηση, τη διαχείριση και την επίλυση οποιουδήποτε προβλήματος, όχι μόνο των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών της πόλης μας».

Αναφέρεται ότι το γραφείο θα λειτουργεί κανονικά και καθημερινά καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας, ενώ είναι επανδρωμένο με αστυνομικούς από το Αστυνομικό Τμήμα και από την Ασφάλεια Ηρακλείου για την κάλυψη θεμάτων ασφαλείας και τάξης.

Αρμοδιότητες

Και μόνο οι επίσημες αρμοδιότητες του αστυνομικού γραφείου Ηρακλείου υποδηλώνουν πως η ανάγκη του πάγιου αιτήματος που υπάρχει εδώ και μια δεκαετία για Αστυνομικό Τμήμα στην καρδιά της πόλης δεν έρχεται να καλυφθεί από αυτό.

Είναι χαρακτηριστικό πως το με βάση τις αρμοδιότητες, το νέο γραφείο στην ουσία παρέχει πληροφορίες και λειτουργεί σχεδόν αντίστοιχα με τον τρόπο που λειτουργούν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών με κάποιες σχετικά αυξημένες αρμοδιότητες, που «επιβαρύνουν» τη λειτουργία του με δύο βάρδιες στη διάρκεια της ημέρας.

Ειδικότερα, το νέο αστυνομικό γραφείο επιφορτίζεται με τις αρμοδιότητες για:

  1. Παροχή πληροφοριών για την έκδοση διαβατηρίων, αστυνομικών δελτίων ταυτότητας, άδειας κυκλοφορίας μοτοποδηλάτου.
  2. Έκδοση βεβαιώσεων απώλειας.
  3. Θεώρηση γνήσιου υπογραφής.
  4. Θεώρηση φωτοαντιγράφων.
  5. Επίδοση – κοινοποίηση εγγράφων Δικαστικών Επιμελητών.
  6. Παραλαβή και διεκπεραίωση εισαγγελικών παραγγελιών.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει