«Ερωτόκριτος»… διά χειρός Τηλέμαχου Μουδατσάκι

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΟ «ΜΙΚΡΟ» ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

294

Η τελευταία παράσταση του «Ερωτόκριτου» από το θέατρο των Vivi θα δοθεί την ερχόμενη  Κυριακή στις 15 Σεπτεμβρίου στις 9 το βράδυ στο κηποθέατρο «Μ. Χατζιδάκις».

Η παράσταση που ανανέωσε την ερμηνεία του ερωτικού, ποιητικού, ιπποτικού μυθιστορήματος του Β. Κορνάρου και τάραξε τις λιμνάζουσες για δεκαετίες κρατούσες απόψεις, έφερε σε πρώτο πλάνο το σώμα του ήρωα και δημιούργησε σκηνικά σύνολα για την ανάδειξη του ΕΡΩΤΑ ως ΠΟΛΕΜΟΥ -πολέμου επι της ουσίας (σύγκρουση Βλάχων-Αθηναίων) αλλά και πολέμου με το ίδιο αίσθημα, τον έρωτα που παραμένει ακαταμάχητος, ισχυρός και επεισοδιώδης.

Ο Τηλέμαχος Μουδατσάκις τόνισε:”Ως τώρα, στις περισσότερες περιπτώσεις, είχε παρακαμφθεί η έκφραση με τα μέλη του σώματος και μάλιστα με τα άκρα, τα πόδια και τα χέρια που παρέμεναν αμήχανα και τυχαία. Όμως τα ίδια μέλη προλαλούν μια σπάνια θεατρικότητα, γίνονται κολώνες, εξώστες, διάδρομοι, αφού το θέατρο οφείλει σταθερά να μετατρέπει την πραγματικότητα σε σύμβολο».

Και συνεχίζει ο Τηλέμαχος Μουδατσάκις: «Η πραγματικότητα (ένα αντικείμενο που χρησιμοποιείται ως τέτοιο) στη σκηνή επαναλαμβάνει τον εαυτό της,χωρίς να προάγει τις παραστάσιακές τέχνες .Επείγει λοιπόν η επινόηση του συμβόλου και η ένταξη του στην αλυσσίδα των σημείων της παράστασης.

Στην παράσταση του ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΥ είναι το σώμα που ”κτίζει” τα σύμβολα και οπτικοποιεί τον στίχο, όπως η φωνή “κτίζει” με ήχους τον λόγο και καθιστά ακουστό τον στίχο. “Στην παράσταση μου, άλλωστε, δύο τραπέζια σε αλλεπάλληλους σχηματισμούς δημιουργούν περαιτέρω τον σκηνικό χώρο με την αρχή του ΕΛΑΧΙΣΤΟΥ.

Το “θρανίο” που δημιούργησε πυκνές απορίες με τον μαθητή να προσπαθεί αδέξια να απαγγείλει στίχους του έργου, σημαίνει την μαθητεία στην ποίηση και δή στον “Ερωτόκριτο” καθ’οτι έτος (2019) αφιερωμένο στο ποίημα – Ποταμός…  «Σε ο,τι αφορά στο σώμα ,η κίνηση γεωμετρείται με ανάληψη ενέργειας απο τις κλειδώσεις, όπως ο λόγος ο δεκαπεντασύλλαβος στίχος φωνητηρίων οργάνων και τις δέουσες τεζιτούρες…

Επισημαίνω για μια ακόμη φορά οτι η μέθοδός μου, είναι εντελώς προσωπική, την παρουσίασα το 1994 στην Αμβέρσα, πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης και δεν πρόκειται διόλου για σωματικό θέατρο…»

Σκηνοθεσία-κοστούμια: Τηλέμαχος Μουδατσάκις

Βοηθός σκηνοθέτη: Δόμνα Σερασίδη

Σκηνικό: Νίκος Καλαθάκης

Μουσικη-σύνολο κρουστών: Χάρης Σουλτάτος, Γιώργος Στεφανάκης

Φωτογραφίες: Μάνος Πολιτάκης

Ερμηνεύουν: Νίκος Ανδριγιαννάκης, Μάνος Αυγουστάκης, Πάνος Ιωαννίδης, Ροδούλα Κρανιωτάκη, Κωνσταντίνος Μεταξάκης, Ράνια Πλατάκη, Βαρδής Σαμαριτάκης, Γιάννης Σοπυλακιώτης, Χάρης Σουλτάτος.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει