ΕΚΤ: Το τελευταίο δώρο του Ντράγκι

119

Μείωση του βασικού επιτοκίου καταθέσεων στο -0,5% και επαναφορά του προγράμματος αγοράς ομολόγων (QE) ύψους 20 δισ. αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προκειμένου να τονώσει την οικονομία της ευρωζώνης.

Σημειώνεται ότι η μείωση του επιτοκίου είναι μικρότερη από τις εκτιμήσεις της αγοράς (20 μονάδες βάσης), καθώς και το ύψος του νέου QE, με τους οικονομολόγους να ανέμεναν 30 δισ. μηνιαίως.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, ανέφερε ότι υπήρχαν τρία στοιχεία πίσω από την απόφαση: μια παρατεταμένη επιβράδυνση της οικονομίας, η εμμονή των κινδύνων του παγκόσμιου εμπορίου, η αναθεώρηση προς τα κάτω των προβλέψεων για τον πληθωρισμό.

«Είμαστε έτοιμοι να προσαρμόσουμε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία μας κατάλληλα, ώστε ο πληθωρισμός να συγκλίνει με το στόχο μας με ένα βιώσιμο τρόπο», ανέφερε.

«Οι εισερχόμενες πληροφορίες από την τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου καταδεικνύουν μια πιο παρατεταμένη αδυναμία της οικονομίας της ζώνης του ευρώ, τη διατήρηση των κυριότερων κινδύνων μείωσης των τιμών και των μειωμένων πληθωριστικών πιέσεων», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

Υπογραμμίζεται ότι ο κ. Ντράγκι δήλωσε ότι δεν υπάρχει κάποια πρόθεση να αλλάξουν οι όροι συμμετοχής στο QE.

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει