ΝΕΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ: Μέχρι και… λουκέτο για το κάπνισμα

207

Διευρύνονται μαζικά οι έλεγχοι που προβλέπονται στο πλαίσιο της εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου, καθώς στο κάδρο μπαίνουν σχολεία νοσοκομεία αθλητικά κέντρα, και δεν περιορίζονται πλέον μόνο στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.  Συγκεκριμένα, βρίσκονται σε εξέλιξη εντατικοί έλεγχοι με 24ωρη δράση, που συνοδεύονται με τσουχτερά πρόστιμα, στο πλαίσιο της εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου μετά από σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας που έδωσε σαφή εντολή για τη διεύρυνση τους.

Κλιμάκια των οποίων ηγείται η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας, με τη συνδρομή και της Δημοτικής Αστυνομίας ελέγχουν συστηματικά, όχι μόνο καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, αλλά και νοσοκομεία και χώρους παροχής υγείας, χώρους άθλησης, σχολικές δομές. Παράλληλα όμως εξελίσσονται και σημαντικές προσπάθειες για την ενημέρωση των πολιτών σε σχέση με το κάπνισμα και τις παρενέργειες του, σε μια προσπάθεια να κατανοήσει ο πολίτης τις βλαπτικές συνέπειες του και να προχωρήσει στο μεγάλο βήμα της διακοπής του.

Ο πολιτικός πρϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας, Μαρίνος Παττακός
Ο πολιτικός πρϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας, Μαρίνος Παττακός

Όπως τονίζει ο Πολιτικός Προϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας κ. Μαρίνος Παττακός, καταρχήν είναι πάρα πολλή θετική αλλά και σημαντική η πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας με την οποία συνεργάζεται η Δημοτική Αστυνομία και στην κατεύθυνση της ενημέρωσης των πολιτών.

Είναι κρίσιμο ζήτημα να υπάρχει αναλυτική ενημέρωση προς τους πολίτες όχι μόνο σε σχέση με το τι ορίζει ο αντικαπνιστικός νόμος, τα πρόστιμα και τις ποινές αλλά και πόσο σημαντικό ζήτημα είναι να προχωρήσουν στη διακοπή του καπνίσματος.

Όπως εξηγεί ο κ. Παττακός οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι έλεγχοι θα επεκταθούν και τις μεταμεσονύκτιες ώρες με τη συνδρομή και της Ελληνικής Αστυνομίας, ώστε να υπάρχει πλήρης εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου που προβλέπει βαρύτατες ποινές στους παραβάτες.

Η εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας ξεκαθαρίζει ότι ο νόμος θα διευρυνθεί πλήρως, δηλαδή ακόμα και στα αυτοκίνητα όπου απαγορεύεται το κάπνισμα όταν υπάρχουν ανήλικα παιδιά. Στη βάση αυτή είναι κρίσιμο ζητούμενο ο κόσμος να γνωρίζει την εφαρμογή του νόμου και να λαμβάνει τα μέτρα του και κυρίως τις αποφάσεις του.

Πρόστιμα «φωτιά»

Όπως προκύπτει από το περιεχόμενο του αντικαπνιστικού νόμου, η παράβαση του θεωρείται παράπτωμα, όχι μόνο γι αυτόν που καπνίζει σε χώρο που απαγορεύεται, αλλά και σε αυτόν που έχει την ευθύνη του χώρου. Και οι δύο τιμωρούνται με πρόστιμα.

Συγκεκριμένα όσοι καπνίζουν θα πληρώνουν πρόστιμο 50 ευρώ, έως 500 ευρώ σε περίπτωση υποτροπής. Αντίστοιχα στους ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, στα οποία απαγορεύεται το κάπνισμα, επιβάλλεται πρόστιμο από 500 ευρώ το οποίο μπορεί να φτάσει και τα 10.000 ευρώ εάν κατ΄ επανάλειψη συνεχίζεται η χρήση καπνού.

Σύμφωνα πάντα με το νόμο, στην περίπτωση που σε ένα ιδιοκτήτη καταστήματος διαπιστωθεί ότι για τέταρτη φορά του χρεώνεται πρόστιμο επειδή επέτρεψε τη χρήση καπνού, ανακαλείται προσωρινά η άδεια λειτουργία του μαγαζιού του για διάστημα δέκα ημερών. Τα πράγματα αγριεύουν ακόμα περισσότερο στην πέμπτη κατά σειρά υποτροπή, όπου στην περίπτωση αυτή ο νόμος επιβάλλει ξεκάθαρα την οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας του καταστήματος.

Πειθαρχικές κυρώσεις προβλέπει ο αντικαπνιστικός νόμος και για τους δημόσιους λειτουργούς στους δημόσιους υπαλλήλους τους υπαλλήλους των ΟΤΑ, τους υπαλλήλους των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου και τους υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα στους οποίους θα επιβάλλεται επίπληξη και πρόστιμο το ύψος του οποίου θα καθορίζεται από το είδος της παράβασης.

Κάθε επαναλαμβανόμενη παράβαση, θα επισύρει διπλασιασμό του προστίμου που ήδη έχει επιβληθεί, και αν η κατάσταση χειροτερεύει συνεχώς ο υπάλληλος μπορεί να οδηγηθεί ακόμα και στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο.  Το κάπνισμα όταν εντοπίζεται σε κλειστούς χώρος νοσηλευτικών ιδρυμάτων χρεώνεται 500 ευρώ (για κάθε παράβαση)  στον υπεύθυνο διαχείρισης του χώρου και 100 ευρώ στον καπνιστή (για κάθε παράβαση).

Το ίδιο ισχύει και για τις σχολικές δομές προσχολικής αγωγής πρωτοβάθμιας δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Το κάπνισμα σε κλειστούς αθλητικούς χώρους επισύρει πρόστιμο 500 ευρώ στον υπεύθυνο του χώρου (για κάθε παράβαση) και 50 ευρώ (για κάθε παράβαση) στον καπνιστή.

Το ίδιο ισχύει και για τους κλειστούς ιδιωτικούς χώρους εργασίας, για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, για τους κλειστούς χώρους αναμονής, για τα αεροδρόμια, για τους σταθμούς των μεταφορικών μέσων, για τα παντός είδους κυλικεία, και για τα παντός είδους μέσα μαζικής μεταφοράς.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει