ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ: Για τη μετονομασία της λεωφόρου Ακαδημίας

164

Διάβασα το άρθρο του κ. Σοφουλάκη για τη μετονομασία της λεωφόρου Ακαδημίας. Όντως, ήταν ατυχής η απόφαση εκείνη της δημαρχίας Ασλάνη, απόφαση καθαρά κομματική, με την οποία η ιστορική “λεωφόρος Ακαδημίας” μετονομάστηκε “λεωφόρος Ανδρέα Παπανδρέου”, ενώ θα μπορούσε άλλη λεωφόρος του Ηρακλείου να πάρει το όνομα του αείμνηστου πολιτικού.

Θυμάμαι ότι πολλοί Ηρακλειώτες, ακόμη και αξιόλογοι οπαδοί τού τότε κυβερνώντος κόμματος, οι περισσότεροι των οποίων είχαν αποφοιτήσει από το ίδρυμα ως εκπαιδευτικοί ή διετέλεσαν καθηγητές του ή είχαν διδάξει στα πρότυπα σχολεία του ή είχαν φοιτήσει σ’ αυτά, αντέδρασαν για τη μετονομασία, κάποιοι μάλιστα και διά του Τύπου.

Συγχαίρω τον κ. Σοφουλάκη που ξανάφερε στην επικραιότητα το θέμα.

Όμως, να επανέλθει το αρχικό όνομα της λεωφόρου, το θεωρώ δύσκολο, πολύ δύσκολο, και μάλιστα στο Ηράκλειο.

Θα μπορούσε όμως να παρθεί και να υλοποιηθεί μια διορθωτική κατά τη γνώμη μου απόφαση, η παρακάτω: Λαμβανομένου υπόψη του μεγάλου μήκους τής συγκεκριμένης λεωφόρου, τεράστιου θα μπορούσαν να πω, μπορεί να αποκοπεί ένα μικρό τμήμα της, το ανατολικό, αυτό από την Όαση, που στη συνέχεια εφάπτεται του ανατολικού αύλειου χώρου της Ακαδημίας και το οποίο, καθώς το διασχίζουμε οδεύοντας καταυθεία γραμμή και όλο προς νότια, τερματίζει στη λεωφόρο Γεωργίου Παπανδρέου.

Το τμήμα αυτό να ξαπαράρει την ονομασία “λεωφόρος Ακαδημίας” και όλο το υπόλοιπο δυτικό μέγα  τμήμα που τερματίζει στη Θέρισο, να παραμείνει ως “λεωφόρος Ανδρέα Παπανδρέου.

Νομίζω ότι μια τέτοια διόρθωση ικανοποιεί και το ιστορικό ίδρυμα και συγχρόνως δεν καταργεί το “λεωφόρος Ανδρέα Παπανδρέου”.

Ελπίζω, ο κ. δήμαρχος να ασχοληθεί με το θέμα και να υιοθετήσει την πρότασή μου, αν δεν υπάρχει άλλη λύση, για να μην ταφεί οριστικά το όνομα ενός ιδρύματος που για πολλά χρόνια λάμπρυνε με την ύπαρξη και τη λειτουργία του το νησί μας και έδωσε στην ελληνική κοινωνία όχι μόνο άξιους εκπαιδευτικούς αλλά και ονομαστούς επιστήμονες που φοίτησαν στα πρότυπα σχολεία του.

 

* Ο Μανώλης Ροδιτάκης είναι τ. εκπαδευτικός και ειδικός πάρεδρος του Παιδαγωγικού  Ιντιστούτου, πτυχιούχος Πολιτικών Επιστημών

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει