Κομβική η Κρήτη στην ενεργειακή κάλυψη της Ευρώπης

164

Τον δεύτερο κύκλο του «4ου Παγκρήτιου Ενεργειακού Συνεδρίου» φιλοξένησε η ΑΝΕΚ LINES στο σύγχρονο συνεδριακό της Κέντρο στα Χανιά.

Το συνέδριο διοργανώθηκε από την Cretan Energy Conferences και πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων.

Στο συνέδριο αναπτύχθηκε από διακεκριμένους ομιλητές ο κομβικός ρόλος της Κρήτης για την ενεργειακή κάλυψη όχι μόνο της χώρας αλλά και της Ευρώπης, καθώς επίσης και οι μεγάλες προκλήσεις αλλά και τα προβλήματα που ορθώνονται τα προσεχή χρόνια για το νησί στο ενεργειακό μέτωπο, με σημείο αναφοράς τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων.

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης, σε χαιρετισμό του ο πρόεδρος της ΑΝΕΚ LINES, Γιώργος Κατσανεβάκης, ανέφερε: «Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που σήμερα εδώ στο συνεδριακό μας κέντρο, φιλοξενούμε ένα συνέδριο ζωτικής σημασίας για τις παρούσες και τις μέλλουσες γενιές. Η ΑΝΕΚ, στο πλαίσιο των άυλων αξιών της, παραμένει σταθερός αρωγός δράσεων που στόχο έχουν ένα καλύτερο αύριο για τον τόπο, την Κρήτη, την Ελλάδα”.

Στη συνέχεια ακολούθησαν ομιλίες από αναγνωρισμένους επιστήμονες στο χώρο της ενέργειας και εκπροσώπων φορέων και επιχειρήσεων που αναπτύσσουν πρακτικές που αφορούν στον ενεργειακό τομέα.

Ο κος Γιώργος Κατσανεβάκης, πρόεδρος της ΑΝΕΚ LINES, καλωσορίζοντας τους παριστάμενους στο υπερσύγχρονο Συνεδριακό Κέντρο της εταιρείας
Ο κος Γιώργος Κατσανεβάκης, πρόεδρος της ΑΝΕΚ LINES, καλωσορίζοντας τους παριστάμενους στο υπερσύγχρονο Συνεδριακό Κέντρο της εταιρείας

Μεταξύ άλλων, ο Γιάννης Γρηγορίου, διευθύνων σύμβουλος της ΕΛΠΕ Upstream, ανέλυσε τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος και η Ελλάδα στη θωράκιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ζητήματα ενέργειας.

Ο καθηγητής, πρώην υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κος Γιάννης Μανιάτης, αναφέρθηκε στις προοπτικές γεωπολιτικής αναβάθμισης της Ελλάδας και της Κρήτης. Ο ερευνητής Ευάγγελος Γάτσιος παρουσίασε καινοτόμες τεχνικές χαρακτηρισμού και απορρύπανσης εδαφών από πετρελαϊκούς υδρογονάνθρακες.

Ο στρατηγικός σύμβουλος Νίκος Λυγερός αναφέρθηκε στη στρατηγική της Περιφέρειας σε θέματα ενέργειας. Εστίασε στη σημασία της ΑΟΖ για την ελληνική οικονομία και ανέλυσε τους μηχανισμούς οριοθέτησής της. Ανέλυσε το  πώς η ΑΟΖ μπορεί να επηρεάσει το κομμάτι της ανάπτυξης, των επενδύσεων και ειδικά το κομμάτι των γεωτρήσεων.

Ακολούθησε η τοποθέτηση του Βασίλειου Γαγάνη, επίκουρου καθηγητή στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, σχετικά με τον ρόλο του ελληνικού πανεπιστημίου στην παραγωγή υδρογονανθράκων. Από την πλευρά της η κα Έφη Δήμου, σύμβουλος Διαχείρισης και Ανάπτυξης Υδρογονανθράκων, παρουσίασε Μοντέλα και Στρατηγική Ανάπτυξης Υδρογονανθράκων στην Μεσόγειο.

Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με συζήτηση μεταξύ του κοινού και των ομιλητών.

Η ΑΝΕΚ LINES, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, ενισχύει κάθε πρωτοβουλία που συμβάλλει σε ένα καλύτερο αύριο και πιστή στη δέσμευσή της να στηρίζει τον τόπο συνεχίζει υπερήφανα με πλώρη το μέλλον.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει