ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗ ΛΟΤΖΙΑ: Δεν εγκαταλείπει τον κόλπο του Δερματά ο εργολάβος

199

Αίτηση για 12μηνη παράταση στην ολοκλήρωση του μεγάλου έργου της αντιδιαβρωτικής προστασίας του κόλπου του Δερματά κατέθεσε ο ανάδοχος του έργου, ενώ το Τμήματα Χωροθέτησης Τουριστικών Λιμένων του Υπουργείου Τουρισμού τηρεί σιγή ιχθύος για το επίμαχο θέμα.

Το αίτημα του αναδόχου αναμένεται να συζητηθεί σύντομα στο Δημοτικό Συμβούλιο προκειμένου να εγκρίνει το Σώμα την παράταση των εργασιών που έχουν «παγώσει» μετά τα όσα διαδραματίστηκαν με φόντο την πολυσυζητημένη υπόθεση των αδειοδοτήσεών του.

Η δημοτική Αρχή αποτιμά ως θετικό το γεγονός ότι ο ανάδοχος του έργου ζητά νέα παράταση δείχνοντας ξεκάθαρη πρόθεση για την ολοκλήρωση της παρέμβασης αυτής την οποία διεκδικεί και η τοπική κοινωνία που συγκεντρώνει υπογραφές ζητώντας την ολοκλήρωση του έργου.

Όπως είναι γνωστό, η Λότζια έχει εδώ και δύο μήνες στείλει στο αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου Τουρισμού όλο τον φάκελο του έργου, ξεκαθαρίζοντας ότι, εάν δεν ολοκληρωθούν οι προγραμματισμένες εργασίες της αντιδιαβρωτικής προστασίας, εγείρονται κίνδυνοι για το έργο που έχει ήδη εκτελεστεί και κατά συνέπεια για τη δημόσια ασφάλεια.

Παράλληλα ζητά από την αρμόδια υπηρεσία να δώσει το «πράσινο φως» και να επιβεβαιώσει εκ νέου τη σύμφωνη γνώμη για τη συνέχιση και ολοκλήρωση των εργασιών, όπως έπραξε και κατά το παρελθόν μετά από σχετικό αίτημα του Κεντρικού Λιμεναρχείου.

Όπως έχει αποκαλύψει η «Π», η εξέλιξη του μεγάλου έργου της αντιδιαβρωτικής προστασίας του κόλπου του Δερματά είχε πάρει άλλη τροπή, μετά από έγγραφο του Τμήματος Χωροθέτησης Τουριστικών Λιμένων του Υπουργείου Τουρισμού, με το οποίο ξεκαθαρίζει ότι δεν είναι η αδειοδοτούσα Αρχή για το έργο που υλοποιείται εκεί.

Στο ίδιο έγγραφο αναφέρεται ότι η θετική γνωμοδότηση των εργασιών που εκτελέστηκαν στον κόλπο του Δερματά αφορούσε αποκλειστικά την περίοδο των εργασιών που η περιοχή είχε κηρυχθεί  σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Παράλληλα το Υπουργείο αποσαφήνισε ότι δεν είναι αδειοδοτούσα Αρχή για άλλα έργα, παρά μόνο για παρεμβάσεις που αφορούν τη δημιουργία μαρίνας στον χωροθετημένο τουριστικό λιμένα.

Η εξέλιξη αυτή, όπως είναι φυσικό, δημιουργεί σύγχυση στην πορεία υλοποίησης του σημαντικού έργου της αντιδιαβρωτικής προστασίας, αφού ουσιαστικά προκύπτει κενό σε σχέση με τον αρμόδιο φορέα έγκρισης των εργασιών που δρομολογούνται στην περιοχή.

Στο πλαίσιο αυτό ο Δήμος Ηρακλείου επανέρχεται στο θέμα με αναλυτικό υπόμνημα στο οποίο παραθέτει όλο το χρονικό του έργου, και εξηγεί τους λόγους για τους οποίους είναι κρίσιμο ζήτημα να ολοκληρωθούν οι εργασίες που έχουν ξεκινήσει προκειμένου να προστατευθεί η δημόσια ασφάλεια.

Την ίδια στιγμή, έντονες πιέσεις  προκειμένου το έργο να ξεμπλοκάρει ασκεί και η  τοπική κοινωνία της Αγίας Τριάδας, καθώς έχουν συγκεντρωθεί περισσότερες από 650 υπογραφές πολιτών Ηρακλείου που απαιτούν να τελειώσει αυτή η ιστορία που δεν τιμά κανέναν και να αποδοθεί ο κόλπος ασφαλής στους κατοίκους και τους επισκέπτες. Στο κείμενο που έχει υπογραφεί από εκατοντάδες πολίτες, εκφράζεται η διαμαρτυρία τους για τη διακοπή των εργασιών και ζητείται η εμπλοκή των άμεσα εμπλεκομένων, προκειμένου το έργο να προχωρήσει.

Μάλιστα στο σχετικό κείμενο γίνεται αναφορά και για απαράδεκτες ή ενδεχομένως σκόπιμες γραφειοκρατικές διαδικασίες που έχουν σαν αποτέλεσμα το έργο να μπλοκάρει. Παράλληλα, οι κάτοικοι της Αγίας Τριάδας ζητούν να προχωρήσουν άμεσα όλες οι απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο που σήμερα έχει «παγώσει» και όλοι οι συναρμόδιοι φορείς να συμβάλουν θετικά στην ολοκλήρωσή του, ξεπερνώντας τα εμπόδια που υπάρχουν.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει