Πριν κάνουμε τη ζωή μας πατίνι!

ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

220

Ένα φιλικό, οικολογικό μέσο μετετράπη σε… κίνδυνο

Πρέπει να ομολογήσω πως όταν για πρώτη φορά είδα σε ευρωπαϊκή πόλη τα ηλεκτρικά πατίνια με συστήματα εντοπισμού και τις ηλεκτρονικές χρεώσεις, εντυπωσιάστηκα! Όταν, δε,  διαπίστωσα πως αυτή η «μόδα» εξαπλώνεται σε όλα τα αστικά κέντρα του αναπτυγμένου κόσμου είπα: “Αυτό είναι το μέλλον!”.

Η κίνηση στους πολυσύχναστους δρόμους, στις μεγάλες πόλεις με το κυκλοφοριακό κομφούζιο δεν μπορεί έτσι κι αλλιώς να αντιμετωπιστεί ούτε με περισσότερα αυτοκίνητα, αλλά ούτε και με… περπάτημα με τις τόσο μεγάλες αποστάσεις. Όπως τουλάχιστον έχουμε κάνει τη ζωή μας, τις δουλειές μας, που τρέχουμε σαν τον αγαπημένο μας… Βέγγο στις παρακμιακές του ταινίες. Ένα μέσο εύκολο, φιλικό, προσιτό και κυρίως απολύτως οικολογικό ήρθε, λοιπόν, να αλλάξει τη ζωή μας!

Αναρωτήθηκα για το πότε θα έρθουν και στην Ελλάδα αυτά τα μέσα μεταφοράς που συν τοις άλλοις έβγαζαν στον αφρό της μνήμης την παιδική μας ηλικία. Με την εξέλιξη, πλέον, ενσωματωμένη μέσα τους…

Και ήρθαν! Πρώτα στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, μετά στις άλλες πόλεις, εσχάτως και στην Κρήτη. Μαζί τους ήρθαν και οι… σφήκες όμως.

Διότι ξαφνικά σε κάθε παράδρομο, σε κάθε μονόδρομο, σε κάθε (κόκκινο) φανάρι έσκαγε μύτη ένας πιτσιρικάς με το πατίνι φουλ στα όποια γκάζια του, να μην λογαριάζει τίποτα, να μην ακούει και να μην βλέπει κανένα γύρω του! Όχι, το μόνο που… βλέπει είναι η οθόνη του κινητού του για να γράψει μήνυμα εν κινήσει ή να βγάλει σέλφι- ναι το έχουμε δει κι αυτό!

Δεν είναι μόνο… ελληνικό – κρητικό φαινόμενο για να μην αρχίσουμε να αυτομαστιγωνόμαστε. Τα ζητήματα με τους κινδύνους που ελλοχεύουν σε αυτά τα μικρά οχήματα είναι πολλά και αφορούν όλες τις πόλεις, απασχολούν τους πάντες. Ειδικά από τη στιγμή που οι πόλεις μας είναι σχεδιασμένες να κυριαρχεί το αυτοκίνητο, άντε και η μηχανή.

Είναι, επίσης, ξεκάθαρο πια ότι κάθε εργαλείο έχει τη χρήση που εμείς του δίδουμε. Είτε είναι αυτοκίνητο, είτε είναι μαχαίρι και κατσούνα, είτε είναι το ηλεκτροκίνητο πατίνι! Δυστυχώς, σε μια αγορά που αποκτά τέτοια μαζικότητα, που υπάρχει τέτοια ποικιλία στη μετακίνηση και οι ταχύτητες είναι υπερμεγέθεις δεν μπορείς να περιμένεις την… αυτορρύθμισή της.

Πρέπει να υπάρξουν κανόνες και συγκεκριμένες οδηγίες προς τους χρήστες πριν είναι πολύ αργά. Την ώρα που μεγάλες δυτικές πόλεις παίρνουν μέτρα, προβάλλει αυτή η αναγκαιότητα, πριν σημειωθούν σοβαρότερα ατυχήματα και στη χώρα μας. Δεν μπορούμε να εθελοτυφλούμε.

Δεν πρέπει αναμένουμε ότι στο πλαίσιο αναδιοργάνωσης του αστικού χώρου και βελτίωσης της μετακίνησης και της προσβασιμότητας θα λυθεί από μόνο του. Μέχρι να επεκταθούν οι πεζόδρομοι και οι δρόμοι ήπιας κυκλοφορίας ας ξεκινήσουμε με την τήρηση των κανόνων ασφαλείας  που άμεσα πρέπει να θεσπιστούν.

«Για να δημιουργήσεις μια αγορά, πρέπει πρώτα να επινοήσεις ένα πρόβλημα και μετά να βρεις τη λύση του». έλεγε ο Σκοτ Άνταμς και αυτό το πρόβλημα έχουμε μπροστά μας ήδη.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει