Η Γκεοργίεβα στο ΔΝΤ

312

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε ότι η Βουλγάρα Κρισταλίνα Γκεοργίεβα, η διευθύνουσα σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας, είναι η μοναδική υποψήφια για τη θέση της γενικής διευθύντριας μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής υποψηφιοτήτων την Παρασκευή.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του θεσμού ανακοίνωσε πως η πρώην επίτροπος της Βουλγαρίας είναι πλέον η μοναδική υποψήφια για την διαδοχή της Κριστίν Λαγκάρντ. Θα ακολουθήσουν συνεντεύξεις της κ. Γκεοργκίεβα με το ΔΣ, το οποίο επιδιώκει να ολοκληρώσει τη διαδικασία επιλογής έως τις 4 Οκτωβρίου, δηλαδή περίπου δύο εβδομάδες πριν την έναρξη της ετήσιας συνόδου του θεσμού.

Το κυριότερο εμπόδιο για την επιλογή της κ. Γκεοργκίεβα ήταν πως οι κανονισμοί του ΔΝΤ δεν επιλέγουν επιλογή διευθυντή που είναι άνω των 65 ετών, όμως ο θεσμός αναίρεσε τον κανόνα ώστε να διευκολύνει την τοποθέτησή της.

Η ουσιαστικά ειλημμένη απόφαση για την επιλογή της κ. Γκεοργκίεβα επαναβεβαιώνει τον άγραφο κανόνα πως η Ευρώπη έχει απόλυτη προτεραιότητα στην επιλογή του διευθυντή του ΔΝΤ, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες διορίζουν τον επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Ο επικείμενος διορισμός της αποτελεί επίσης διπλωματική νίκη για τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος ήταν ο κυριότερος υπέρμαχος της υποψηφιότητάς της όταν τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη του Ταμείου αναζητούσαν πρόσωπο κοινής αποδοχής.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει