ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ ΑΘΗΝΩΝ: Ξεκινά η διαδικασία πώλησης του 30%

162

Σε αγώνα δρόμου εξελίσσεται η προσπάθεια να κλείσουν οι εκκρεμότητες που απομένουν για την παραχώρηση του 30% των μετοχών του “Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών ΑΕ” (ΔΑΑ), ποσοστό που βρίσκεται στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της 84ης ΔΕΘ, μιλώντας στο Συνεδριακό Κέντρο “Ιωάννης Βελλίδης” ανέφερε πως είναι ζήτημα ημερών να ξεκινήσει η διαδικασία πώλησης του ποσοστού 30% του ΔΑΑ. Η διαγωνιστική διαδικασία βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ, στις 30 Σεπτεμβρίου εκπνέει η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τους υποψήφιους επενδυτές.

Δίχως να αποκλείεται μια παράταση στην παραπάνω προθεσμία, μια από τις σημαντικές εκκρεμότητες που πρέπει να διευθετηθούν στο διάστημα που απομένει αποτελεί η υπογραφή από την πλευρά του ελληνικού Δημοσίου του συμφώνου συγκατάθεσης (waiver) των υφιστάμενων μετόχων του ΔΑΑ για την πώληση του 30% που έχει περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ (σ.σ. το Δημόσιο ελέγχει επιπλέον 35% μέσω της ΕΕΣΥΠ).

Πρόκειται για μια εκκρεμότητα που όφειλε να είχε τακτοποιήσει η προηγούμενη κυβέρνηση μέχρι τις 30 Ιουνίου 2019. Ωστόσο,  η απόφαση, τον Φεβρουάριο του 2019, του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής προκάλεσε επιπλοκές, καθώς η προηγούμενη κυβέρνηση επεδίωξε να αντικαταστήσει – μετά την αποχώρησή του – το ανεξάρτητο μέλος του εννεαμελούς διοικητικού συμβουλίου που προερχόταν από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) με άτομο επιλογής της.

Στην κίνηση αυτή αντέδρασαν οι υπόλοιποι μέτοχοι και αναζητήθηκε η εξεύρεση λύσης μέχρι το τέλος του περασμένου Ιουνίου, ωστόσο η εκκρεμότητα, σύμφωνα με πληροφορίες, παραμένει.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει