ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ: Στο… “και πέντε” στις θέσεις τους!

259

 

Στο… και πέντε θα βρίσκονται στις θέσεις τους όλοι οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί που ήρθαν στο Ηράκλειο για να αναλάβουν υπηρεσία.

Τα αρμόδια συμβούλια, ΠΥΣΠΕ και ΠΥΣΔΕ, ολοκλήρωσαν χθες τις διαδικασίες υποδοχής των νηπιαγωγών, δασκάλων και καθηγητών και ως το τέλος της βδομάδας ο κάθε εκπαιδευτικός θα γνωρίζει σε ποιο σχολείο θα κάνει μάθημα τη σχολική χρονιά που ξεκινά αύριο, Τετάρτη.

Χθες η ΕΛΜΕ Ηρακλείου και ο σύλλογος εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ηρακλείου «Δ. Θεοτοκόπουλος» πραγματοποίησαν συνέντευξη Τύπου, όπου τόνισαν πως η μόνη λύση για να ξεκινά κάθε φορά η χρονιά χωρίς ελλείψεις είναι να γίνουν μόνιμοι διορισμοί.

Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηρακλείου, κ. Ζαχαρίας Ρηγάκης, τόνισε πως στο Ηράκλειο, ιδιαίτερα στην περιφέρεια, κινδυνεύουν να ανοίξουν σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με δύο άτομα μόνο στον σύλλογο διδασκόντων. Για παράδειγμα, στο Γυμνάσιο Τεφελίου, αυτή τη στιγμή βρίσκεται μόνο η διευθύντρια.

Στην ειδική αγωγή, το Υπουργείο Παιδείας έστειλε στο Ηράκλειο μόλις τους μισούς από όσους χρειαζόμαστε.

«Καταθέτουμε την αγωνία μας, η κατάσταση δεν πάει παραπέρα, βιώνουμε μία τραγικότητα, δεν είναι αυτό δημόσιο σχολείο του 2019, η κατάσταση είναι απόρροια της αδιοριστίας εδώ και μια δεκαετία» αναφέρει.

Όπως λέει, οι διορισμοί 15.000 εκπαιδευτικών που είχε προαναγγείλει η προηγούμενη κυβέρνηση είναι «στον αέρα», «αντιμετωπίζουν το δημόσιο σχολείο ως πάρεργο, δεν ξέρω τι σκοπό έχουν, να ιδιωτικοποιήσουν τα πάντα; Δεν είναι καλά σημάδια αυτά», σχολιάζει. Όσο αφορά στις τοποθετήσεις των καθηγητών στα σχολεία του Ηρακλείου, θα γίνουν αύριο, Τετάρτη, και την ερχόμενη Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου.

Ο πρόεδρος του συλλόγου «Δ. Θεοτοκόπουλος», κ. Γιώργος Μακράκης, τόνισε πως είναι η δέκατη χρονιά αδιοριστίας και ακόμα μια φορά οι αναπληρωτές καλούνται να καλύψουν τις ελλείψεις στα σχολεία. Σε πανελλαδικό επίπεδο, στην πρώτη φάση πρόσληψης αναπληρωτών ήρθαν τα 2/3 των συνολικών αναγκών. Σημείωσε, ωστόσο, πως τα τελευταία τρία με τέσσερα χρόνια, η κατάσταση έχει λίγο ομαλοποιηθεί γιατί η πρώτη φάση είναι «γενναία», αλλά αυτό δε λύνει το πρόβλημα που υπάρχει στα σχολεία.

Οι αναπληρωτές κλήθηκαν σε μικρό χρονικό διάστημα ελάχιστων ημερών να φύγουν από τον τόπο καταγωγής τους, να βρουν σπίτι και να αναλάβουν υπηρεσία. Την περασμένη Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου, οι εκατοντάδες αναπληρωτές που στήθηκαν έξω από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου έφυγαν από εκεί στις 10 το βράδυ. Κάποια στιγμή, μάλιστα, το πανελλήνιο σχολικό δίκτυο «έπεσε», με αποτέλεσμα η διαδικασία να «παγώσει» και η ταλαιπωρία να αγγίξει το ζενίθ.

Χθες ολοκληρώθηκε η διαδικασία ανάληψης της υπηρεσίας, ακολούθησαν οι τοποθετήσεις στα σχολεία της ειδικής αγωγής και σήμερα θα γίνουν οι τοποθετήσεις στη γενική αγωγή. Ως την ερχόμενη Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου, θα γνωρίζουν και οι εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων σε ποιο σχολείο θα διδάξουν την τρέχουσα σχολική χρονιά. Ο κ. Μακράκης τόνισε πως θα πρέπει να «τρέξουν» οι διαδικασίες για τον διορισμό των 4.500 εκπαιδευτικών στην ειδική αγωγή, που έχει ολοκληρωθεί, ενώ σχολίασε το γεγονός ότι δεν υπήρξε κάποια δέσμευση στη ΔΕΘ για τον διορισμό δασκάλων και καθηγητών στη γενική αγωγή.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, δεν χρειάζονται περισσότερες από 24 ώρες για να γνωρίζει το Υπουργείο Παιδείας τις ανάγκες των σχολείων, όλα είναι καταγεγραμμένα και γνωστά. Εξάλλου, μόνο η πρώτη φάση πρόσληψης αναπληρωτών περιελάμβανε περισσότερα από 20.500 άτομα! Για τη δίχρονη προσχολική αγωγή και εκπαίδευση, ο σύλλογος θα πιέσει τις υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και τους αρμόδιους Δήμους, Μαλεβιζίου και Ηρακλείου, για να ετοιμαστούν προκειμένου να είναι όλα έτοιμα για την επόμενη σχολική χρονιά.

Στον Δήμο Μαλεβιζίου, όπου τον Δεκαπενταύγουστο έγινε γνωστό ότι η εφαρμογή του μέτρου αναστέλλεται, επικράτησε ένας πανικός και ουσιαστικά για φέτος θα ισχύσει άτυπα, αφού οι γονείς είχαν ήδη γράψει τα παιδιά τους στα Νηπιαγωγεία του Δήμου. Υπάρχει μία εκκρεμότητα με την έναρξη λειτουργίας του νέου Δημοτικού στο Γάζι προκειμένου να τακτοποιηθούν και τα παιδιά του Νηπιαγωγείου της περιοχής.

Για τον Δήμο Ηρακλείου, όπου το πρόβλημα σχολικής στέγης είναι έντονο, ο σύλλογος θα επιδιώξει συνάντηση με τους αρμόδιους αντιδημάρχους.

 

Τι είπε ο Κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ

«Ανάλογα με τις δημοσιονομικές μας δυνατότητες, θα προχωρήσουμε και στις προσλήψεις τακτικού προσωπικού στην εκπαίδευση, δίνοντας πάντα μια προτεραιότητα στους αναπληρωτές καθηγητές», είπε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης απαντώντας σε   ερώτηση δημοσιογράφου εάν θα γίνουν οι 10.500 διορισμοί μονίμων εκπαιδευτικών στη Γενική Εκπαίδευση στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ.

Μεταξύ άλλων, τόνισε πως «το τι συνιστά, ξέρετε, δρομολογημένη πρόσληψη είναι αντικείμενο προς συζήτηση. Αυτές ήταν εξαγγελίες. Δεν βρήκαμε ούτε μία πίστωση σε προϋπολογισμό γι’ αυτές τις προσλήψεις. Είναι πάρα πολύ ωραίο να σταθώ εγώ εδώ και πάρα πολύ εύκολο για τον κ. Τσίπρα αποχωρώντας να ανακοινώνει προσλήψεις οι οποίες δεν υποστηρίζονται από οικονομικά δεδομένα.

Παρά ταύτα, στο ζήτημα των προσλήψεων έχουμε ξεκαθαρίσει ποιες είναι οι προτεραιότητές μας. Προχωράμε άμεσα σε προσλήψεις και νοσηλευτικού προσωπικού και ιατρικού προσωπικού.

Ήδη έχουμε καταφέρει και έχουμε βρει κάποια κονδύλια για να προσλάβουμε 800 γιατρούς στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για να υποστηρίξουμε την Πρωτοβάθμια Φροντίδα. Προχωρούν οι προσλήψεις στην ειδική αγωγή από εκεί που τις βρήκαμε. Ήταν σωστή η πρωτοβουλία της προηγούμενης κυβέρνησης και θα ολοκληρωθεί.

Και ανάλογα με τις δημοσιονομικές μας δυνατότητες, θα προχωρήσουμε και στις προσλήψεις τακτικού προσωπικού στην εκπαίδευση, δίνοντας πάντα μια προτεραιότητα στους αναπληρωτές καθηγητές.

Αλλά για να μπορούμε να το κάνουμε αυτό, θα πρέπει να έχουμε καταρχάς μία πλήρη καταγραφή του ανθρώπινου δυναμικού της εκπαίδευσης, να δούμε πού είναι οι ουσιαστικές μας ανάγκες και να ξανακάνουμε έναν ουσιαστικό σχεδιασμό με βάση τα πραγματικά δεδομένα της εκπαίδευσης σήμερα. Δεν θα είμαστε στον κανόνα ένα προς πέντε. Αυτό μπορώ να σας το πω πια, διότι έχουμε τη δυνατότητα να κινηθούμε σε καλύτερα επίπεδα απ’ αυτό.

Αλλά πάλι το ζήτημα δεν είναι ο κανόνας. Ο κανόνας ένα προς ένα, γνωρίζετε ότι έχει ήδη ξεπεραστεί απ’ την κυβέρνηση, είχαμε περισσότερες προσλήψεις από αποχωρήσεις. Αλλά το ζήτημα δεν είναι να παίζουμε με τους κανόνες.

Είναι να προσλαμβάνουμε εκεί που υπάρχουν πραγματικές ανάγκες».

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει